2. února 2013 • 20:48

Rekordní šílenost! Berdych s Rosolem se trápili víc než 7 hodin

Autor: iSport.cz, ČTK, jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle byl nejšílenější zápas v daviscupových dějinách! Čtyřhra mezi českým párem Tomáš Berdych, Lukáš Rosol a Švýcary Stanislasem Wawrinkou a Markem Chiudinellim se hrála jednu minutu přes sedm hodin a zapsala se do historie. Šťastnější nakonec byla česká dvojice, která zvítězila 6:4, 5:7, 6:4, 6:7 a 24:22. Češi tak vedou 2:1 na zápasy a mají k postupu blíž.



„Takové vítězství chutná skvěle. Nikdy jsem tak dlouhý tenis nezažil, tak dlouho jsem ještě na kurtu nebyl. Ale neznamená to, že nepotřebujeme ještě jeden bod,“ povídal vyčerpaný Berdych.

Právě on může v neděli zařídit postupovou radost: od 12:30 se v souboji jedniček střetne s Wawrinkou. Případný rozhodující duel by hráli Rosol a Henri Laaksonen, ale očekává se, že kapitán Severin Lüthi spíše pošle do hry Chiudinelliho.

Čeští tenisté potvrdili, že čtyřhra je v Davisově poháru jejich doménou. V soutěži družstev vyhráli debl už podesáté za sebou. Většinou se radovali Berdych s Radkem Štěpánkem, ten je ale zraněný, a tentokrát ho úspěšně zastoupil Rosol.

„Ke konci jsem se trošku rozehrál. Měl jsem krizi, nemohl jsem returnovat,“ přiznal Rosol. V páté sadě, od stavu 6:6, byl ale velmi platným hráčem pro český tým.

V prvních třech setech vedla cesta k bodům překvapivě přes podání sedmnáctého hráče světa Wawrinky. Zatímco Chiudinelli byl na kurtu nejlepším deblistou, Wawrinkovi prorazili Češi třikrát podání a díku tomu vedli 2:1 na sety.

Třeba ve třetím setu udělal Wawrinka při ztraceném gamu dvě dvojchyby. O čtvrtém setu rozhodl tie-break, v kterém udělali Berdych s Rosolem tři chyby.

7 hodin a 1 minuta. Tak dlouho trvala čtyřhra mezi českými a švýcarskými tenisty
7 hodin a 1 minuta. Tak dlouho trvala čtyřhra mezi českými a švýcarskými tenisty

V pátém setu měl český pár převahu, ale nedařilo se mu dotáhnout dobře rozehrané gamy při podání soupeřů do konce. Berdych s Rosolem nevyužili brejkboly při podání Chiudinelliho ve druhé ani při servisu Wawrinky v osmé hře.

Pak začalo jejich trápení při mečbolech. První měli za stavu 8:7 při podání Wawrinky, Berdych ovšem poslal v nadějné pozici míč z forhendu do sítě. Další dva mečboly měli Češi za stavu 16:15, ale Wawrinka dobře zaservíroval a nedal soupeřům naději na jejich proměnění. Stejná situace se opakovala za stavu 20:19, kdy Wawrinka odmítl konec při dalších pěti českých mečbolech.

Za stavu 22:21 dokonce čeští tenisté vedli opět při podání Wawrinky i za pomoci dvou "prasátek" 40:0, ale ani devátý až jedenáctý mečbol nebyl konečný. Až při třináctém mečbolu Berdychovi a Rosolovi pomohl Chiudinelli dvojchybou.

„Tomáš říkal jednu důležitou věc, že ten, kdo dneska vyhraje, bude líp regenerovat. Oni budou mít tenhle zápas víc v nohách než my,“ odfouknul si Rosol.

Utkání délkou překonalo dosud nejdelší zápas Davisova poháru, který sehráli John McEnroe a Mats Wilander (6:22). Z Čechů hrál nejdéle Štěpánek v semifinále v roce 2009, kdy porazil Chorvata Iva Karlovičem za 5:59.

Berdych oslavil jubilejní čtyřicátou výhru v Davisově poháru a vylepšil si deblovou bilanci na 17:1. Rosol získal první "ostrý" bod v soutěži.

V pátečních dvouhrách splnily roli favoritů jedničky týmů. Rosol neuhrál ani set s Wawrinkou a Berdych si poradil s mladíkem Laaksonenem.

První kolo Světové skupiny tenisového Davisova poháru v Ženevě (tvrdý povrch):
Švýcarsko - ČR 1:2 po čtyřhře
Wawrinka, Chiudinelli - Rosol, Berdych 4:6, 7:5, 4:6, 7:6 (7:3), 22:24.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud