14. listopadu 2008 • 12:26

Štěpánek padl i proti Simonovi

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Radek Štěpánek ve dvou zápasech na Turnaji mistrů nezískal ani set, po středeční porážce se Švýcarem Rogerem Federerem dnes podlehl 1:6 a 4:6 Francouzi Gillesu Simonovi.



Pro českého hráče, který nahradil zraněného Američana Andyho Roddicka, tak účinkování v Šanghaji skončilo.

Štěpánek se dvě hodiny před zápasem konečně dočkal vlastního vybavení, které na cestě z Prahy na několik dní uvízlo na čínské celnici. Sám si ho do dějiště Turnaje mistrů přivézt nemohl, protože dorazil na poslední chvíli z dovolené v Thajsku.

Simona na konci května hladce přehrál na Roland Garros, ale francouzský tenista se od té doby dostal do skvělé formy. Na nedávném turnaji Masters v Madridu porazil i světovou jedničku Rafaela Nadala ze Španělska. Štěpánkovi dnes nedal šanci a úvodní set získal se ztrátou jediného gamu za pouhých 25 minut.

Český daviscupový reprezentant nezachytil ani úvod druhé sady, na jejímž začátku potřetí v zápase ztratil servis. Simon pak při vlastním podání nečelil ani jednomu brejkbolu a dotáhl zápas do vítězného konce.

Federer do semifinále nepostoupil ›››

Štěpánek si z Číny odveze za účast v lukrativním podniku odměnu sto tisíc dolarů. "Pro mě byla čest jenom být tady, byla to skvělá zkušenost a velká motivace pro příští rok. Snažil jsem se hrát svůj nejlepší tenis," řekl tenista, který za necelé dva týdny oslaví třicáté narozeniny.

Třiadvacetiletý Francouz, jenž na Turnaji mistrů nahradil zraněného Nadala, má šanci postoupit do semifinále. Musí však spoléhat na to, že už jistý semifinalista Brit Andy Murray ve druhé dnešní dvouhře porazí obhájce titulu Federera. "Je to zvláštní, protože za pár hodin se budu buď připravovat na semifinále, nebo balit věci," poznamenal Simon.

Česko-indický pár Lukáš Dlouhý, Leander Paes se s Turnajem mistrů ve čtyřhře rozloučil třetí porážkou. V závěrečném utkání Zlaté skupiny nestačil na druhou nasazenou kanadsko-srbskou dvojici Daniel Nestor, Nenad Zimonjič, které podlehl hladce 1:6 a 4:6. Bez zisku setu tak Dlouhý s Paesem skončili poslední ve skupině.

Účast v semifinále si zajistili Mariusz Fyrstenberg a Marcin Matkowski, kteří v přímém boji o postup porazili 6:2, 1:6 a 10:6 švédsko-zimbabwskou dvojicí Jonas Björkman, Kevin Ullyett.

Polští tenisté, kteří se na Turnaj mistrů dostali jako náhradníci za Izraelce Jonathana Erlicha a Andyho Rama, byli posledními Björkmanovými soupeři na okruhu ATP.

Šestatřicetiletý Švéd v červnu ohlásil konec kariéry a osmá účast na Turnaji mistrů ve čtyřhře byla jeho posledním vystoupením mezi tenisovou elitou. V Šanghaji letos nenavázal na triumfy z let 1994 a 2006, které získal s krajanem Janem Apellem a Bělorusem Maxem Mirným.

Dvouhra - Červená skupina:
Simon (8-Fr.) - Štěpánek (ČR) 6:1, 6:4.

Tabulka:
1. Murray 2 2 0 25:17 4:1
2. Simon 3 2 1 34:30 4:3
3. Federer 2 1 1 26:26 3:2
4. Štěpánek 2 0 2 15:25 0:4
5. Roddick (5-USA) 1 0 1 11:13 1:2

Pozn.: Roddick z turnaje kvůli zranění odstoupil.

Čtyřhra - Zlatá skupina:
Nestor, Zimonjič (Kan./Srb.) - Dlouhý, Paes (ČR/Indie) 6:1, 6:4, Fyrstenberg, Matkowski (Pol.) - Björkman, Ullyett (Švéd./Zimb.) 6:2, 1:6, 10:6.

Konečná tabulka:
1. Nestor, Zimonjič 3 3 0 46:27 6:1
2. Fyrstenberg, Matkowski 3 2 1 47:45 5:3
3. Björkman, Ullyett 3 1 2 32:37 3:4
4. Dlouhý, Paes 3 0 3 22:38 0:6

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud