28. ledna 2020 • 08:13

Loučení Kvitové: festival chyb i objetí. Bojovnice, smekla vítězka

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velký počet krásných úderů i výměn, jenže ještě víc chyb, které elitní soupeřka dokázala využít. Cesta Petry Kvitové na Australian Open 2020 skončila ve čtvrtfinále, kde jí stopku vystavila domácí hvězda Ashleigh Bartyová (6:7, 2:6). „Petra je úžasná bojovnice,“ poklonila se poražené Češce úřadující světová jednička, která se do semifinále grandslamu v Melbourne dostala jako první Australanka od roku 1984.



Souboj dvou oblíbených tenistek se lámal v dramatické, hodinu a sedm minut dlouhé první sadě. Kvitová šlehala ostré údery na hranici rizika, snažila se pálit vítězné míče a dostávala soupeřku pod tlak. Využila ale jen jeden z devíti brejkbolů, přičemž pět z nich měla za stavu 3:3, kdy vedla při podání Australanky 40:0.

Úvodní set dospěl do tie-breaku a Kvitová měla za stavu 6:5 setbol. Bartyová ho ale při svém podání odvrátila a sama svůj setbol využila. Dostala se do důležitého vedení, které se ukázalo jako klíčové pro výsledek celého utkání.

Hned na startu druhého setu Kvitová ztratila svůj servis, brzy prohrávala 0:4. Loňská finalistka se zápas snažila ještě zachránit, snížila na 2:4 a při svém podání se mohla k australské jedničce přiblížit na rozdíl jediného gamu.

Ashleigh Bartyová po vítězném čtvrtfinále Australian Open zatleskala soupeřce Petře Kvitové
Ashleigh Bartyová po vítězném čtvrtfinále Australian Open zatleskala soupeřce Petře Kvitové

Jenže Kvitová své šance, podobně jako ty v prvním setu, zahodila a Bartyová už si postup nenechala vzít. Po výhře 6:2 postupuje do svého prvního semifinále Australian Open. Kvitové oplatila loňskou porážku ze stejné fáze turnaje, kde se zkušenější hráčka radovala z výhry 6:1, 6:4.

Největší rozdíl udělaly brejkboly, tedy šance na uzmutí soupeřčiny podání. Zatímco Kvitová využila pouze 2 z 12, Bartyová proměnila 4 z 8, navíc si pomohla i pěti esy, zatímco Kvitová trefila pouze dvě. Proměňování klíčových balonů a lepší defenziva nakonec zápas zlomily na domácí stranu. „Festival chyb,“ zněl komentář na adresu Kvitové během vysílání Eurosportu po jedné ze zahozených her. 

Obě tenistky se vzájemně respektují, což bylo vidět okamžitě po skončení duelu v zaplněné Rod Laver Areně. U sítě se dlouze objaly a popřály si hodně štěstí, Bartyová pak své soupeřce zatleskala po cestě z kurtu. Stejně jako australské publikum.

„Petra je skvělá bojovnice, velká osobnost. Miluju, když se s ní mohu měřit, je to pro mě pokaždé velká výzva,“ ocenila Bartyová kvality nejlepší Češky na turnaji v rozhovoru na kurtu. V semifinále půjde na Američnku Sofii Keninovou.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud