4. října 2023 • 15:30

Kaderka viní bývalého šéfa NSA z úniku informací. Jakou roli sehrál Krpálek?

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prezident Českého tenisového svazu (ČTS) Ivo Kaderka viní bývalého šéfa Národní sportovní agentury (NSA) Filipa Neussera z úniku informací z databáze agentury. Ty podle Kaderky získal redaktor Českého rozhlasu (ČRo), který následně publikoval články týkající se dotace na pořádání finále Poháru Billie Jean Kingové v roce 2021. Redaktor podle Kaderky v textu lhal. Prezident ČTS to dnes řekl na tiskovém briefingu a dodal, že cílem bylo „zničit a kriminalizovat“ konkrétní osoby. Český rozhlas se proti Kaderkovým tvrzením ohradil, za zjištěními svých redaktorů stojí.



Neusser se k obvinění příliš konkrétně nevyjádřil. „Já osobně považuji pana Kaderku za velmi nedůvěryhodnou osobu ve všem, co píše, prohlašuje a jak se chová,“ řekl ČTK na adresu šéfa českého tenisu.

Radiožurnál letos v únoru zveřejnil článek o tom, že NSA prověřuje, jak tenisový svaz využil dotaci 65 milionů korun na pořádání poháru. Uvedl, že část peněz skončila buď u lidí z vedení svazu, nebo u lidí s vazbami na něj. Podle Kaderky ale všechny mzdové náklady a peníze na služby hradil svaz ze svých prostředků. Redaktor ČRo podle Kaderky v článku lhal, protože měl dané informaci k dispozici.

Kaderka dnes také uvedl, že kontrola NSA nenalezla ve využití dotace pochybení. Agentura to ČTK potvrdila. „V rámci kontroly Billie Jean King Cupu nebylo k dnešnímu dni zjištěno žádné pochybení ve věci vyúčtování dotace nebo jiných zákonných norem,“ uvedla tisková mluvčí NSA Eliška Machová.

Podklady, které Kaderka označil za důvěrné, podle něj redaktor zapomněl v lednu ve Sportovním areálu Rokytka, kde chtěl lidem ze svazu pokládat otázky. Kaderka tvrdí, že část z nich pocházela z databáze NSA. „Tyto materiály byly 'vytaženy' dne 30. listopadu 2022, tedy v poslední den, kdy byl v NSA předsedou F. Neusser. Pár hodin před svým odchodem z funkce předsedy NSA si je nezákonným způsobem takto pan předseda opatřil,“ uvedl Kaderka.

Podklady, které Kaderka označil za důvěrné (a část z nich prý pocházela z databáze NSA), podle něj redaktor zapomněl v lednu ve Sportovním areálu Rokytka
Video se připravuje ...

Paradoxem je, že se tyto materiály dostaly do rukou Lukáše Krpálka, který v hale provozuje svou akademii a je rovněž zetěm Kaderky. 

„Český rozhlas se proti tvrzením pana Kaderky důrazně ohrazuje. Naši redaktoři vždy postupovali korektně, v souladu s pravidly vyváženosti a objektivity a za jejich zjištěními si stojíme. Český rozhlas se dlouhodobě věnuje problematice financování sportu, nakládání s finančními prostředky určenými pro sport a jejich kontroly, protože na tomto tématu je silný veřejný zájem. Pokrýváním tohoto tématu tak Český rozhlas naplňuje úkoly, které mu jako médiu veřejné služby ukládá zákon o ČRo a Kodex ČRo,“ uvedl na dotaz ČTK mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.

U příspěvků týkajících se ČTS podle mluvčího rozhlas vynaložil maximální úsilí k získání co nejširšího spektra názorů na danou problematiku, aby si posluchač mohl učinit vlastní úsudek. „Český rozhlas se také vždy v rámci všech zpracovaných reportáží snažil získat stanovisko ČTS, nicméně ten dlouhodobě odmítá s redaktory Českého rozhlasu komunikovat,“ dodal Hošna.

Tenisový svaz podal podle Kaderky už v květnu trestní oznámení. Chce také podat žalobu kvůli náhradě škody, která podle něj dosáhla několika milionů korun.

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud