Jan Jaroch
27. května 2018 • 11:29

Kvitová s Plíškovou cítí šanci. Kodeš ale varuje: Rivalky jsou jako zeď

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
VŠECHNA VIDEA ZDE

V záznamech French Open je zapsána jediná česká šampionka - Hana Mandlíková. Po sedmatřiceti letech od jejího triumfu se do Paříže vydaly dvě její následovnice, které cílí na pohár Suzanne Lenglenové a odměnu 2,2 milionu eur. Petře Kvitové s Karolínou Plíškovou sice nekoluje v těle krev antukářek, na oranžové hlíně letos ale válely jako ještě nikdy. „Mohou to dokázat,“ shodují se i experti Jan Kodeš a Jan Kukal před nedělním startem druhého grandslamu roku.



Pokud nevyhraje španělský démon Rafael Nadal pojedenácté, spadne snad katedrála Notre-Dame. Tak jasně jsou ložené karty před French Open mezi muži. „To u žen je všechno otevřenější a mnohem zajímavější,“ zvedá významně prst expert Jan Kukal.

Jeho osobní seznam největších favoritek se čte následovně - světová jednička Simona Halepová, šampionka z Říma Elina Svitolinová a Petra Kvitová . Tedy Rumunka, Ukrajinka a Češka. Jediná Kvitová si z téhle party smí říkat grandslamová šampionka, což může hrát v posledních kolech významnou roli.

Stejně jako útočný styl, který teď na WTA letí a s nímž se i na pařížské antuce v posledních letech vítězí. Dvakrát Serena W., dvakrát Maria Šarapovová , Garbiňe Muguruzaová a Jelena Ostapenková, jež si loni propálila cestu k poháru dechberoucími 299 winnery - to jsou vítězky francouzského Open za posledních šest let, o nichž se rozhodně nedá říct, že by tenisák jen lechtaly.

Reprezentantky zástupu obranářek jsou však letos silné. Halepová i Svitolinová si proti sobě minulý víkend zahrály finále generálky v Římě, kterému osobně na Foro Italico přihlížel Jan Kodeš, jenž tam převzal Zlatou raketu, nejvyšší italské tenisové ocenění.

„Když vidím, co Halepová se Svitolinovou doběhnou a vrátí, je to naprosto šílené. Jsou jako zeď. Nezapomeňte, že Paříž byla vždycky o kondici a trpělivosti. A já si nejsem stoprocentně jistý, že naše holky mají tak dobrou fyzičku, aby tak náročný turnaj vyhrály. I když bych jim to moc přál a nastartované jsou dobře,“ tvrdí Kodeš, dvojnásobný šampion Roland Garros, jenž o pařížském grandslamu hovoří jako o galejích a gladiátorských hrách.

Na druhou stranu Kvitová zvládla vyhrát 11 zápasů za 12 dní a s touhle vítěznou šňůrou začne operovat i v Paříži. Karolínu Plíškovou driluje expert přes kondici Marek Všetíček, a když v Madridu přemohla světovou jedničku Halepovou, doslova rumunskou atletku uběhala. „Já věřím, že se to může povést. Obě mají obrovskou šanci,“ burcuje věčný optimista Jan Kukal.

Kukal by rád vidě Plíškovou víc útočnější

Před tak opojnými prognózami si Kvitová zacpává uši. Když od sebe moc čeká, zpravidla hraje pod možnosti. Na Roland Garros sice došla v roce 2012 až do semifinále, od té doby se jen jedinkrát dostala přes 3. kolo.

„Vím, jak moc těžké to tam je, nechci si na sebe pouštět tlak,“ brání se nejlepší hráčka sezony v počtu vyhraných utkání (30) i titulů (4). Ač nemá excelentní topspin ani pohyb, její někdejší kouč David Kotyza říkával, že Paříž je pro ni druhý nejšancovnější grandslam po Wimbledonu. „Díky pomalejšímu odskoku na antuce mám čas na své údery, a když to stisknu, soupeřka stejně nestíhá, což může být má výhoda,“ kýve hlavou Kvitová. „Obě naše holky musí přežít první týden, pak už je možné všechno,“ říká Kodeš a zvlášť v případě Kvitové, jíž prý věří víc než Plíškové, má pravdu. Když se Petra letos probojovala do čtvrtfinále turnaje, pokaždé ho už i vyhrála.

S vizitkou loňské semifinalistky nastoupí Plíšková. „Tím, že jsem loni na posledním antukovém turnaji sezony udělala semifinále Paříže, se můj vztah k antuce změnil. Můžu si na ní víc věřit, když jsem tam došla tak daleko,“ hlásá KP, jež se loni u Seiny herně nadřela, ale díky silné hlavě ubojovala pět mačů.

Jan Kukal by ji rád tentokrát viděl útočnější a aktivnější. „Karolína má lepší mezihru než Kvitová, ale bohužel kvůli tomu pak začíná hrát moc opatrně, což jí nesedí. Dostává se do dlouhých výměn, v nich pak nemůže stačit. Ale zase ukázala, že se umí rozčílit, což jí podle mě může jen pomoct,“ usmívá se Kukal.

Už na úsvitu Roland Garros nasbíraly Kvitová i Plíšková nejvíc antukových výher, co kdy v sezoně zvládly. A dávají vzpomenout na 80. léta, kdy se o grandslamy praly světové hvězdy Hana Mandlíková s Helenou Sukovou. Do roku 1981 se datuje jediný dámský titul z French Open pod českou, respektive československou vlajkou. Za 15 dní může být vše jinak.

Karolína Plíšková na Petru Kvitovou nestačila
Karolína Plíšková na Petru Kvitovou nestačila

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud