9. dubna 2011 • 19:11

Fanoušci Slavie zuří: Derby píská sparťan!

Autor: Pavel Krejča (Blesk)
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Devět. Přesně tolik rozhodčích již od začátku jarní části fotbalové ligy dostalo tresty za zvorané zápasy. Ač ze svazu už několikrát zaznělo, že vypjaté zápasy budou pískat jen prověření sudí, nominace na pondělní derby pražských »S« vzbuzuje obavy.



Pavel Královec (33) je sice jedním z nejlepších českých arbitrů, ale zároveň mu až příliš často nevycházejí utkání Slavie. Již třikrát ji výrazně poškodil a celkem za to vyfasoval tresty na 13 zápasů. Je to jen náhoda? Fanoušci sešívaných si to nemyslí. Podle nich píská derby sparťan.

Srpen 2005: Olomouc – Slavia (4:3), Královec uznal domácím dva neregulérní góly, vyfasoval stopku na 3 utkání. Prosinec 2007: Slavia – Boleslav (1:1), v závěru neodpískal penaltový faul hostů, dostal trest na 6 utkání. Září 2009: Liberec – Slavia (1:1), prominul domácím dva pokutové kopy, inkasoval distanc na 4 utkání.

To je výčet tří největších hříchů, které Pavel Královec na Slavii vykonal. Po tom posledním vypěnil tehdejší boss sešívaných Tomáš Rosen.

„Dělá to úmyslně. On pískat umí, proto se také dostal do evropských pohárů. Z toho je jasné, že chyby, kterými nás poškozuje, nedělá náhodou,“ zuřil tehdy Rosen.

Fanoušci Slavie si jeho přehmaty dobře pamatují a mají jasno: „Chovanec nasadil další tradiční oporu – Královce,“ zní jeden z mnoha ohlasů na webu slavia.cz.

Kdo je vlastně Pavel Královec? Sudímu z Domažlic pomohl do světa velkých píšťalek nechvalně známý Roman Berbr, který byl namočený do korupční aféry z roku 2004.

Naštvaný Řepka ukázal o poločase ukazováček směrem k jabloneckým fanouškům
Naštvaný Řepka ukázal o poločase ukazováček směrem k jabloneckým fanouškům

Královec to dotáhl až na listinu mezinárodních rozhodčích. Naposledy řídil osmifinále Evropské ligy mezi Benfikou a Paříží. Jenže v české lize už vyvedl řadu průšvihů, které navíc nahrávají teorii sešívaných fandů.

Zatímco Slavii třikrát zařízl, Spartu prokazatelně několikrát podržel. Proč ho tedy Macela nasadil právě do derby?

„Patří k našim nejlepším rozhodčím. Nominoval jsem ho, protože má formu. Nemyslím si, že by to bylo riskantní. Vybíral jsem z 25 variant a on byl tou nejlepší,“ tvrdí šéf rozhodcovské komise, kterému bývá vyčítáno, že ho v minulosti zaměstnávala Sparta.

Nezbývá tedy než doufat, že se Macela nemýlí. Sudí toho už na jaře spískali docela dost.

Kdy poškodil Slavii

Září 2009, Liberec – Slavia (1:1)

Pavel Královec Pavel KrálovecFoto Jan Hrouda SPORT

To byl výkon hodný okresního přeboru. Královec Liberci prominul dvě penalty. Komise rozhodčích mu proto zastavila činnost na 4 duely.

Prosinec 2007, Slavia – Boleslav (1:1)
Spletl si hráče a mylně udělil žlutou hostujícímu Hrdličkovi, kterého pak vyloučil. Na revanš odpustil Boleslavi penaltu. Trest? 6 utkání!

Srpen 2005, Olomouc – Slavia (4:3)
Olomouc dala Slavii dva neregulérní góly, které však sudí Královec chybně uznal. Další tři týdny pak trénoval pískání jen doma po bytě.

Kdy pomohl Spartě

Únor 2009, Olomouc – Sparta (0:1)
Celý stadion v Olomouci křičel po zákroku Blažka na Rossiho: „Penalta!“ Vypadalo to, že i Královec ukazuje na puntík, ale nařídil jen odkop od brány.

Duben 2006, Jihlava – Sparta (0:1)
„Vyhoď toho kreténa!“ řval Řepka na kouče Večeřu. Královec stál blízko, ale do zápisu nic nenapsal, za což zaplatil stejně jako Řepka 50 tisíc.

Prosinec 2005, Most – Sparta (0:3)
Pro domácí neodpískal penaltu po faulu na útočníka Brzezinu. Komise rozhodčích mu sebrala píšťalku na dva zápasy.

Vstoupit do diskuse
8
Články odjinud


Články odjinud