28. ledna 2016 • 12:03

Djokovič míří do finále! V bitvě titánů zametl s Federerem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

AUSTRALIAN OPEN | Bitva tenisových velikánů dopadla lépe pro mladšího favorita. Novak Djokovič v semifinále Australian Open zdolal Rogera Federera po setech 6:1, 6:2, 3:6 a 6:3. V Melbourne už si zahraje o šestý titul. V nedělním finále se utká s lepším z dvojice Andy Murray, Milos Raonič.



Do utkání vlétl Djokovič famózně a po dokonalém výkonu získal první dva sety za 54 minut. Srb na kurtu jednoznačně kraloval, každý jeho úder - forhend, bekhend, return, servis - byl skvělý a nasbíral jen šest nevynucených chyb.

Fanoušci v Rod Laver Areně se snažili Federera , který se tradičně těší obrovské přízni diváků, vyburcovat. Skandovalo se jeho jméno a obecenstvo bouřilo.

Na začátku třetí sady i Djokovič ukázal, že je jen člověk, a tu a tam zkazil lehčí úder. Nevyužil brejkbol, Federer vycítil šanci a ožil. Rázem hrál aktivněji a jeho náběhy k síti častěji slavily úspěch. V šesté hře diváci šíleli, když se poprvé v zápase propracoval k brejkbolu a nakonec ho v dlouhém gamu na čtvrtý pokus proměnil. Svůj servis pak udržel a vykřesal naději na možný obrat.

Před čtvrtým setem organizátoři zatáhli střechu. Oba tenisté během pauzy vychladli, pomalu se rozjížděli a hra trochu ztratila jiskru. Tentokrát oba rivalové bezpečně drželi svá podání až do osmé hry, v níž Djokovič znovu Federera přetlačil a následně čistou hrou dopodával k postupu do pátého grandslamového finále za sebou. Po dvou hodinách a 19 minutách proměnil první mečbol.

Osmadvacetiletý Djokovič může v Melbourne získat už šestý triumf v kariéře, čímž by vyrovnal rekord open éry domácího Roye Emersona. Všech pět dosavadních finálových startů na Australian Open v titul proměnil.

Novak Djokovič slaví krátce poté, co v semifinále Australian Open přemohl Rogera Federera
Novak Djokovič slaví krátce poté, co v semifinále Australian Open přemohl Rogera Federera

Štěpánek si zahraje finále

Český tenista Radek Štěpánek útočí na svůj druhý deblový titul z grandslamového Australian Open. Do finále v Melbourne postoupil spolu se zkušeným Kanaďanem Danielem Nestorem po dnešní semifinálové výhře 7:6 a 6:4 nad uruguaysko-španělskou dvojicí Pablo Cuevas, Marcel Granollers. 

Sedmatřicetiletý Štěpánek se poprvé radoval z titulu ve čtyřhře na Australian Open v roce 2012 s Indem Leanderem Paesem. S Nestorem hrají druhý turnaj a v sobotním finále je čekají sedmí nasazení Brit Jamie Murray a Bruno Soares z Brazílie.

"Skvělý pocit, snad nám forma vydrží i do posledního zápasu," řekl Štěpánek serveru iDnes a Radiožurnálu a ke spolupráci s třiačtyřicetiletým Nestorem dodal: "Máme 80 let zkušeností, které nám pomohly, aby nám to začalo fungovat takhle rychle. Postup beru jako odměnu za všechno, co jsem v minulých dvou letech obětoval návratům po zraněních. Mám radost a věřím, že toho mám ještě dost před sebou," přál si karvinský tenista, kterého čeká páté deblové grandslamové finále. Kromě Melbourne dokázali s Paesem zvítězit také na US Open 2013.

Williamsová zametla s Radwaňskou

Ve finále dvouhry žen se v sobotu utkají světová tenisová jednička Serena Williamsová a Angelique Kerberovou z Německa. Americká obhájkyně titulu porazila v semifinále Polku Agnieszku Radwaňskou jasně 6:0 a 6:4 a turnajová sedmička Kerberová zdolala nenasazenou Britku Johannu Kontaovou 7:5, 6:2.

Sedmatřicetiletý Štěpánek se poprvé radoval z titulu ve čtyřhře na Australian Open v roce 2012 s Indem Leanderem Paesem. S Nestorem hrají druhý turnaj a v sobotním finále je čekají sedmí nasazení Brit Jamie Murray a Bruno Soares z Brazílie.

Čtyřiatřicetiletá Williamsová je posedmé ve finále Australian Open a předchozích šest účastí vždy proměnila v titul. Pokud uspěje i letos, získá již svůj dvaadvacátý grandslamový vavřín, čímž by vyrovnala rekord Němky Steffi Grafové.

Serena Williamsová soupeřku vyřídila hladce ve dvou setechFoto EPA

První set utkání s Radwaňskou vyhrála Williamsová za dvacet minut. Ve druhém sice Polka bojovala, ale na razanci Američanky nestačila. "Jsem rozechvělá z postupu do dalšího finále a mám pocit, že lépe hrát nemůžu," řekla Williamsová.

Levou rukou hrající Kerberová odehrála proti Kontaové solidní zápas, zatímco Britka své první grandslamové semifinále v kariéře nezvládla. Nemohla se trefit do returnu a udělala 36 nevynucených chyb, třikrát více než její soupeřka.

Kerberová se stala první německou finalistkou Australian Open po 20 letech, naposledy v duelu o titul prohrála Anke Huberová s Monikou Selešovou. "Tohle je skvělá zpráva pro německý tenis a lepší doufám ještě přijde," přála si Kerberová.

Výsledky:

Muži:

Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Federer (3-Švýc.) 6:1, 6:2, 3:6, 6:3.

Čtyřhra - semifinále:
Štěpánek, Nestor (ČR/Kan.) - Cuevas, M. Granollers (16-Urug.//Šp.) 7:6 (13:11), 6:4.

Ženy:
Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (1-USA) - A. Radwaňská (4-Pol.) 6:0, 6:4,
Kerberová (7-Něm.) - Kontaová (Brit.) 7:5, 6:2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud