15. listopadu 2013 • 05:00

Finále Davis Cupu: Jak přežít srbské peklo? Nevidím zlo, neslyším zlo

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
SESTŘIH: Dallas - Vegas 2:1. Faksa rozhodl o postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BĚLEHRADU | Nedejte publiku jedinou záminku, aby na vás mohlo pískat. Udělejte si v hlavě vlastní svět složený jen z čar dvorce a v něm se pohybujte. S takovou taktikou budou Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem čelit patnáctitisícové přesile v ochozech vyprodané bělehradské arény. Na horší a neférovější podmínky v tenise zřejmě nenarazíte. Ani to však nesmí zbrzdit český tým.



„Upřímně musím říct, že v Srbsku je nejbouřlivější publikum, který jsem zažil. Všichni mi připomínají Argentinu, ale ta je jiná. Jihoameričani jsou víc zpívavý, tenis si víc užívají. Srbové ho vidí jako opravdu velký boj. Mají pocit, jako kdyby mohli zápas hodně ovlivnit za své hráče a pomoct jim,“ tvrdí Tomáš Berdych po bělehradské zkušenosti ze semifinále 2010.

V srbské metropoli zatím panuje harmonická atmosféra. Týmy se k sobě chovají s respektem, i Novak Djokovič ukazuje velmi vstřícnou a sportovní tvář. ZATÍM, to je však klíčové slovo.

„V pořádku to bylo i před třemi lety, ale jak se začne hrát, atmosféra zhoustne. Letos to bude stejný, možná i horší,“ nedělá si iluze Jan Hájek.

Zápasy Čechů se Srby jsou protkány řadou kontroverzí. Roku 2010 v Bělehradě se Djokovič na kurtu choval jak smyslů zbavený, v duelu s Berdychem přihrál zranění kolena, divadelními triky vtahoval už beztak poblázněné tribuny ještě víc do zápasu, čímž Čechy nazlobil.

Loni v Praze zase Radek Štěpánek rozzuřil Janka Tipsareviče zvednutým prostředníčkem. O to žhavější bude od zítřka kurt. Na tři dny stály nejdražší vstupenky pouhých 1500 korun, utkání si může dovolit skoro každý.

O to víc musí český výběr dbát na férovost tribun. „Ať klidně fanoušci zpívají a řvou, ale je nefér, když se křičí nebo cokoliv dělá mezi prvním a druhým servisem,“ odkrývá Radek Štěpánek, co hráčům skutečně vadí.

„Tady to může být s fanouškama hodně horký a bude důležité, jak náš kapitán zvládne především je,“ vybízel Berdych zastupujícího šéfa lavičky Vladimíra Šafaříka k větší ochraně svých hvězd.

Sport Magazín o Davis Cupu vychází už v pátek!Foto Archiv Sport

Ten s tím natvrdo počítá. „Jako kapitán budu ostřejší, protože opravdu půjde o tým a o hráče. Doufám, že se udržím a neztropím skandál,“ řekl Šafařík, jenž hodlá vehementně tlačit na ostřílené hlavní rozhodčí Pascala Mariu z Francie a Španěla Enrica Molinu, aby udrželi chování fandů v únosných mezích.

Očekávání ohnivé atmosféry se nakonec promítlo i do strategie českého celku. Štěpánek dostal na dnešní singl přednost před Rosolem i kvůli tomu, aby přivykl srbským partyzánům. „Očekáváme velice divoký scénář a je lepší, když si to Radek odbude první den,“ tvrdí Šafařík.

Štěpánkův zvednutý prostředníček proti Tipsarevičovi jistě není zapomenut a vlídné přijetí se čekat nedá. „Musíme mít vlastní světa a nesmíme se z něj nechat vykolejit,“ ví však český veterán, jak peklu čelit.

Čeští tenisté na losování v Bělehradu, kde se proti domácímu Srbsku pokusí obhájit triumf v Davis Cupu
Čeští tenisté na losování v Bělehradu, kde se proti domácímu Srbsku pokusí obhájit triumf v Davis Cupu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud