Jan Jaroch
30. října 2019 • 16:28

Turnaj mistryň v Šen-čenu? Reklama pro Čínu a popřená historie WTA

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

WTA Tour se při každé příležitosti s chutí vrhá do čínské náruče. Naposledy bez váhání naskočila na nabídku ze Šen-čenu, který si koupil Turnaj mistryň na příštích 10 let. Snaha Prahy, Manchesteru či Petrohradu byla bezpředmětná. Měřit se s roční dotací 14 milionů dolarů není možné. Vždyť i muži, jejichž marketingová síla v čele s Federerem, Nadalem a Djokovičem je násobně větší, si dovolí rozdělit na svém Masters jen 8 milionů.



Takový projekt jako ten šen-čenský nedává ekonomický smysl. Leda pro stát s autoritářským režimem, jenž si tímto způsobem kupuje reklamu po celém světě a ukazuje tu tvář, jakou chce. To, co v rámci Evropy činí Orbánovo Maďarsko, domov příštích tří ročníků nového Fed Cupu, se v Číně děje už nějaký čas ještě v mnohem větším měřítku.

„Máme s Čínou skvělé vztahy, jsou výbornými partnery. Důvod, proč milujeme pracovat ve sportu, je ten, že má spojovat lidi a probouzet pozitivní emoce,“ uvedl pro New York Times prezident WTA Micky Lawler.

A tak nejlepší tenistky sezony mezi sebou zápolí na fialovém kurtu moderní haly Šen-čen Bay Sports Center. Té haly, u níž se koncem srpna shromáždila víc než stovka čínských vojenských vozidel, aby do 30 kilometrů vzdáleného Hongkongu vyslala jasný vzkaz – dejte si na nás pozor. Ten vzkaz mířil k podobně mladým lidem, jako jsou samy tenistky, kteří při protivládních protestech už několik měsíců bojují za svobodu a nastolení demokracie v zemi, jež Číně podléhá.

Karolína Plíšková slaví na Turnaji mistryň první výhru, soupeřka skrečovala
Karolína Plíšková slaví na Turnaji mistryň první výhru, soupeřka skrečovala

Turnaj mistryň zatím zdárně balancuje na hraně. Žádná politická vyjádření či gesta, sportuje se a o jiných věcech se nehovoří. Diplomatické fiasko basketbalové NBA, která se po tweetu generálního manažera Houstonu Rockets na podporu hongkongského hnutí ocitla v nemilosti čínských úřadů, se neopakuje. Dobré vztahy s Čínou jsou pro WTA životně důležité, dámský okruh má v Pekingu svou pobočku, letos v zemi organizoval devět turnajů, což je o jeden víc než v kolébce ženského tenisu – USA.

Ano, tak dramaticky se časy mění. Vždyť před čtyřiceti lety bylo těžiště sezony WTA prakticky pouze v Americe a mezi profesionálkami nebyla jediná Číňanka. Nyní Číně patří nejvíc dámských turnajů ze všech zemí světa a v elitní dvoustovce žebříčku figuruje 10 jejích reprezentantek.

Pro WTA je spojení s říší středu motorem růstu. S ústupem Sereny Williamsové a Marie Šarapovové, dvou tváří ženského tenisu, je stále složitější lovit sponzory a plnit peněženku. A tak si čím dál tím víc zavdává se zemí, jejíž autoritářský režim jde proti principům, na kterých WTA vznikla a díky nimž si tenistky nakonec vybojovaly svůj vlastní okruh a nezávislost na mužích. Je to dolarově výnosný obchod, který samotnou WTA ale taky něco stojí. A snad ji v budoucnu nepřijde draho.

SESTŘIH: Plíšková vyhrála, vítězka US Open jí vzdala po prohraném setu
Video se připravuje ...

Kvitová posedmé na Masters: Jsem už matadorka. Ruka bolí jen občas
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud