27. června 2019 • 12:06

Fed Cup mění formát! Po vzoru Davis Cupu bude finále v podobě turnaje

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ženská tenisová soutěž Fed Cup od příštího roku změní formát. Mezinárodní tenisová federace ITF rozhodla, že stejně jako mužský Davis Cup vyvrcholí týdenním turnajem, který se ve Fed Cupu v minulosti už používal.



Do finálového turnaje se dostane dvanáct družstev. Hrát se bude už v dubnu a v nadcházejících třech letech se bude konat na antuce v Budapešti.

Do boje o titul tenisových mistryň světa se dostane osm týmů z únorové kvalifikace, která čeká i na Češky. V závěrečné fázi mají jistou účast letošní finalistky Australanky a Francouzky, domácí Maďarky a jednomu účastníkovi ITF udělí divokou kartu.

Zápasy ve finálovém turnaji budou tvořit dvě dvouhry a jedna čtyřhra v jeden den. Hrát se bude ve čtyřech čtyřčlenných skupinách, z kterých vítěz postoupí do semifinále. V kvalifikaci zůstává starý formát na čtyři dvouhry a jednu čtyřhru.

Ve finálovém turnaji, který se poprvé uskuteční 14. až 19. dubna 2020, se podle ITF rozdělí 18 milionů dolarů, z toho 12 mezi hráčky a šest dostanou svazy.

Pro Fed Cup není týdenní finále novinkou. Do roku 1994 se totiž soutěž ženských družstev takto hrála na neutrálním místě za účasti šestnácti týmů. Pak vznikla Světová skupina a v jednotlivých zápasech měl po vzoru Davisova poháru jeden tým výhodu domácího prostředí. Ještě v letech 2000 a 2001 se zkoušel model společného finále, ale v Madridu o něj nebyl u fanoušků zájem, proto se vrátil systém se zápasy v dějišti jednoho z účastníků. V něm Češky šestkrát slavily titul, čtyřikrát z toho v Praze a naposledy loni.

Davisův pohár vyzkouší novinku v podobě týdenního finálového turnaje poprvé letos v listopadu. Osmnáct týmů se sjede do Madridu. Čeští tenisté do finálového turnaje po prohře v Ostravě v kvalifikaci s Nizozemskem nepostoupili.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud