11. října 2017 • 14:30

Narovnat národu páteř! Odkaz legendární Věry Čáslavské ožívá v nadaci

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle už sama dotáhnout nestihla. Legendární gymnastka Věra Čáslavská ale ještě před svou loňskou smrtí vymyslela projekt nadačního fondu, který by podporoval sport a pohyb především dětí ze sociálně slabých rodin. A dnes je Nadační fond Věra Čáslavská realitou. „Cílem je rovná páteř českého národa, ve smyslu fyzickém i morálním,“ říká Tadeáš Kopeček, člen Rady nadačního fondu.



Symbolicky 3. května, v den nedožitých pětasedmdesátých narozenin sedminásobné olympijské vítězky, byl nadační fond založen. A v úterý oficiálně odstartoval svou činnost.

Logo Nadace Věry ČáslavskéFoto vera-caslavska.com

„Ke vzniku fondu vedlo maminčino přání. Už k tomu udělala sama první kroky a my v tom jenom s maminčinými přáteli a blízkými pokračujeme,“ řekla gymnastčina dcera a zakladatelka fondu Radka Čáslavská . „Nadační fond jsme nevymysleli sami, maminka akorát neměla čas a prostor projekt dokončit. Probíraly jsme to. Logo je její, sama ho schválila.“

Věra Čáslavská patřila k nejúspěšnějším sportovcům české a československé historie. Na olympijských hrách 1964 a 1968 získala celkem jedenáct medailí, z toho sedm zlatých. Byla také trojnásobnou světovou šampionkou.

Po pádu komunismu pracovala jako poradkyně prezidenta Václava Havla , stala se také předsedkyní Českého olympijského výboru a členkou Mezinárodního olympijského výboru. Po rodinné krizi na počátku devadesátých let se stáhla do ústraní, ale posledních sedm let života už zase pracovala naplno se svou pověstnou energií. Nadační fond byl jedním z jejích neuskutečněných snů.

Groteska i díky šampionů. Česko se rozloučilo s Věrou Čáslavskou
Video se připravuje ...

„Cílem je uchovat odkaz Věry Čáslavské, rovná záda našim lidem a také je to podpora dětí ze sociálně slabších rodin, které budou chtít sportovat,“ vysvětluje Radka Čáslavská. „Maminka považovala trenérskou práci s dětmi za jednu z nejdůležitějších a nejsmysluplnějších činností. Ona byla překvapená, že děti dneska nedokážou ani přeskočit švihadlo, moc ji to trápilo. Chtěli bychom děti vrátit k pohybu.“

Nadace připravuje pilotní projekt, kterým by v první polovině příštího roku měl být program v mateřských školách.

„Za pomocí fyzioterapeutů bychom rádi naučili malé děti dobře se hýbat zábavnou formou, rádi bychom vybudovali základ pro jakýkoli sport,“ vysvětluje Kopeček.

Pietní místo na počest Věry Čáslavské v Národním divadle bylo obsypané věnci a květinami
Pietní místo na počest Věry Čáslavské v Národním divadle bylo obsypané věnci a květinami

Dalším snem je gymnastické MS v Česku

Nadace zatím pracuje na svém rozvoji, Radka Čáslavská naznačila, že se rýsuje spolupráce s japonskými partnery.

„Maminka měla k Japonsku krásný a báječný vztah. Pravdou je, že Japonci jsou k nám velice vstřícní,“ uvedla Radka Čáslavská.

Koukal o Čáslavské: Říkal jsem jí adoptivní maminko, byla to až platonická láska
Video se připravuje ...

Zakladatelka fondu také pracuje na dalším velkém snu své maminky, vrátit na české území světový šampionát ve sportovní gymnastice.

„Už maminka zahájila první kroky, aby tady mistrovství světa bylo. Máme podporu od japonského prezidenta mezinárodní gymnastické federace, pana Watanabeho. Máme i podporu mnoha zemí. Ještě nám chybí schválení vlády, aby nám umožnili mistrovství světa pořádat,“ uvedla Radka Čáslavská.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud