Marián Šustr
1. října 2023 • 13:33

Češi prohrávali 0:1, pak Rakušany převálcovali. Kapitán padl za 50 sekund

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zápasnická paráda v Brně. Česká reprezentace v sobotu na grapplingovém turnaji Tatamy 6 převálcovala Rakušany 18:1, když ukončila hned šest z deseti duelů. Domácí favorité však překonávali šok, který způsobilo vedení soupeřů 1:0 po úvodních třech zápasech. Dominantní sérii zahájil Jan Stach pákou na koleno, jež utáhl za pouhých 25 sekund. Obhajující šampioni poté nenechali nic náhodně a navýšili skóre dalšími pěti finiši.



Po váhavém startu přišla brutální ofenziva. Český tým v sobotu v Brně obhájil pohár na turnaji Tatamy 6 vítězstvím 18:1 proti rakouskému výběru. Reprezentace vedená kapitánem Janem Stachem nastoupila v pozici neochvějných favoritů. Po třech zápasech však dostala důvod k obavám, když se Rakušané ujali těsného vedení. To zvrátila dvě expresní ukončení, která domácí bojovníci doručili za pouhých 72 sekund.

Střet národů nyní začal opatrně, když se ani jedna pětice zemařů nedokázala prosadit. Úvodní dva střety skončili remízou a stav se tak nepohnul až do zásahu Marka Kisiče z týmu vyzyvatelů. Ten trápil Jana Broulíka dynamickými pokusy o přechody pozic, během nichž se vyhnul riziku submisí (páky a škrcení). Vyhrál na body a připsal tak Rakousku první zářez do celkového skóre.

Nekompromisní sérii sedmi zápasů bez prohry s šesti finiši zahájili dva čeští držitelé černých pásu v brazilském jiu jitsu. Jan Stach nejprve upáčil nohu talentovaného Paula Kretschmera, načež Martin Rapčan donutil k odklepání Dogukana Akcayliho přímou pákou na chodidlo. Dohromady tak získali bezpečný náskok pěti bodů.

Největší ránu zasadil Rakouské sestavě opět Stach, a to když v druhé polovině klání přemohl soupeřícího kapitána Antonia Staniče. Ten si přitom na českou jedničku věřil. „Pokud ho dostanu pod sebe, budu mít odpovědi na všechny jeho útoky. Už jsem s ním dvakrát bojoval, takže vím, co mám čekat. Ukončím ho z vrchní pozice,“ predikoval Stanič. Na jeho slova však nedošlo. Nezvládl se pozičně prosadit a podlehl vytříbené technice pák na nohy českého šampiona.

Domácí výběr nabitý sebevědomím po jednostranné výhře v prosinci spojí síly se Slováky a postaví se elitní pětici Poláků, v jejímž čele nastoupí zkušený Andrzej Iwat. Jediným jistým členem československého týmu je Jan Stach, který opět zastane pozici kapitána. V debatách o skladbě společné reprezentace bez pochyb zazní i jména Martina Rapčana, Samuela Karase nebo Róberta Deliče.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud