Jan Jaroch
1. března 2018 • 04:56

Davis Cup jako týdenní mistrovství světa. Rozsudek smrti, či živá voda?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konec tradiční soutěže tak, jak funguje víc než sto let. A vznik mistrovství světa hraného po dobu jednoho listopadového týdne s osmnácti účastníky. Taková má být revoluce v tenisovém Davis Cupu od sezony 2019, jak ji vymyslely špičky Mezinárodní tenisové federace (ITF) a podporují ji japonští investoři. Češi, nedávní šampioni z let 2012 a 2013, vehementně protestují. O změnách se bude hlasovat v srpnu na zasedání ITF v Orlandu.



Francouz Lucas Pouille, poslední vítěz salátové mísy, hovoří o rozsudku smrti pro Davis Cup. Yannick Noah, jeho kapitán, zase řeční o prodané duši téhle týmové soutěže. Rafael Nadal či Novak Djokovič na druhou stranu podporují radikální reformu víc než stoleté zápolení, jež podle nich již léta nefunguje. Tenisový svět je rozdělený na dva tábory, když dojde na budoucnost Davis Cupu.

A Češi stojí na straně „proti změně“. „Mám pocit, že se poslední dobou Mezinárodní tenisová federace mírně zbláznila,“ prohlásil Miroslav Černošek, jehož agentura Česká sportovní se v Česku stará o Davis Cup i Fed Cup.

Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem tvoří v Davis Cupu téměř neporazitelnou dvojiciFoto Jaroslav Legner (Sport)

„Změny považuji za tragédii. Je to hloupost některých lidí, kteří si myslí, že změny přinesou obrovské peníze a budou upgradovat světový týmový tenis. Já si myslím, že to je zabíjení historie,“ tvrdí prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Z hlouposti Kaderka obviňuje americké křídlo ve vedení ITF, které táhne prezident federace David Haggerty. Ten vyhrál v září 2015 volby s programem, jenž sliboval změnu týmových soutěží. Od té doby vymýšlí a buduje si co nejsilnější pozici pro prosazení reforem.

Za vším stojí peníze

Loni při zasedání ve Vietnamu těsně neprohlasoval společné finále Davis Cupu a Fed Cupu či to, aby se Světová skupina Davis Cupu hrála jen na dva vítězné sety. Po roce přichází kníratý Američan s ještě radikálnějším návrhem.

Tentokrát má v rukách velký argument – PENÍZE, co jiného. Na stole je návrh od firmy Kosmos, jež nabízí investovat 3 miliardy dolarů (asi 62 miliard korun) za 25 let.

Čeští tenisté se radují z postupu do finále Davis CupuFoto Jaroslav Legner (Sport)

Zakladatelem a prezidentem firmy je obránce fotbalové Barcelony Gerard Piqué, za sebou má kapitál japonské společnosti Rakuten, která mimo jiné klub z Nou Campu sponzoruje. Rakuten je obří internetový obchodník, jemuž se přezdívá „japonský Amazon“.

Vedení ITF by chtělo uspořádat nový Davis Cup už v sezoně 2019. V kalendáři pro něj má vyhrazený týden koncem listopadu, jenž tradičně patřil finále o salátovou mísu. Nyní by vzal Davis Cup hráčům pouze jeden týden z roku, zúčastnilo by se ho celkem 18 týmů. Sedmidenní soutěž by začala ve skupinách, osm týmů by prošlo do čtvrtfinále. Každý zápas by se skládal ze dvou dvouher a čtyřhry na dva vítězné sety.

Zápasy v listopadovém termínu

První ročník v sezoně 2019 by začal kompletní šestnáctkou z daviscupové Světové skupiny a dvěma přizvanými výběry. Je tedy otázkou, zda by se týkal i Česka, které nejprve musí zdolat Izrael a následně se porvat o návrat mezi elitu v baráži. Jenže Tomáš Berdych ohlásil konec daviscupové kariéry, v top 200 žebříčku pak již kromě něj figurují pouze Jiří Veselý (63.) a Adam Pavlásek (196.).

Hrát by se zpočátku muselo kvůli listopadovému termínu kdesi v příhodném klimatu pod otevřeným nebem, neboť pro takovou monstrózní akci je třeba mnoho kurtů, které hala nepojme. Daviscupový týden by měl podle Haggertyho každoročně dotaci 20 milionů dolarů, což už je významná suma (dnes vítězný tým DC dostane něco přes 500 000 dolarů).

Pokud rozpočítáme slibované 3 miliardy na 25 let, vyjde 120 milionů ročně. To znamená, že 100 milionů by ještě šlo na rozvoj tenisu ve světě, národním federacím a na další aktivity ITF.

To už může být velká argumentační páka.

JAK BY SE HRÁL NOVÝ DAVIS CUP

- poprvé by se měl hrát v sezoně 2019 koncem listopadu

- po dobu sedmi dnů by se v něm utkalo 18 týmů na jednom místě

- každý tým by měl 4 hráče

- týmy by byly rozdělené do šesti skupin po třech, vítězové skupin a nejlepší dva z druhých míst by prošli do čtvrtfinále, dále by se hrálo vyřazovacím způsobem

- v prvním ročníku by se účastnilo všech 16 zemí náležících do Světové skupiny Davis Cupu a dva výběry pozvané ITF

- čtvrtfinalisté ročníku by měli účast jistou i pro další rok, dalších osm nejlepších zemí by se střetlo s osmičkou postupujících z kontinentálních zón Davis Cupu, jejichž podoba by zůstala zachována

- společnost Kosmos slibuje investovat do projektu za 25 let 3 miliardy dolarů (téměř 62 miliard korun)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud