Jonáš Bartoš
5. února 2018 • 14:23

Hádky nehrozí, říká Plíšková o rivalitě se Strýcovou. Češky zbrojí na Fed Cup

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zaplněná O2 arena se už o víkendu má na co těšit. V Praze se představí nejlepší české tenistky, v prvním kole Fed Cupu změří síly se Švýcarskem. Karolína Plíšková, Barbora Strýcová a Lucie Šafářová se v pondělí sešly k prvním tréninkům, Petra Kvitová se k týmu připojí večer. Nesváry mezi jedničkou Plíškovou a zkušenou Strýcovou, které vznikly po výměně trenéra Tomáše Krupy, podle členů týmu nehrozí. „Tohle jde stranou,“ ujišťuje Plíšková, která na nedávném Australian Open porazila obě své české parťačky.



V libeňské hale se už vše ladí na víkendové tenisové představení. Ledová plocha, na které hráli hokejisté Sparty naposledy 31. ledna s brněnskou Kometou, je už dávno zakrytá. Aréně nyní vévodí středně rychlý kurt, okolo něj ještě pobíhají dělníci a členové organizačního týmu, kteří chystají tribuny a zázemí pro velkou tenisovou akci.

V pondělí ráno se v aréně poprvé sešly k tréninku české hráčky. Nehrající kapitán Petr Pála povolal do zbraně elitní čtveřici Karolína Plíšková (5. v žebříčku WTA), Petra Kvitová (21.) Barbora Strýcová (25.), a Lucie Šafářová (31.). Kvitová se po titulu v Petrohradu ještě přesouvala do Prahy, zbylá trojice už pilně trénovala údery s raketou v ruce.

V první rundě šly na kurt Plíšková se Šafářovou, trénink většinu času řídil Plíškové trenér Tomáš Krupa. Zapojoval se i nehrající fedcupový kapitán Petr Pála a ostatní členové týmu. Barbora Strýcová šla do akce později se svým současným trenérem Davidem Kotyzou.

Osoba Tomáše Krupy lehce poznamenala vztahy uvnitř fungujícího týmu. Někdejší kouč Tomáše Berdycha vedl Barboru Strýcovou, ale na podzim přešel do týmu Karolíny Plíškové. Zkušenější hráčce se to nelíbilo, obě tenistky se pustily do výměny názorů. Aby mohly zůstat ve fedcupovém výběru, během Australian Open si s nimi vše v Melbourne vyjasnil Petr Pála a dohodl příměří.

„Byly bychom samy proti sobě, kdyby tady byly nějaké hádky. Tohle jde stranou. Každý má svůj program, dá se to zorganizovat tak, abychom spolu netrávily úplně všechen čas. Žádné hádky nehrozí,“ ujistila Plíšková, zatímco Strýcová opodál na kurtu rozehrávala první tréninkové míče s Davidem Kotyzou. Pro změnu mužem, který jako trenér přivedl ke dvěma wimbledonským triumfům Petru Kvitovou a ještě v minulé sezoně vedl Karolínu Plíškovou.

Karolína Plíšková odehrává míč během tréninku českého fedcupového týmu
Karolína Plíšková odehrává míč během tréninku českého fedcupového týmu

Tým bude fungovat dobře, ujišťují hráčky

Nálada v týmu, který v letech 2011 až 2016 vybojoval pro Česko pět fedcupových triumfů, zůstává pozitivní. Už v neděli proběhla společná večeře, kde Strýcová s Plíškovou bez problémů seděly u jednoho stolu.

„Věci se mění, ale já atmosféru v týmu jinou necítím, nebudu se chovat jinak. Je tady okolo nás hodně lidí a myslím, že tým bude fungovat dobře,“ věří Plíšková. „Tenis je takový sport, že člověk je v zápase postavený proti sobě, ale pak to končí. Nevnímám tady nějakou rivalitu, myslím, že jsme v pohodě jako tým. Těším se,“ dodává Šafářová.

Plíšková na nedávném Australian Open vyřadila Šafářovou i Strýcovou, pokaždé šlo o zajímavé, těsné a vyrovnané zápasy. „Co si pamatuju, na grandslamu jsem do té doby s žádnou Češkou ještě nehrála, vždycky jsme proti sobě hrály někde jinde. Byly to nervíčky,“ neskrývá Plíšková.

„S Barčou to po tom, co se staly určité věci, bylo trošku vypjaté. S Luckou samozřejmě také tím, že spolu trávíme dost času i docela trénujeme. Nebyly to úplně příjemné zápasy, byla jsem ráda, že jsem to zvládla,“ vrací se česká jednička k utkáním ve 3. kole a osmifinále.

Teď už se všichni soustředí na víkendové boje proti Švýcarsku. Trenér Pála může využít tu největší sílu, kterou český tenis momentálně nabízí. „Jsme vždycky silné, máme hodně hráček, které můžou nastoupit. Tím, že to je doma, chtějí hrát úplně všechny. Jde o super týden, super zápasy, navíc v Praze v O2 areně. Nikdo nechtěl odmítnout, jsem ráda, že jsme se sešly takhle. Doufám, že to zvládneme a po delší době se nebude hrát rozhodující debl,“ věří Plíšková.

Domácí hráčky opět spoléhají podporu zaplněné haly, která Češky v Praze hnala naposledy na podzim 2015 při vítězném finále proti Rusku. O víkendu znovu dorazí přes deset tisíc fanoušků, v prodeji jsou poslední lístky. "Doufám, že se to ještě vyprodá. Chceme co nejlepší atmosféru, zveme lidi," burcuje Plíšková.

Češky se chystají na Fed Cup. Švýcarky? Jasné to nebude, varuje Plíšková
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud