Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rival, šampion i tatínek proklatě sexy dcer! Slavný Lendl slaví 60!

Autor: as
  • Jedna z největších legend česko-slovenského sportu Ivan Lendl slaví 60!

    Příležitostně trénuje, občas komentuje, vedle rakety se tuze rád ohání i golfovou holí. A teď bude slavit! Legendárnímu tenistovi Ivanu Lendlovi, jednomu z největších sportovních hrdinů tohoto národa, je právě dnes 60 let!

  • Rivaly nenáviděný

    Ledový, nelítostný, tvrdý. U soupeřů si vydobyl respekt, nenáviděli ho. Říkali mu »Ivan Hrozný«. Na tři z nich měl ale extra pifku. Američanům Connorsovi s McEnroem se dokázal dostat pod kůži, a zatímco mu nadávali do komunistů či do kuřete, on nehnul brvou. Němce Beckera pro změnu tuze rád trefoval míčkem při jeho výletech na síť. „Čím víc jsem je dokázal otrávit, tím jsem byl radši. Tenis je válka. Kdo víc snese, ten vyhraje,“ znělo jeho krédo.

    Ivan Lendl (vlevo) po svém triumfu ve finále Roland Garros 1984. Vpravo jeho úhlavní rival John McEnroeFoto Profimedia.cz

  • Prokletý Wimbledon

    Vyhrál vše, ovládl osm grandslamů, byl světovou jedničkou. Jen na posvátné wimbledonské trávě nikdy nejásal, byť dvakrát mu chyběl poslední krůček. Nepomohla ani speciální příprava, v zoufalství měnil svůj úspěšný agresivní styl od základní čáry a sázel na útok a voleje, které mu nešly. Wimbledon mu zůstal zapovězen. „Nezabývám se tím, ze snu se kvůli tomu nebudím,“ opakuje dokola.

    Ivan Lendl opanoval všechny grandslamy... Kromě Wimbledonu!Foto Profimedia.cz

  • Vyštvaný hrdina

    Už ve dvaceti slavně vyhrál Československu Davis Cup, jenže komunisté mu šli po krku, přerostl jim přes hlavu. „Věděl jsem, že jsem pod dohledem,“ přiznal. StB na něj vedla spis pod jménem »Ivan«. Exhibice v Jihoafrické republice byla záminkou, jak z něj udělat třídního nepřítele. Když se v 24 letech odstěhoval do USA, doma se o něm nesmělo psát. „Musel jsem odejít tam, kde se hraje špičkový tenis,“ řekl.

    Vítězný tým z roku 1980: (zleva) Cyril Suk, Pavel Korda, Pavel Složil, Tomáš Šmíd, Ivan Lendl a Jan KodešFoto Archiv Sport (Jaroslav Legner)

  • Obklíčen ženami

    S o devět let mladší Američankou Samanthou je dal do kupy polský kouč Fibak. Podle mnohých spolu začali žít milostným životem ještě v době, kdy byla pod zákonem! „Bylo mi už patnáct, ne třináct. Nedělejte z Ivana nějakého zvrhlíka,“ bránila ho. Mají pět dcer – Mariku (29), dvojčata Isabelle a Caroline (28), Danielu (26) a Nikolu (22). Tři z nich hrály golf, jedna veslovala, nejmladší jezdila na koni. „Všechen čas jsem věnoval jim, na mě už žádný nezbyl,“ smál se. A už má v rodině konečně i kluka – Marika mu loni porodila vnoučka.

    Rodina Ivana Lendla pohromaděFoto Instagram

  • Vášnivý sběratel

    V dětství sbíral angličáky, krátce po dvacítce jej trenér Kukal seznámil se spisovatelem Jiřím Muchou, synem malíře Alfonse Muchy. Lendl se pak rozhodl sbírat Muchovy plakáty, byl tím až posedlý. Ze 119 vytvořených děl jich během let dokázal sehnat 116, na zbylé tři nedosáhl. „Jeden je v muzeu v New Yorku, druhý v Hamburku a třetí už padesát let nikdo neviděl,“ povzdychl si. Před šesti lety unikátní sbírku prodal za 70 milionů korun, ale předtím si nechal udělat věrné kopie.

    Ivan Lendl je velkým obdivovatelem děl Alfonse MuchyFoto Profimedia.cz

  • Fotogalerie

    Ivan Lendl opanoval všechny grandslamy... Kromě Wimbledonu!
    Ivan Lendl opanoval všechny grandslamy... Kromě Wimbledonu!

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###