27. února 2024 • 17:17

Razie u tenistů, Kaderka obviněn! Detaily ze zásahu, jaké má vyhlídky?

Autor: jj, nit
Vstoupit do diskuse
70
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pět osob z nejvyšších vrstev Českého tenisového svazu (ČTS) včetně prezidenta Ivo Kaderky byly obviněny ze zneužívání státních dotací. Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahovala v úterý ráno v sídle ČTS na Štvanici i v tenisových klubech včetně Spojů Praha, který vede Kaderkův blízký spolupracovník a bývalý deblista Vojtěch Flégl. I jeho se obvinění týká stejně jako generálního sekretáře ČTS Jakuba Fastra a finanční ředitelky Hany Baierové.



Český tenis má velký problém. Podle informací Sportu si policisté přišli v úterý dopoledne pro svazového prezidenta Iva Kaderku přímo domů a rozhoduje se o tom, zda bude vzatý do vazby. To je výsledek razie, k níž policie přistoupila poté, co rok prověřovala nakládání ČTS se státními dotacemi. Jako první přinesl zprávu Radiožurnál.

Policie obvinila pět lidí a pět právnických osob. Vedle Kaderky jsou jimi již výše zmínění Vojtěch Flégl, Jakub Fastr a Hana Baierová. Všechny obviněné stíhá za dotační podvod a za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Za dotační podvod hrozí pět až deset let vězení, za zjednání výhody dva až osm let.

„Právní kvalifikace není u všech obviněných osob identická,“ zmínil státní zástupce Ondřej Trčka, jenž dozoruje i další případ sportovních dotací - kauzu někdejšího šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty a šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty. V tenisové kauze policie prováděla domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor na řadě míst v Praze i v dalších městech.

Kaderka (60 let) je nejvyšší osobou tenisového svazu. Bývalý profesionální tenista Flégl (56 let) je členem dozorčí rady a Rady ČTS a coby dlouholetý pořadatel akcí představuje výkonnou sílu svazu. Ještě začátkem února šéfoval pořadatelskému týmu při daviscupovém utkání proti Izraeli ve Vendryni.

Za protizákonné má policie právě finanční toky mezi těmito dvěma muži. Svaz podle informací Radiožurnálu například za rok 2021 vyplatil víc než 40 milionů korun, tedy třetinu státní dotace určené pro tenis, spolku Orel Jednota Praha – Balkán. Ten vede právě Flégl, který měl tuto sumu využít na pořádání menších turnajů po Česku. Část z těchto peněz ale údajně skončila na účtech Fléglových firem nebo firem jeho rodinných příslušníků.

Kaderka podepisuje i ty nejmenší výdaje

Kaderka stojí v čele ČTS již šestadvacet let od roku 1998, postupem času si tvrdým potíráním opozice vybudoval pozici téměř neomezeného vládce. Podle lidí jemu blízkých dohlíží a podepisuje i ty nejmenší svazové výdaje. Pokud by skutečně skončil ve vazbě, může být kvůli tomu i ohroženo fungování ČTS. Jelikož je však obklopen pouze lidmi jemu loajálními, nedá se čekat, že by se našla síla, která by se ho snažila z funkce prezidenta svrhnout.

Na mezinárodní úrovni může utrpět jeho pověst. Kaderka je totiž rovněž prezidentem Tennis Europe, regionální organizace působící pod patronátem Mezinárodní tenisové federace (ITF). Letos mu končí mandát a na funkci prý hodlal znovu kandidovat. V roce 2019 dokonce kandidoval na funkci prezidenta ITF, ve volbách však drtivě prohrál.

Jednání Kaderky bylo již v minulosti obestřeno nejasnostmi. Od roku 1994 byl například ředitelem společnosti TV Bingo, ze které odešel v polovině roku 1995, tedy předtím, než v této sázkové hře začala policie na podzim 1995 vyšetřovat podvody. V dubnu 2007 byl v reportáži TV Nova obviněn ze střetu zájmů, když coby náměstek ministryně školství přislíbil státní dotaci Českému střeleckému svazu, pokud mu funkcionáři přenechají střelnici v Praze 9. Podle TV Nova tehdy také získal dotaci 18 milionů korun na rekonstrukci Plátenického domu v obci Horní Branná na Semilsku. Historický objekt přitom vlastnila jeho tehdejší manželka.

Rušno bylo také u lyžařů

Zásah proběhl během dne také v budově Svazu lyžařů ČR v pražských Střešovicích. Policisté se zajímali o dotace v souvislosti s loňskými závody Světového poháru ve sjezdovém lyžování, které hostil Špindlerův Mlýn. 

„Policii ČR jsme poskytli maximalní součinnost. Nikdo nebyl obviněn ani zadržen. Více informací v tuto chvíli sami nemáme, proto v současnosti další komentář k tomuto dávat nemůžeme,“ reagoval Svaz lyžařů ČR.

Šéf NSA: Pokud to vyšetřuje policie, je to závažné

Národní sportovní agentura spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení, které vyšetřují podezření z dotačních podvodů ohledně dotací českému tenisovému svazu. „Pokud to vyšetřuje policie, je to asi závažné,“ uvedl předseda NSA Ondřej Šebek.

Po sedmi letech od kauzy sportovních dotací na MŠMT se na sportovní dotace opět zaměřila policie. „Mohu potvrdit, že jsme byli v rámci vyšetřování na podezření dotačních podvodů vyzváni Policií ČR k doložení některých dokumentů. Poskytujeme orgánům činným v trestním řízení potřebnou součinnost. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování jsme vázáni mlčenlivostí,“ uvedl Šebek, kterého zpráva zastihla v Itálii.

Co se teď přesně děje na NSA?
„My jsme byli vyzváni k doložení dokumentů. K vyšetřování policie nemám co dodávat. Pokud police něco vyšetřuje, je to asi závažné. Nemám bližší informace.“

Současná kauza se týká spolku Orel Jednota Praha - Balkán, souvisí tahle akce s nedávnou kontrolou dotací pro BJK Cup, kde audit NSA neshledal pochybení?
„BJK Cup byl jednorázový turnaj. A potom kontrolujeme činnost a využívání dotací svazů. Ta kontrola se týká běžné činnosti.“

Jak často vlastně NSA provádí podobné kontroly?
„Ty kontroly probíhají. Je potřeba říct, že kontrolujeme, co můžeme kontrolovat – to je využití dotací, jestli jsou v souladu s výzvou. Pokud to šetří policie, má větší možnosti, může dohledat víc informací. Kontrolujeme všechny akce mimořádné důležitosti (k nim patří např. letošní biatlonový či hokejový světový šampionát – pozn. red.). A probíhají i dílčí kontroly svazů či klubů. Co se týče tenisového svazu, tam probíhá kontrola dlouhodobě a ještě nebyla ukončena. Nejsem schopný se vyjádřit k výsledkům kontroly, která probíhá. Je to poměrně složité. Pokud bychom dospěli k nějakým závěrům, chceme mít stoprocentní jistotu.“

Kolik kontrol proběhlo vloni?
„Na posledním jednání Rady NSA jsme schvalovali audit kontrol. Z hlavy si pamatuju, že NSA loni realizovala asi 103 kontrol, v deseti případech bylo zjištěno pochybení. V rámci Rady jsme se tím zabývali, vnímáme vysoké procento pochybení. Chtěli jsme iniciovat diskuzi četnosti kontrol.“

O jaká pochybení šlo, a můžete zveřejnit konkrétní případy?
„Ke zveřejnění bychom potřebovali jejich souhlas. Můžou to být i banálnější pochybení, špatně vykazovaná členská základna v rámci klubů, špatné vyúčtování využití prostředků. Z pohledu malého příjemce je velký problém, pokud má vrátit statisíce. Ale pokud to žadatel napraví, prostředky vrátí, nevzniká z toho trestně-právní úkon. Kontrola NSA řeší vztah mezi příjemcem dotace a námi. Když to šetří policie, má to jiný rozměr.“

Nebojíte se, že aktuální kauza znovu ohrozí prostředky do sportu, který je dlouhodobě podfinancovaný?
„Já bych vůbec nechtěl předjímat závěry z toho, že si policie vyžádala nějaké dokumenty. Je potřeba počkat na to, k čemu případně dospěje. Jsem jednoznačně přesvědčený, že v NSA probíhá všechno na základě kritérií, která jsou měřitelná. Jsem přesvědčený, že prostor k ovlivnění nebo zneužití dotací je minimální.“

Vstoupit do diskuse
70
Články odjinud


Články odjinud