3. prosince 2020 • 14:11

Úleva pro kluby, stačí levnější testy. Na rouškách pro amatéry Blatný trvá

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle bude jako záplata na krvácející ránu. Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička domluvil s vrcholnými politiky, že profesionální kluby mohou při povinném testování použít místo PCR testů levnější antigenní testy. „Když spočítáte všechny sporty v Česku, je to úspora několika milionů týdně,“ líčí mluvčí NSA Jakub Večerka.



Výsledek jednání Milana Hniličky s premiérem Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Janem Blatným pomůže profesionálním klubům v Česku výrazně snížit náklady.

„Ode dneška mohou všechny profesionální kluby místo PCR testů používat testy antigenní, což pro ně znamená pětaosmdesátiprocentní úsporu,“ říká Večerka.

Fotbalová FORTUNA:LIGA či hokejová Tipsport extraliga jedou díky pravidelnému testování, které však kluby zatím významně finančně zatěžovalo. Nejlevnější PCR test stojí 1700 korun, zatímco antigenní test se dá pořídit za 150 korun. Na každý zápas tak půjde pro klub o úsporu ve výši několika desítek tisíců korun.

Na pondělním zasedání vlády se bude dál jednat o využití antigenních testů v amatérském sportu.

„Což by znamenalo, že by mohlo dojít k uvolnění opatření jako nosit roušku, aby bylo možno odehrát soutěžní utkání,“ vysvětluje Večerka.

Ministr Blatný, navzdory kritickým reakcím ze sportovního prostředí, však zatím nadále odmítá zmírnit opatření, které přikazuje sportujícím ve vnitřních prostorách nosit roušku.

„Ministr s uvolněním nesouhlasí. Pro rekreační sportovce, kteří nebudou testovaní, budou platit roušky minimálně do dvanáctého prosince, kdy je konec nouzového stavu a budou se řešit nová opatření,“ říká Večerka.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud