Jan Jaroch
7. března 2020 • 22:28

Davis Cup: Veselý v dramatu rozhodl o postupu na finálový turnaj

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední krok byl nejtěžší. Ale český lídr Jiří Veselý ho zvládl udělat. Poprvé v daviscupové kariéře vyhrál za víkend obě své dvouhry a stanovil výsledek bratislavské kvalifikace o finále Davis Cupu na 3:1. Domácí Slováci truchlí, Češi mohou chystat listopadový výjezd do Madridu, kde se popasuje osmnáct nejlepších týmů planety o salátovou mísu. Takový impuls český mužský tenis tak potřeboval…



Bratislavský zápas si vytknul jako bod, v němž restartuje svou reprezentační kariéru. „Chci tady v ní udělat další krok dopředu,“ líčil. Již dlouho se totiž Jiří Veselý necítil tenisově tak dobře jako nyní. Před měsícem vyhrál svůj druhým podnik na ATP Tour, od začátku roku postoupil v žebříčku o 40 míst k šedesáté příčce. A renesanci své kariéry nakonec podtrhl nejlepším reprezentačním vystoupením v životě.

Skoro dvoumetrový borec vyvedl jako příkladný lídr český tým z problémů, ve čtvrtém duelu odvrátil mečbol a nakonec zapsal vítězný bod celého kvalifikačního zápasu o finále, když svůj slovenský protějšek Andreje Martina přemohl 4:6, 7:5, 7:5. V utkání už přitom ztrácel 4:6, 2:5. „Je to víkend jak z pohádky po všech těch trablech, co jsem v Davis Cupu prožíval,“ hlásil celý šťastný, když si plácnul a poobjímal se s týmem, kterému největší měrou pomohl do madridského finále a k odměně minimálně 13 milionů korun, kterou si za pouhou účast ve finálové skupině hráči rozdělí.

Sobota začala přitom pro české tenisty diskutabilním tahem. Tým se rozhodl šetřit své singlisty a do úvodní čtyřhry předhodil kapitán Jaroslav Navrátil favorizovanému slovenskému páru Filip Polášek (nedávný semifinalista Australian Open), Igor Zelenay mladíky Zdeňka Koláře s Jonášem Forejtkem.

Tenhle plán podle zdrojů Sportu vymyslel Lukáš Rosol, jenž věřil, že když se čeští singlisté nevyždímají v deblu, vítězný bod jeden z nich urve. To ale také znamenalo prakticky rezignovat na šanci ve čtyřhře, vždyť třiadvacetiletý Kolář šel k daviscupovému debutu, osmnáctiletý Forejtek je také stále teprve učněm.

Když se jména dvou českých mladíků objevila při čtvrtečním losu na tabuli, právě slovenská hvězda Polášek pobaveně konstatoval. „Takhle to Navrátil dělá už řadu let. Jen chce, aby se co nejvíc hráčů objevilo při losu na tabuli. Nevěřím, že ti dva nastoupí, nemá ani smysl se o tom bavit.“

Tehdy ještě netušil, jak moc se pletl. A rozhodně i rád. „Vždycky se tu hraje nejlíp tomu, kdo pálí ze všech sil. Museli bychom hrát opravdu tragicky, abychom ten zápas ztratili. Tlak na ně byl enormní, servírovali pomalu,“ hodnotil Polášek, osmý deblista světa, po sobotní čtyřhře. Na začátku každého setu předvedli favorité pokaždé rychlý brejk a pak už průběh kontrolovali.

Souhrnný věk Slováků na kurtu byl 71 let, Čechů přesně o třicet roků méně. Stáří a lepší podání mělo zelenou, Slováci vzali soupeře do školy deblu a jasně zvítězili 6:4, 6:4. Češi si nevytvořili jediný brejkbol.

„Bylo to jejich rozhodnutí, počítali jsme s tím, že tam dají Veselého s Rosolem. Nakonec se rozhodli, že je budou šetřit,“ podivil se Zelenay.

Forejtek rozklíčoval, že se čeští mladíci dozvěděli o svém startu již v pátek večer. „Měli jsme dost času se připravit. Hrozilo, že by se mohl debl hrát dlouho, kluci mohli prohrát a pak jít za půl hodiny na singl. Takhle ušetřili síly,“ popisoval osmnáctiletý šampion juniorského US Open, jenž si daviscupovou premiéru odbyl loni v Bosně.

To Kolář šel do daviscupového mače vůbec poprvé. „Každý tenista chce jednou reprezentovat svoji a já byl odmalička velký srdcař. Jako kluk jsem trávil hodiny a hodiny u televize a podporoval kluky - Radka s Tomášem - kteří byli neskuteční, v jejich spanilých jízdách. Je to splnění obrovského snu, o to víc mě mrzí, že jsme nedokázali vyhrát,“ litoval Kolář.

Čtyřhra nebyla jen prvním bodem na slovenské straně, ale také dost podstatně změnila náladu na stadionu. Ten byl stále poloprázdný a rozjetý Polášek za to zkritizoval slovenské pořadatele. „Když si někdo myslí, že lidi na začátek o půl šesté večer zaplatí 25 euro za lístek...,“ kroutil hlavou.

Slovenští příznivci však významně ožili, když se jejich tým po čtyřhře zasekl drápkem. A postupem času byli stále hlasitější, jelikož v souboji jedniček měl dlouho navrch Martin. Pak však Veselý předvedl velký comeback opentlený odvráceným mečbolem.

Pověst daviscupového otloukánka tak snad nechal hrdina okamžiku definitivně za sebou.

Kvalifikace tenisového Davis Cupu v Bratislavě (antuka):

Slovensko - ČR 1:3

Polášek, Zelenay - Forejtek, Kolář 6:4, 6:4, Martin - Veselý 6:4, 5:7, 5:7.

Kdo má už jisté finále v Madridu (23.-29. 11.)

postoupivší z kvalifikace:

Česko, Austrálie, Ekvádor, Itálie, Německo, Kazachstán, Švédsko, Rakousko, Chorvatsko, Maďarsko

loňští semifinalisté:

Španělsko, Kanada, Velká Británie, Rusko

volné karty:

Francie, Srbsko

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud