13. srpna 2019 • 14:54

Adam Ondra nevyřešil ani jeden boulder, finále MS ovládl Japonec

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrem světa v boulderingu je Japonec Tomoa Narasaki, který ve finále v domácím Hačiodži dokázal jako jediný zdolat dva boulderové problémy. Adamovi Ondrovi se v Japonsku nedařilo a ve finále skončil poslední, když na žádnou ze čtyř zkoušek nevyzrál. 



Stavitelé cest na mistrovství světa pro šest nejlepších boulderů připravili čtyři nesmírně obtížné cesty. Vyrovnat se s nimi dokázal pořádně jen jeden. Domácí Japonec Tomoa Narasaki první a třetí problém „topoval“ – dostal se až na vrchol. A už po třech čtvrtinách finále věděl, že vedle Světového poháru vyhrál také mistrovství světa.

Na stupně vítězů ho doprovodili Rakušan Jakob Schubert a Němec Yannick Flohé. Ani jeden sice žádný boulder až na vrchol nevylezl, ale oba ve třech z nich dosáhli na zónu – bod cesty, který už se počítá jako její částečné zdolání.

Stejné skóre měl také další Japonec Kokoro Fudži, jenže potřeboval víc pokusů, a tak zůstal bez medaile.

Adam Ondra sice postoupil jako vítěz kvalifikace, jenže finále, postavené především pro moderní dynamický styl lezení, se mu nepovedlo. Nejblíž aspoň částečnému úspěchu byl na druhém boulderu, jenže se nedokázal udržet v hladkém chytu po skoku na převis.

Zklamaný Adam Ondra
Zklamaný Adam Ondra

Finále zakončil na posledním šestém místě a svou čtvrtou medaili v této disciplíně tak nezískal. Šestadvacetiletý český reprezentant si alespoň polepšil ve srovnání s loňským MS, kde v boulderingu vypadl v semifinále.

Ondrovým hlavním cílem na šampionátu v Hačiodži je vybojovat si olympijskou účast v Tokiu, kterou si zajistí sedm lezců v závěrečné kombinaci. Předtím se ještě uskuteční závody v lezení na obtížnost, v níž patří Ondra rovněž mezi hlavní favority, a na rychlost.

Prioritou pro Ondru je nicméně kombinace, v níž bude navíc obhajovat titul vicemistra světa. V nové olympijské disciplíně budou nejlepší světoví lezci o medaile i postup na tokijské hry závodit příští týden ve středu.

Ženskou soutěž ovládla favorizovaná Janja Garnbretová, která jako první žena dokázala obájit světový titul v této disciplíně. Dvacetiletá Slovinka, která letos vyhrála celkové hodnocení SP v boulderingu, se ve finále jako jediná dostala na vrchol tří ze čtyř cest.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud