30. října 2019 • 20:40

Pomalý kurt na Masters, bouří se i obranářky. Zhouba tenisu, míní expert

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistky, jež umí pořádně udeřit do míčku, především tedy Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou, doufaly, že se s přesunem Turnaje mistryň ze Singapuru do Číny zrychlí i zoufale pomalý povrch kurtů. Díky němu vyhrály poslední ročníky Masters obranářky Agnieszka Radwaňská, Caroline Wozniacká či Elina Svitolinová. Jenže v Šen-čenu našly snad ještě línější dvorec, proti kterému se začínají bouřit i ty, které se v dlouhých výměnách vyžívají.



„Tak pomalý povrch není nikde jinde za celý rok,“ prohlásila vyčítavě Karolína Plíšková . Rychlost kurtu může hrát dost zásadní roli i v jejím pátečním duelu proti Simoně Halepové, jehož vítězka projde do semifinále. „Proti Simoně se nadřu, bude se hrát strašně moc výměn,“ uvědomuje si Češka.

Jenže i Rumunce se vyčerpávající šichty na sklonku sezony nezamlouvají. „Po dlouhém roce jsme všechny unavené. Na takhle pomalém povrchu se hrozně nadřeme, je to pro nás práce navíc při každé výměně,“ prohlásila Halepová, když ochutnala svůj vlastní jed v duelu s další defenzivní specialistkou Elinou Svitolinovou. Dva sety se hrály 100 minut a Rumunka padla 5:7, 3:6.

Trend zpomalování dvorců má podle bývalého kouče a kapitána Davis Cupu i Fed Cupu Jana Kukala na tenis zhoubný vliv. „Protože pak některé tenistky neumí úplně základní údery. Hra se zjednodušila na dva tipy servisů, jeden forhend a jeden bekhend. To vše je zaviněné pomalými povrchy. Klasický případ je vítězka Wimbledonu Halepová. Ta se sice neuvěřitelně hýbe, ale hraje jeden forhend a jeden bekhend, bez čopu, bez kraťasů. A s tímhle vyhraje Wimbledon…“

SESTŘIH: Plíšková vyhrála, vítězka US Open jí vzdala po prohraném setu
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Kvitová podlehla na Turnaji mistryň také Bencicové
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud