Romana Barboříková
27. října 2016 • 09:36

Olympiáda na skejtu? Třeba 2024, směje se hrdina z Ria Prskavec

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bronzem cesta nekončí! To je slogan, který by mladý kajakář Jiří Prskavec rád vozil na svém autě. Před úspěšnou misí na olympiádě v Riu, kde získal právě zmiňovaný bronz, tam měl napsáno: Rio, už jedu!!! Do Tokia v roce 2020 chce ještě jet závodit na kajaku. Právě tam ale bude mít premiéru jeho velká záliba skateboarding. „Na olympiádu na skejtu to ale vidím až 2024,“ žertoval. Chce totiž dál zůstat u vody.



Stovky autogramů rozdal, vyfotil se s mnoha lidmi, zejména dětmi, udělal desítky rozhovorů. Bronzový medailista z Ria kajakář Jiří Prskavec byl poslední měsíc a půl na roztrhání.

„Ze začátku mě všechny ty akce bavily. Postupem času už mi to ale až vadilo, byl jsem z toho unavený. Třeba když jsem dělal rozhovor, tak mi to nemyslelo, připadal jsem si jako úplný blbec. Jsem rád, že to skončilo, posunulo se to zase do normálu,“ prozradil třiadvacetiletý kajakář.

I tak si ale vždy našel čas na jednu velkou lásku – skateboarding. V tom opět o něco víc potrénoval, i když ne vždy z toho byl jeho otec a trenér v jedné osobě Jiří Prskavec starší nadšený. Učení se novým trikům totiž obnáší i pády, což nevidí rád žádný trenér a už vůbec ne rodič.

„Teď to tam sázím, už jsem se zlepšil a v bazénu získávám až moc velkou rychlost. Nedávno jsem upadl, ještě jsem to tátovi ukázal, protože jsem to měl natočené. Tak mi říkal, ať si okamžitě koupím chrániče,“ líčil mladík, který se na prkně na kolečkách proháněl i po olympijské vesnici v Riu.

A předvádět se na něm budou už soutěžně i závodníci na příštích olympijských hrách v Tokiu, kde jako novinka právě skateboarding bude. A co Prskavec? Bude tam závodit na vodě nebo na skejtu? „Je super, že v Tokiu skejt bude, ale já to vidím až na 2024,“ rozesmál se.

„Ba ne, nemyslím si, že bych to někdy dotáhnul na takovou úroveň. Já se tam tak houpu, ani mě neláká dělat husté triky, které jsou o pusu. Baví mě se vozit za nějakého minimálního úsilí,“ uvedl vše na pravou míru úřadující mistr světa ve vodním slalomu.

Navíc i Hry v Tokiu jsou ještě za dlouhou dobu. Prskavec teď ještě žije těmi v Riu, kde se skamarádil i s řadou sportovců z jiných odvětví a občas se s nimi potkává. „Třeba před tímto naším setkáním jsem skoro naboural do Péti Kvitové. Zastavil jsem na blikačkách a najednou na mě mávala.“

Krpálkovi hlídal psa

Nejde však jen o náhodná setkání. Třeba s olympijským vítězem judistou Lukášem Krpálkem jsou téměř sousedi. „S Lukášem jsme hodně v kontaktu, dokonce jsem mu už i hlídal psa. Oliva je ale hrozně nevychovaná…“ culil se. „No a taky se vídám s veslařema, protože s nima studuju, třeba s Ondrou Synkem,“ připomněl i další věc, která mu teď bude zaplňovat čas. Začal totiž studovat vysokou školu Palestra.

„Jsme tam tři olympionici. Je tam navíc i Krpoš, ten tam teda studuje dýl, má už něco udělaného, zvládnul první semestr, tak na nás teď tak trochu čeká,“ odtajnil Prskavec dalšího slavného spolužáka.

Ačkoliv udělat maturitu mu trvalo trochu déle než je obvyklé, studium na vysoké škole ho baví. „Na střední jsem se učil s tím, že mi budou ty věci k ničemu. Tady je to jiné. Baví mě sporty a kromě anatomie mi přišly i další předměty zajímavé.“

Ale co naplat, vedle zábavy a školy už došlo i na pádlování. Samy se totiž ty tituly a medaile neurodí. Má už za sebou tzv. rozjížděcí týden, který je pro mnoho vodáků dost bolestivý.

„Je tam posilovna, rovné pádlování, jedna technika. Kdybych to první pondělí po posilovně nešel do sauny, tak se dva dny potom nehýbu,“ popisoval úskalí začátku zimní přípravy. Tu stejně jako příští sezonu absolvuje v zúžené tréninkové skupině. Tu trenér Prskavec rozdělil na dvě, aby na své závodníky při samotném tréninku měl víc času.

Hlavní skupinu tvoří olympionici Prskavec mladší a Kateřina Kudějová spolu se sparing partnery Ondřejem Tunkou a Ondřejem Cviklem. V plánu mají několik soustředění, to hlavní bude v Austrálii, důležité bude ale také natrénovat na dráze ve francouzském Pau, kde se příští rok pojede mistrovství světa a Praskavec s Kudějovou tam budou obhajovat mistrovské tituly.

JIŘÍ PRSKAVEC

Narozen: 18. května 1993 (23 let) v Mělníku

Disciplína: vodní slalom – K1

Klub: USK Praha

Trenér: Jiří Prskavec starší

Největší úspěchy: 3. Místo OH 2016, 1. místo MS 2015, 2. místo MS 2013, 1. místo ME 2013, 2014, 2016, 3. místo ME 2011, 1. místo MS23 2015




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud