1. dubna 2011 • 15:00

Záhadná smrt judistky: Zabila se kvůli lásce?!

Autor: bko
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Proč? Celé Rakousko truchlí nad smrtí judistky Claudie Heillové (†29). Stříbrná medailistka z olympiády v Aténách s největší pravděpodobností spáchala v noci ze středy na čtvrtek sebevraždu. Motiv jejího tragické činu ovšem zůstává zahalen tajemstvím.



Obyvatele jednoho vídeňského činžáku ve čtvrtek ve čtvrt na čtyři ráno probudila tupý náraz. Když jich pár vyhlédlo z okna na dvůr, naskytl se jim hororový pohled. V tratolišti krve leželo tělo mladé ženy - Claudie Heillové. Po pádu ze šestého patra byla na pokraji smrti.

Sousedé okamžitě zavolali policii a záchranku, lékaři jednu z nejslavnějších rakouských judistek oživovali více než tři hodiny, ale marně. V 6:30 ráno ji museli prohlásit za mrtvou.

Policie v jejím bytě nenašla žádné známky násilného vniknutí, nic, co by ukazovalo na cizí zavinění. Stříbrná žena z olympiády v Aténách a mnohonásobná medailistka z mistrovství Evropy spáchala sebevraždu.

Zůstala jen všudypřítomná otázka PROČ? Heillová byla ještě večer před svou smrtí na večeři s kamarádkou, bývalou tenistkou Babsi Schwartzovou, s nimi byl i její dlouholetý trenér Hubert Rohrauer a její matka Sabina.

Claudia Heillová v roce 2004 získala stříbrnou olympijskou medaili, teď si vzala život
Claudia Heillová v roce 2004 získala stříbrnou olympijskou medaili, teď si vzala život

Všichni jsou v šoku, nikdo nic podobného nečekal. Ani na svém profilu na facebooku Heillová nepůsobila jako člověk, který by se chystal spáchat sebevraždu. Jen samé usměvavé fotky...

Kouč Rohrauer byl po její smrti v šoku. "Nikdo si neuměl od Claudie představit nějakou panickou reakci. Byla perfekcionistka, měla pevnou vůli," cituje jeho vyjádření server oe24.at.

Rakouská judistka Claudia HeillováFoto EPA

"Jsem v šoku, ani mluvit nemůžu," přibližuje oe24.at první reakci dlouholetého mentora a blízkého přítele Heillové Gunnara Prokopa. "Neumím si Claudiin skutek vysvětlit. Byla jako moje dcera, když měla problém, přišla za mnou," uvedl.

"Celý život sportovala, nikdy nepoznala drogy ani alkohol. Já to prostě nechápu," posteskl si její první trenér. "Jako čtrnáctiletá za mnou přišla a když jsem se zeptal, co chce, řekla, že se chce stát olympijskou vítězkou," zavzpomínal Prokop.

"Neexistoval žádný náznak, že by něco takového mohla spáchat. Byla plná představ o judu a chtěla se víc soustředit na své studium," prohlásil i Hans Paul Kutscher, šéf rakouského svazu juda. "Musel to být absolutně iracionální akt," konstatoval.

Mezi rakouskými judisty se tak mluví o tom, že za náhlým popudem k sebevraždě musel stát nějaký muž. To si myslí i olympijský vítěz Peter Seisenbacher, který Claudii dobře zná. "Claudie byla vždycky hodně impulzivní, to byla součást její osobnosti. Je to tragické, ale je možné, že v životě jednala podobně jako na žíněnce."

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud