26. listopadu 2017 • 18:37

Drama rozsekl Pouille! Zničil Darcise a Francie slaví desátý Davis Cup

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisté Francie získali po 16 letech Davisův pohár, celkově triumfovali podesáté. Belgii doma na tvrdém povrchu v Lille porazili 3:2. Hosty udržel ve hře David Goffin, který v úvodní dnešní dvouhře zdolal domácí jedničku Jo-Wilfrieda Tsongu 7:6, 6:3, 6:2, v rozhodujícím duelu ale vyhrál Lucas Pouille nad Stevem Darcisem jednoznačně 6:3, 6:1, 6:0.



Francouzi získali Davisův pohár naposledy v roce 2001, kdy na cestě za trofejí porazili Belgičany v semifinále v Gentu. Následně ve finále třikrát prohráli.

Letos ale opět zafungovalo kouzlo kapitána Yannicka Noaha, který zemi galského kohouta dovedl k zisku daviscupových titulů v letech 1991 a 1996 a loni se na lavičku francouzského týmu vrátil. "O tomhle jsme snili, ale byl to těžký víkend, belgický tým byl dobrý soupeř. Lucas ale odehrál fantastický zápas," řekl Noah.

Belgičané hráli finále DC potřetí, ale stejně jako v letech 1904 a 2015 neuspěli. Domácí tým zvládl finálový souboj o "salátovou mísu" naposledy v roce 2012, kdy se Češi radovali v utkání proti Španělsku. Od té doby vždy zvítězili hosté.

Finalista Turnaje mistrů a sedmý hráč světa Goffin odvrátil v prvním setu šest Tsongových brejkbkolů a sadu získal v tie-breaku poměrem 7:5. Ve druhém a třetím setu už v zaplněné hale Pierra Mauroye dominoval.

"V neděli hraju vždycky nejlepší tenis," usmíval se po utkání Goffin. Ten se postaral o oba belgické body, ale domácí tým mezitím posunul do vedení sobotní deblový úspěch nově sestavené dvojice Richard Gasquet, Pierre-Hugues Herbert.

Rozhodující dvouhra ale byla ještě jednoznačnější, trvala jen hodinu a půl. Třiadvacetiletý Pouille je světovou osmnáctkou a o deset let staršímu Darcisovi proti němu nepomohlo ani to, že závěrečný daviscupový zápas ještě nikdy neprohrál.

Poslední game Darcis získal v úvodu druhé sady, pak jich domácí tenista vyhrál 12 za sebou a nadšení fanoušci na tribunách mohli slavit. "Není nic krásnějšího než vyhrát tuhle soutěž před rodinou a přáteli. Teď si to pořádně užijeme," řekl Pouille.

Francie - Belgie 3:2

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud