2. listopadu 2020 • 17:03

Restart sportu v Česku! Vláda povolila profi soutěže i tréninky vevnitř

Autor: jav, šp, adl
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouhodobě po tom volali kluby i fanoušci. A nyní se tak konečně stane! Fotbal a hokej jsou znovu o krok blíž tomu, aby o víkendu rozjely své nejvyšší soutěže. Jak server iSport.cz během pondělí informoval, vláda schválila obnovení profesionálních soutěží, které budou schopné splnit přísně nastavené podmínky, i návrat k tréninkovému procesu v uzavřených prostorech, tedy halách (od středy). Informaci odpoledne potvrdil šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička.



O víkendu to znovu odpálit. Jak na fotbalové, tak na hokejové frontě. To je dlouhodobý záměr dvou největších tuzemských sportů. Oba chtěly restartovat své soutěže už dřív, kauza kolem bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly ovšem tenhle proces zbrzdila.

Nyní se však znovu startuje. Jak už redakce iSport.cz během pondělí informovala, představitelé vlády povolili návrat k tréninkům v uzavřených prostorech. Týkat by se to mělo primárně hokejistů, ale zřejmě taky basketbalistů a dalších odvětví.

A co především, vláda rovněž potvrdila restart profesionálních soutěží!

„Vláda schválila obnovení profesionálních sportovních soutěží, které budou schopné splnit přísně nastavené hygienické podmínky. Dále bude umožněno sportovcům chodit do zaměstnání, tj. profesionálové budou trénovat i ve vnitřních sportovištích,“ uvedl na Twitteru šéf NSA Milan Hnilička. V úterý v 10:00 má jeho tým na plánu tiskovou konferenci.

Těžit z toho bude i fotbal, hráči se totiž budou moci vrátit do kabin a využívat zázemí svých stadionů, což dosud nemohli. Příprava klubů totiž musela z nařízení vlády probíhat pouze venku.

Ačkoliv se v pondělí očekávalo jen povolení tréninků ve vnitřních prostorech, Hnilička potvrdil i restart soutěží. V zákulisí se mluvilo o tom, že by to měla být jen technikálie. Oba hlavní sporty totiž opakovaně avizovaly, že jsou připravené splnit takřka veškeré požadavky, které na ně budou kladeny.

„Je to dáno tím, že profesionální sportovci mají sport jako své zaměstnání a chceme jim tuto práci umožnit. Je zde veliká výhoda oproti ostatním aktivitám v tom, že je možné, abychom tyto skupiny izolovali uvnitř uzavřených sportovišť a budou podrobeni opatřením nastaveným hygienou. Není to uvolňování a v žádném případě plošné uvolňování, ale jen umožnění práce této skupině lidí,“ doplnil na odpolední tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Vše nyní závisí na konkretizaci hygienicích opatřeních. Všechny profesionální soutěže, tedy nejen fotbal a hokej, budou moci být restartovány při splnění hygienických standardů. „Ty budou ještě upřesněny, ale obecně by to mělo být něco podobného jako u fotbalu, tedy mimo jiné pravidelné plošné testování,“ řekl ČTK mluvčí agentury Jakub Večerka.

Dá se očekávat, že předepsaná opatření budou finančně i organizačně náročná. Podle Hniličky by některé soutěže nemusely být schopny tyto podmínky dodržovat a aplikovat.

Pokud štempl s povolením ze Strakovy akademie skutečně přiletí, už o víkendu by se FORTUNA:LIGA i Tipsport extraliga mohly rozjet. Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci samozřejmě bez diváků.

Vstoupit do diskuse
9
Články odjinud


Články odjinud