26. ledna 2022 • 16:58

Skvěle! Krejčíková se Siniakovou jsou v semifinále. Medveděvův velký obrat

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Paráda! České tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková postoupily na grandslamovém Australian Open potřetí za sebou do semifinále čtyřhry. Turnajové jedničky porazily ve čtvrtfinále v Melbourne americko-australský pár Caroline Dolehideová, Storm Sandersová 6:2 a 7:6. Mezi muži odvrátil vyřazení ruský favorit Daniil Medveděv. Světová dvojka s Félixem Augerem-Aliassimem prohrávala 0:2 na sety, nakonec zvítězila 6:7, 3:6, 7:6, 7:5 a 6:4. 



„Byl to další velmi obtížný zápas. V prvním setu jsme proměňovaly šance, ve druhém to bylo vyrovnané a jsem ráda, jak jsme to zvládly. Těším se na semifinále,“ řekla na kurtu Krejčíková, která se dala dohromady po problémech z úterního čtvrtfinále dvouhry a hrála dobře.

V prvním setu si olympijské vítězky vybudovaly náskok 5:1. Ve druhém po ztrátě podání Siniakové prohrávaly 1:3, ale brejk získaly hned zpět a v tie-breaku zápas ukončily poměrem 7:3. „Jsem šťastná, že jsme vyhrály a hrály skvěle,“ řekla Siniaková. Češky zatím neztratily v turnaji ani set.

Krejčíková a Siniaková hrají v nové sezoně první společný turnaj a zatím navazují na úspěšný loňský rok, ve kterém vedle zlata z Tokia vyhrály Roland Garros či Turnaj mistryň. „Budujeme si sebevědomí. Je začátek sezony, všechno je od začátku a každý nás chce porazit, proto je to možná teď těžší. Ale zatím odvádíme dobrou práci a uvidíme, kam až to dotáhneme,“ řekla Krejčíková.

Loni došla se Siniakovou v Melbourne až do finále. V cestě zahrát si o titul i letos jim v semifinále budou ve čtvrtek stát třetí nasazené Belgičanka Elise Mertensová a Ruska Veronika Kuděrmětovová.

Hradecká si o titul ve smíšené čtyřhře nezahraje

Zápas ve smíšené čtyřhře začal na centrkurtu Roda Lavera až před jednou hodinou v noci po pětisetovém dramatu Rusa Daniila Medveděva s Félixem Augerem-Aliassimem z Kanady. Ve druhém setu měli Hradecká a Escobar mečbol za stavu 5:4, ale Kubler napálil eso. Oba tie-breaky pak česko-ekvádorské dvojici nevyšly, ten klasický ztratili 2:7 a super tie-break poměrem 6:10.

Hradecká si tak nezopakuje finále z roku 2013, kdy prohrála v boji o titul s Františkem Čermákem. Na Australian Open tak skončila česká vítězná série - v předchozích třech ročnících kralovala smíšené čtyřhře Krejčíková - v letech 2019 a 2021 uspěla s Američanem Rajeevem Ramem a předloni s Chorvatem Nikolou Mektičem. Letos Krejčíková mix vynechala.

Tsitsipas a Medveděv v semifinále

Druhý tenista světa Daniil Medveděv z Ruska odvrátil mečbol a po výhře 6:7, 3:6, 7:6, 7:5 a 6:4 nad Félixem Augerem-Aliassimem z Kanady je v semifinále Australian Open. Jeho soupeřem bude Řek Stefanos Tsitsipas, který ve čtvrtfinále porazil 6:3, 6:4 a 6:2 Jannika Sinnera z Itálie.

V ženské dvouhře zkompletovaly semifinálové složení Američanka Danielle Collinsová a Polka Iga Šwiateková. Collinsová v Melbourne porazila Alizé Cornetovou z Francie 7:5 a 6:1. Předloňská vítězka Roland Garros Šwiateková po třech hodinách a minutě zdolala Estonku Kaiu Kanepiovou 4:6, 7:6 a 6:3.

Prvním párem pro semifinále jsou od úterý domácí favoritka a světová jednička Ashleigh Bartyová s Američankou Madison Keysovou, přemožitelkou Barbory Krejčíkové. V mužském pavouku si místo mezi nejlepší čtyřkou už dříve zajistili bývalý první hráč světa Španěl Rafael Nadal a Matteo Berrettini z Itálie.

Loňský finalista Medveděv do zápasu nevstoupil dobře. Ve třetím setu sice snížil, ale ve čtvrtém při vlastním podání za stavu 4:5 čelil mečbolu. Dokázal ho odvrátit a vynutil si rozhodující pátý set.

V něm měl pětadvacetiletý Rus od začátku navrch, ale při podání na ukončení zápasu nabídl devátému hráči světa dva brejkboly. Úřadující šampion US Open ale zachoval pevné nervy a stejně jako loni v semifinále ve Flushing Meadows Augera-Aliassimea porazil. Z dvousetové ztráty dokázal vyhrát teprve podruhé v kariéře, zápas trval přes čtyři a půl hodiny.

Třiadvacetiletý Tsitsipas nedal o tři roky mladšímu Sinnerovi šanci a pro postup si došel po necelých dvou hodinách. Čtvrtý hráč světa na Australian Open navázal na semifinálové účasti v letech 2019 a 2021 a bude usilovat o druhé grandslamové finále. Poprvé si v něm neúspěšně zahrál loni na French Open.

Sinner, kterému patří v pořadí ATP desáté místo, naopak promarnil šanci na první grandslamové semifinále v kariéře. Jeho maximem na turnajích velké čtyřky zůstává čtvrtfinále, které si kromě letošního Melbourne zahrál ještě před dvěma lety na Roland Garros.

Osmadvacetiletá Collinsová se vrátila do semifinále Australian Open po třech letech. „Je skvělé, že po zdravotních problémech zase hraju na téhle úrovni. Fyzicky jsem na tom ještě lépe než dříve a tohle je velká odměna,“ řekla Američanka, která loni v dubnu musela na gynekologickou operaci.

Vyrovnaný první set agresivněji hrající Collinsová za stavu 5:3 ještě nedopodávala, ale ve dvanácté hře proměnila třetí setbol a druhý set rozhodla ziskem pěti gamů za sebou.

Dramatičtější duel Šwiatekové s Kanepiovou nabídl jedenáct ztracených servisů. V prvním setu byla po desátém setbolu úspěšnější Estonka. Polka ve druhé sadě smazala brejk a vyhrála v tie-breaku 7:2 a v rozhodující setu se radovala po mečbolu, při kterém soupeřka chybovala.

Výsledky Australian Open:

Muži
Dvouhra - čtvrtfinále: Tsitsipas (4-Řec.) - Sinner (11-It.) 6:3, 6:4, 6:2, Medveděv (2-Rus.) - Auger-Aliassime (9-Kan.) 6:7 (4:7), 3:6, 7:6 (7:2), 7:5, 6:4.

Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále: Šwiateková (7-Pol.) - Kanepiová (Est.) 4:6, 7:6 (7:2), 6:3, Collinsová (27-USA) - Cornetová (Fr.) 7:5, 6:1.

Smíšená čtyřhra - semifinále
Fourlisová, Kubler (Austr.) - Hradecká, Escobar (ČR/Ekv.) 2:6, 7:6 (7:2), 10:6, Mladenovicová, Dodig (5-Fr./Chorv.) - Čang Šuaj, Peers (2-Čína/Austr.) 1:6, 7:5, 10:2.

Junioři
Dvouhra - 3. kolo: Menšík (4-ČR) - Jones (Austr.) 6:2, 6:4, Pacheco (9-Mex.) - Nicod (ČR) 7:5, 6:3.

Juniorky
Dvouhra - 4. kolo: Lakiová (6-Řec.) - Šálková (ČR) 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (10:8), Kempenaersová-Poczová (Austr.) - Valentová (ČR) 7:6 (7:3), 0:6, 7:6 (10:5).

INSIDER o AO: Krejčíková standard, zbytek šedý průměr. Rafa stále není favorit
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud