20. listopadu 2015 • 10:29

Žraločí útok má šťastný konec. Pokousaný surfař se probral z kómatu

Autor: Anna Jeřábková
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Večerní dovádění ve vlnách na pobřeží Austrálie málem stálo nadějného surfaře život. Dvacetiletý Sam Morgan, 33. na světovém žebříčku, se začátkem minulého týdne stal obětí útoku žraloka. Díky rychlému zásahu lékařů se ho ale podařilo zachránit. Zranění na levé noze by nemělo mít trvalé následky



K napadení došlo na proslulé pláži Lighthouse Beach na východním pobřeží Austrálie, kde nejsou útoky žraloků nijak ojedinělé. Z moře se surfař s krvácející nohou dobelhal až na pláž, kde mu pomohla neznámá zdravotnice, po které teď pátrají všichni Morganovi známí. „Byla naprosto v klidu a celou situaci měla pod kontrolou,“ vyjádřil se pro list Northern Star o neznámé zachránkyni Elton Cummings z místního surfařského klubu.

Morgan byl okamžitě převezen vrtulníkem do nedaleké univerzitní nemocnice, kde na něj čekal tým lékařů. Ještě než mladého surfaře uvedli lékaři do umělého spánku, snažil se přesvědčit svou matku, že mu nic není a bude brzy v pořádku. Poté, co ho lékaři po sérii náročných operací konečně probrali z kómatu, vzkázal po mluvčím nemocnice fanouškům, že se mu vede dobře.

Australský surfař také krátce pro probuzení přiznal, že chvíli před útokem viděl žraloka kroužit kousek od sebe. Policejní analýza Morganova prkna potvrdila útok žraloka bělavého, někdy také nazývaného jako žralok býčí. Jedná se o velice agresivní druh dorůstající velikosti až tří metrů.

Útok na Morgana nebyl zdaleka jediný. Šlo už o třetí incident za posledních pět měsíců a jedenáctý za tento rok. Drsný útok vyvolal reakce nejenom v řadách dalších surfařů, ale i lidí žijících poblíž místa tragédie. Podobný osud potkal i dalšího známého surfaře, Micka Fanninga, který si na předávání cen australského prestižního časopisu GQ postěžoval: „V posledních několika letech se to stává častěji a častěji.“

Pláž byla krátce po útoku uzavřena a vedení surfařského klubu volá po rozšíření sítí proti žralokům ještě do konce letošního roku.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud