15. listopadu 2012 • 11:20

VIDEO: Berďa by měl být Lendl, Štěpánek Šmíd, věří v triumf Složil

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE ROZHOVOR | Jeho příjezd do Prahy na finále Davisova poháru provázely kontroverze, legendární tenista a vítěz "salátové mísy" z roku 1980 Pavel Složil ale na souboj Berdycha se Štěpánkem proti Španělům dorazil. Ve čtvrtek také navštívil deník Sport, který ho původně místo tenisového bosse Kaderky na finále pozval. Krátce po půl jedenácté pak Pavel Složil začal odpovídat v ONLINE rozhovoru čtenářům iSport.cz a strávil s nimi více než tři čtvrtě hodiny.



A jak vidí šance českého týmu na získání slavné trofeje, na kterou si před 32 lety sáhl právě on a parta kolem Ivana Lendla? "Je to 50 na 50. Tím, že jsme doma a hraje se na rychlém povrchu, mohli bychom mít větší šanci vyhrát," odpovídal Složil na otázku čtenáře "honzy".

Vítěz Davisova poháru z roku 1980 Pavel Složil na návštěvě deníku Sport. Stihnul i online rozhovor se čtenáři iSport.cz
Video se připravuje ...

To "ivinku" zajímalo, kdo je pro Davis Cup lepší hráč: Štěpec nebo Berďa? "Vždy záleží na momentální formě. Posledních deset let je musíme brát jako tým. Berďa by měl být tím Lendlem a Štěpánek zase Tomášem Šmídem," má jasno Složil.

Vítězný tým z roku 1980: (zleva) Cyril Suk, Pavel Korda, Pavel Složil, Tomáš Šmíd, Ivan Lendl a Jan Kodeš Vítězný tým z roku 1980: (zleva) Cyril Suk, Pavel Korda, Pavel Složil, Tomáš Šmíd, Ivan Lendl a Jan KodešFoto Archiv Sport (Jaroslav Legner)

Ten původně ani nebyl na finále Davis Cupu v Praze mezi pozvanými, pak ale přijal nabídku deníku Sport a koupil si letenku. Poté přišla nakonec i oficiální pozvánka od šéfa tenisového svazu Iva Kaderky.

Sestava českých vítězů Davisova poháru z roku 1980 tak přeci jen bude v pátek v O2 Areně kompletní a i Pavel Složil si bude moci vychutnat ovace vyprodaných tribun.

Všechny jeho odpovědi si přečtěte pod galerií:

Pavel Složil přebírá od šéfredaktora Sportu Lukáše Tomka lístky na finále Davis Cupu, které se váží k pozvání Sportu
Pavel Složil přebírá od šéfredaktora Sportu Lukáše Tomka lístky na finále Davis Cupu, které se váží k pozvání Sportu

Pavel Složil

Lenka, 15. listopadu 2012
Dobry den, pane Slozile. Libi se Vam zivot na Floride a nebo premyslite, ze se casem natrvalo vratite do Ceska. Dekuji a preji pevne zdravi.
Na Floridě se mi hodně líbí. Mám tam dostatek práce a skvělé kamarády. Jsem stále kluk z Opavy. Chci tím říct, že můžu říct kdekoliv na světě a budu tam spokojený. Děkuji všem za otázky a omlouvám se všem, kterým jsem nestačil odpovědět. Srdečně vás zdraví Pavel a držte palce klukům, aby jim to vyšlo jako nám před lety.
Karolína, 15. listopadu 2012
Jak se Vám líbí názor R.Štěpánka pozvat Vás ? Myslím si, že většina našeho tenisového národa se stydí a je jí blivno z toho kašpara, co sedí na tenisovém svazu. Je to produkt a namíchaný koktejl z KSČ a ODS. Když byl naposled zvolený, neměl protikandidáty ! Co tomu říkáte ? Je kamrádem Klause, proto vždycky nějaké prachy do tenisu sežene a tím je krytý. Myslím si, že kdyby tu vládl někdo jiný, tenisu v ČR pomůžete i Vy, ale také Lendl, Kodeš, Šmíd, Korda, Navrátilová, Mandlíková, či v budoucnu Štěpánek a Berdych. Mrzí mě tyhle vztahy, které tady v ČR jsou.
Byl jsem potěšen názorem Radka Štěpánka a moc si ho vážím.
Pavel K., 15. listopadu 2012
Pavle, jak koukáte celkově na ČR z daleké Ameriky ? Když slyšíte názory Klause, dočtete se, jak tady republiku řídí nějací Janouškové, Dalíci a Tvrdíkové, když tady lidé umírají na otrávený alkohol, když tady máme nejdražší benzín v Evropě a k tomu ten Mr.Kaderka ? Ještě že máme Vás, legendy, máme být na koho pyšní !
Děkuji, že jste na nás pyšní. Moc mě to těší. I když jsem daleko, přece jenom sleduju politický i sportovní vývoj v České republice. Vždy mě mrzí, pokud jsou lidé nespokojení.
Pavla, 15. listopadu 2012
Pane Složile mám Vás moc ráda, jsme stejně "mladí", moc bych si přála, aby byl Kaderka v O2 Aréně vypískán a my všichni abychom slavili vítězství v DavisCupu. Mám jeden dotaz, mám známé v Naples, mají tam českou restauraci, jmenují se Zejdovi, neznáte je ? Díky.
Znám je velice dobře. Vaří velice dobře. Restaurace se jmenuje Old Europe Bistro, vaří česko-německou kuchyni.
Mirek, 15. listopadu 2012
Dobrý den Pavle. Zajímalo by mě, co jste dostali po výhře v DC proti Itálii. Při dnešních turnajových odměnách asi nepoměr.
Co ještě můžu dodat. Mrzí mě, že tenkrát svaz ani ITF nám nedala kopii vítězného poháru. To je jediné, co mi v mé skříni trofejí, chybí.
pavel, 15. listopadu 2012
kouřite nebone jajsem kuřak
Nekouřím.
Pavel K, 15. listopadu 2012
Dobrý den pane Složile. Moc si Vás vážím, stejně tak jako celého týmu z r.1980, chtěl bych aby jste věděl, že s kým mluvím, tak jste pro nás HRDINOVÉ. Byli jsme i později na Vás pyšní, u Vás např. i jako na trenéra Steffi, nebo Anny. Stydím se za toho blba Kaderku, že takhle pohrdá lidmi celkově. Potěší Vás aspoň vědomí, že obyčejní lidi by rádi viděli natažený červený koberec, Vás všechny jak jdete držet pěstě Berďovi a Štěpcovi a zacházení s Váma jako v bavlnce ? Moc mě to mrzí ! Vážím si Vás. Mějte se fajn a řekněte klukům, že ikdyž to bude 0:2 na sety, nic není ztracené :)
Děkuji za vaši podporu.
Jokoka, 15. listopadu 2012
Kdo myslíte, že byl nebo je více mentálně silnější, Stefi Graf nebo Serena?
Asi Steffi. Nikdy nebouřila na kurtu jako bouří Serena v tom negativním slova smyslu.
Pavel, 15. listopadu 2012
je aktualni otazka dopingu v tenise?
Je. S cyklistikou se to nedá srovnat, ale je známo několik příkladů, kdy si hráči pomohli nepovolenými látkami.
Fanoušek, 15. listopadu 2012
Pane Složile, zdravím Vás a moc si Vás vážím, zajímalo by mě, jak se dá současný Davis Cup srovnat z pohledu fanoušků? Za vámi tenkrát stála vyprodaná hala na výstavišti, teď to bude O2 Arena s nějakými 17 tisíci lidmi... Jak vypadala atmosféra tenkrát? Díky a držte palce s námi :-)
Atmosféra byla velmi vzrušující, ať už jsme hráli doma nebo venku. V minulosti naši fanoušci nemohli cestovat. Dnes se dívám na zápas v Argentině a vidím tam stovky našich fanoušků. Za našich časů přišlo tak maximálně pár lidí z ambasády. To je největší rozdíl.
Karel IV., 15. listopadu 2012
Zdravím Vás, pane Složile, zajímalo by mě, jakou jste třeba dostali za vítězství v Davis Cupu odměnu? Dá se to nějak srovnat se současnou situací? Díky, ať se Vám daří a užijte si finále...
Neznám současnou situaci, ale dobře si pamatuju, jakou odměnu jsme dostali my. Dohromady to bylo 75 tisíc korun na osobu, z toho 25 tisíc zaplatil tenisový svaz a zbytek dala vláda. V té době nám lidé psali, že si vyděláváme peníze na turnajích, proč chceme odměnu ještě za Davis Cup. To byla jediná odměna, kterou jsme kdy za start v Davis Cupu dostali.
karel, 15. listopadu 2012
jake byly doopravdy vztahy v cs. tymu pri vasem uspechu? tahli jste za jeden provaz "z nutnosti", byt te sportovni, anebo se projevila revnivost a osobni antipatie? karel
My jsme byli dobrá parta. S Lendlem jsem dost často cestoval, když začínal hrát. Hrávali jsme spolu mariáš. S Tomášem Šmídem jsme vyhráli přes dvacet turnajů. I když jsme si někdy lezli na nervy, vždy jsme byli dobrými parťáky. A pořád jsme. A Honzu Kodeše jsme vždy respektoval. Bez něj bychom tu dnes neseděli, pro český tenis udělal jako hráč i funkcionář obrovskou práci.
fanda, 15. listopadu 2012
Dobrý den, pane Složile, nechci už nijak jitřit spory s vedením tenisového svazu, ale nechtěl byste nám nastínit, jak to vůbec všechno s panem Kaderkou vzniklo? Díky a snad budeme všichni moci o víkendu tleskat Vašim nástupcům se "salátovou mísou" :-)
Vzniklo to před nepozváním na finále Davis Cupu ve Španělsku před třemi lety.
Michal B., 15. listopadu 2012
Dobrý den, viděl jste včera ten fotbalový koncert? Co říkáte na fotbalovou reprezentaci, klidně třeba v porovnání s Vaším týmem z DC? Jasné, jsou to jiné sporty, ale přijde mi, že fotbalisté jsou ustrašení, nezajímá je to, kdežto v tenise není kde se schovat a hráč do toho musí dát vše přesně jako český tým před 32 lety...
Český fotbal i celý sport sleduju i na Floridě. Jsme malá země a myslím si, že když se fotbalistům nedaří rok či dva, jsme na ně moc kritičtí. Evropský a světový fotbal šel hodně dopředu a prosadit se není jednoduché. Jestli fanouškům chybí nasazení našich hráčů, nemůžu to posoudit. Chápu, že fanoušci mohou být naštvaní. Byl jsem trochu zklamaný ze zápasu s Bulharskem, které jsme mohli porazit.
Ester, 15. listopadu 2012
Myslite, ze cesky tenis muze byt pysny na sve hrace? Osobne mam pocit, ze to jsou bud takove komety, co jednou vyleti a pak nic (Kvitova - ale to je obecne problem zenskeho tenisu), anebo takovi s prominutim patlaci - byt i vysoko - kteri ale nic poradne nevyhraji (Berdych).
Můžeme být pyšní na náš mužský i ženský tenis. V poslední době mají vynikající výsledky nejen v týmových soutěžích.
Vojta P., 15. listopadu 2012
Jak se vám líbí současný mužský tenis? Není škoda, že se o titul pere jen trojice (když je zdravý Nadal, tak čtveřice) hráčů? Není špička příliš úzká?
Není úzká. Dříve v ní byli třeba jen dva hráči. Špičková čtyřka nejlepších prospívá světovému tenisu. Závěrečné zápasy jsou na skvělé úrovni. Je skvělé pozorovat rozdílný tenis Federera, Djokoviče, Nadala i Murrayho. Mužský tenis je dnes skutečně na výsluní.
Cyank, 15. listopadu 2012
nechal byste si narust kaderkuv uces?
Taky jsem ho nosil v roce 1980...
byrdech, 15. listopadu 2012
Kdo je vám z aktuálních tenistů nejsympatičtější herním projevem - a kdo naopak lidsky?
Vždy jsem fandil Federerovi. Splňuje obojí, je to asi nejlepší hráč všech dob po všech stránkách.
Arnošt, 15. listopadu 2012
Dobrý den, myslíte, že úroveň tenisu se od vaší doby zlepšila? Nebo jinak - že dříve byla špička vyrovnanější? Dnes se točí dva tři hráči v rozmezí mnoha let, před dvaceti třiceti lety mi ty souboje přišly napínavější, vyrovnanější...
Tenis šel dopředu. Nedá se to vůbec srovnat. Zvlášť po stránce fyzické přípravy jsou hráči mnohem dál, než jsme byli my.
ivinka, 15. listopadu 2012
Kdo je podle vás lepší hráč pro Davis Cup: Štěpec nebo Berďa? Dík :-)
Vždy záleží na momentální formě. Posledních deset let je musíme brát jako tým. Berďa by měl být tím Lendlem a Štěpánek zase Tomášem Šmídem.
honza, 15. listopadu 2012
Dobrý den, jaké si myslíte, že máme šance na triumf v Davis Cupu?
Je to 50 na 50. Tím, že jsme doma a hraje se na rychlém povrchu, mohli bychom mít větší šanci vyhrát.
Petr Široký, 15. listopadu 2012
Dobrý den pane Složile. Myslíte, že čs. tým mohl získat více daviscupových triumfů, kdyby Ivan Lendl nepřijal US občanství? Díky za odpověď. S úctou, Petr Široký
Určitě. Zvlášť když se k nám potom přidal Miroslav Mečíř. Už bez něho byl tým vynikající. Opravdu jsem si myslel, že by nemuselo zůstat u jednoho titulu.
Luky1, 15. listopadu 2012
dobry den pane Slozile - gratuluji ke vsemu, co jste udelal pro cesky teni! chci se zeptat: vidite mezi soucasnymi mladymi tenistkami hracku, ktera by mohla navazat na Steffi Graf? dik.
Připomíná ji jedině Serena Williamsová. Zlepšila se v kondici a je neporazitelná. Je škoda, že vynechala několik let, jinak by mohla být opravdu nejlepší hráčkou všech dob.
Marek, 15. listopadu 2012
Dobrý den, pane Složile. Máte ještě doma schované originální sako, ve kterém jste vyhrál Davis Cup? Díky za odpověď.
Nemám. Naposledy jsem ho viděl při minulém finále s českou účastí. Půjčil jsem ho Radku Štěpánkovi.
Milan, 15. listopadu 2012
Zdravím! Byla radost na Vás a Šmída koukat.Mám syna(17). Hraje slušně tenis. Jak se může naučit debla? Nebo se člověk jako deblista musí narodit? Mějte se fajn!
Určitě ne narodit. V minulosti se čtyřhra dost často trénovala, byl i nedostatek kurtů. Proto se hrálo ve čtyřech na jednom kurtu. Je škoda, že se dnes děti přihlásí jen na dvouhru a čtyřhru úplně vynechají. Mně čtyřhra určitě pomohla v tom, že jsem se dostal do špičky i ve dvouhře.
Michal, 15. listopadu 2012
Jaké znáte sportovkyně napříč sportovnímí odvětvími co neumí plavat ve vodě a nedají ani jeden 50m bazén stylem pani radová ?
To jsem třeba já sám. Nikdy jsem se nenaučil plavat. Můžu hrát všechny sporty na světě.
dugin, 15. listopadu 2012
Byl jste úspěšný trenér,co děláte nyní a jestli míníte ještě trénovat ? Co v dnešní době děláte a jak trávíte volný čas? Jste v kontaktu s bývalími reprezentatami ? -
Momentálně jsem tenisovým ředitelem v privátním klubu v Naples na Floridě a privátně trénuji mladé i starší lidi. V kontaktu jsem s celým naším týmem. Pravidelně si textujeme nebo emailujeme.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud