Jan Jaroch
22. února 2021 • 04:50

Australian Open hlásí obří prodělek. Ztráta jde přes miliardu korun

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Grandslamové turnaje mívají zlaté dno. V časech pandemie to však neplatí. Australian Open očekává, že letos skončí hluboko v červených číslech. Turnajový ředitel Craig Tiley hovoří o ztrátě 100 milionů australských dolarů (asi 1,66 miliardy korun).



Kvůli vládním restrikcím směla do ochozů pouze polovina obvyklé kapacity, tedy 30 000 diváků denně. Lidí však chodilo mnohem méně. Navíc uprostřed turnaje přišel ve státě Victoria na pět dnů lockdown, hrálo se za zavřenými dveřmi a za víc než 100 000 vstupenek se vracely peníze. Celkově během dvou týdnů dorazilo 130 000 diváků, tedy ani ne šestina loňské návštěvy (812 000).

Náklady rostly i kvůli koronavirovým protokolům. Například za ubytování tenistů a jejich týmů během dvoutýdenní tvrdé karantény.

„Pohled na účet nebude vůbec jednoduchý, na téhle akci proděláme velké miliony,“ přiznal ředitel turnaje Tiley. „Pět dní bez fanoušků byl velký zásah, vraceli jsme peníze, neprodávali se suvenýry, reklamní smlouvy byly poníženy. Pět ze čtrnácti dnů, to už je vážně hodně,“ analyzoval s tím, že turnaj má finanční rezervy v hodnotě 80 milionů australských dolarů a dalších 40 až 60 milionů si bude muset půjčit.

I tak stále pořádání úvodního grandslamu roku podle Tilyeho za to. Pouze jeden z hráčů se nakazil při turnaji koronavirem, komunitní přenos nemoci související s akcí se nepotvrdil ani jeden. „Už dopředu jsme věděli, že je důležité turnaj uspořádat, abychom měli platformu, od které se budeme moci v roce 2022 odpíchnout,“ prohlásil Tiley. „Australané mohou být pyšní na to, že ještě nikdo nedokázal během pandemie uspořádat akci s tolika mezinárodními hvězdami a odehrát ji před diváky. Ukázali jsme, že dokážeme takovou akci zorganizovat. Máme model, z něhož může čerpat celý svět.“

Další tenisové akce tak velkorysé nebudou. Zatímco Australian Open nesnížilo prize money oproti roku 2020 a rozdělilo mezi tenisty 80 milionů australských dolarů, příští velký turnaj, ten březnový v Miami, ponížil odměny o 40 procent.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud