Jan Jaroch
11. listopadu 2022 • 23:07

BJK Cup: Maky a železná Kateřina skolily USA. Češky jsou v semifinále!

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z GLASGOW | Nemají k dispozici žebříčkově tři nejlepší singlistky Kvitovou, Krejčíkovou a Bouzkovou, přesto znovu ožívá síla českého ženského tenisu. Ve skotském Glasgow se parta kapitána Pály prosmýkla do semifinále BJK Cupu přes favoritky z USA, kterým daly mat po velkých výkonech ve dvouhře Markéta Vondroušová s Kateřinou Siniakovou. A v sobotu od 17.00 se jde na Švýcarsko vedené olympijskou vítězkou Belindou Bencicovou.



Zatím poslední a celkově jedenáctý pohár v historii, tady ještě v soutěži zvané Fed Cup, pozvedly české tenistky v roce 2018. Bylo to po pražském finále s USA, v němž byla za hrdinku autorka dvou bodů Kateřina Siniaková. Hrálo se ještě po staru, finále bylo střetem dvou týmů na pět zápasů.

Nyní do Glasgow dorazil tucet kvalifikovaných reprezentačních výběrů, ve hře o trůn na akci přejmenované po legendě Billie Jean Kingové zůstaly už jen čtyři – Austrálie, domácí Velká Británie, Švýcarsko. A jako poslední v páteční večer jásaly z postupu Češky, vítězky skupiny D. Nejen, že si daly víkendovou šanci na další pohár, taktéž si v nově lukrativním modelu zajistily minimální odměnu 800 000 dolarů na tým.

Kapitán Petr Pála opět osvědčil skvělý instinkt bývalého hráče, když oproti čtvrtečnímu mači s Polskem změnil jména obou singlistek. Karolíny Muchová s Plíškovou zůstaly sedět, do akce šly o den dřív úspěšné deblistky Vondroušová se Siniakovou. A nemohly si vést lépe.

Velkou jízdu předvedla Vondroušová, která svou výstavní reprezentační bilanci povýšila na 10 výher a 1 porážku. Ač její jméno po promaroděném půlroce s operovaným levým zápěstím svítí až na 99: příčce computeru, herně je někdejší finalistka Roland Garros a stříbrná z olympiády v Tokiu jinde. Seznala to i Danielle Collinsová, světová čtrnáctka, kterou o pět let mladší Češka zdrtila dvakrát 6:3. Od stavu 1:3 v úvodní sadě vyhrála lehkonohá Češka 8 gamů v řadě, čímž prakticky partii rozhodla.

„Fantastický výkon. Povrch je rychlý, míče odskakují nízko. Maky ji svou šikovností a pohybem donutila hrát údery, které byly nesmírně těžké. Ustála začátek, kdy ji Collinsová posílala klády, a pak ji dostala do situací, z nichž byla bezradná,“ analyzoval nový kouč Vondroušové Jiří Fencl.

„První tři gamy druhého setu pak Collinsová změnila nepochopitelně taktiku jasně k horšímu a Maky toho využila a získala náskok. Jak se Američanka vrátila ke své hře, bylo to zase maso,“ líčil trenér. Vondroušová tradičně fantastickým pohybem donutila sokyni k 30 nevynuceným chybám, sama jich udělala jen polovinu (14).

Jako žena z oceli se v Glasgow prezentuje Siniaková. Teprve ve středu dorazila do Skotska z Masters v americkém Forth Worth a za dva dny získala dva vítězné body. Po čtvrtečním deblu s Vondroušovou excelovala i ve dvouhře proti světové sedmičce Coco Gauffové. Osmnáctiletou Američanku, jež má být budoucností tenistu, nalomila vyhraným tiebreakem první sady (7:6 (1)) a v té druhé už jasně vládla 6:1. Závěrečná čtyřhra se hrála už jen z povinnosti, v ní dvojice Muchová-Plíšková prohrála s Keysovou a Townsendovou dvakrát 3:6.

Češky tak v sobotu odpoledne čeká lehce překvapivé byť zcela zasloužené semifinále se Švýcarkami. Právě ty loni při finále BJK Cupu v Praze zatrhly domácím postup ze skupiny, po roce nastává čas pro odvetu.

Česko - USA 2:1

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud