20. července 2015 • 17:33

Surfařův boj se žralokem řeší celý svět. PĚT důvodů, proč unikl smrti

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je trojnásobným světovým šampionem, ale celosvětově se proslavil až v závodě, při kterém mu šlo o život. Australský surfař Mick Fanning se stal hrdinou poté, co se mu podařilo vyváznout bez zranění ze střetu se žralokem při závodu J-Bay Open v Jihoafrické republice, který živě vysílala televize.



Na sociálních sítích se rázem začaly objevovat koláže, které známého surfaře zobrazovaly jako hrdinu. Co rozhodlo o tom, že Fanning se dostal na břeh v pořádku? Souhra správných reakcí i šťastných souvislostí. Vysvětlení nabídl veřejnosti pro list Daily Mail expert na chování žraloků z australské univerzity Southern Cross Daniel Bucher.

1. Nenapadl ho dospělý bílý žralok

Bucher se domnívá, že podle velikosti ploutve se o útok na surfaře pokusil tři až čtyři metry dlouhý žralok. Kdyby Fanninga ohrožoval o dva metry delší dospělý bílý žralok, jeho šance by byly výrazně nižší. „Pokud to byl mladý bílý žralok, mohl být opatrnější. Při ataku šestimetrového bílého žraloka nezmůžete vlastně vůbec nic,“ podotkl australský odborník.

Chvíle hrůzy. Za surfařským šampionem Mickem Fanningem se vynořila ploutev žralokaFoto ČTK

2. Odpověděl kopancem na útok

Klíčový moment. Fanning nebyl v prvním momentu pasivní, ale reagoval instinktivně útokem. Podle svých slov zasáhl žraloka kopancem do zadní části těla, což dravou rybu nejspíš vylekalo. „Žralok se může začít bát, že pokud bude v útoku pokračovat, může dojít také k jeho zranění. Někteří žraloci proto neútočí na velké tuleně,“ zmínil odborník.

VIDEO | Podívejte se, jak žralok útočil na Fanninga

3. Pomohl si prknem

Štěstí se přiklonilo na stranu čtyřiatřicetiletého závodníka také v tom, že se žralok při prvním útoku zakousl do provazu, který ho držel u surfovacího prkna. Tím se od něj mohl Fanning odpoutat. „Žralok cítil váhu celého prkna a myslel si, že zakousl něco většího, než ve skutečnosti v čelistech měl,“ prohlásil odborník.

4. Nezůstal na místě a necákal

Fanning se na místě nezdržoval a po prvním kontaktu se hned pohnul pryč, zatímco žralok chvíli vyčkával před dalším útokem. „Musíte se snažit okolo sebe moc necákat, jinak vypadáte jako zraněný živočich,“ popsal Bucher, čeho se australský surfař naštěstí vyvaroval.

Záchranáři odvážení Micka Fanninga do bezpečí po útoku žralokaFoto ČTK

5. Rychlá záchrana

Nešlo o trénink, ale o závody na nejvyšší možné úrovni. Proto pomoc přišla za Fanningem velmi rychle, když jemu i dalšímu závodníkovi Julianu Wilsonovi přišla na pomoc rychle hlídka na vodním skútru. „Protože šlo o událost na nejvyšší úrovni, organizátoři byli blízko,“ uvedl Bucher. Neuvěřitelný příběh byl u konce.

Zpátky na břehu si Mick Fanning zhluboka oddechl
Zpátky na břehu si Mick Fanning zhluboka oddechl

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud