7. září 2019 • 07:18

Nadal prošel hladce do finále US Open, v něm vyzve Medveděva

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělský tenista Rafael Nadal a Rus Daniil Medveděv jsou ve finále US Open. Nadal bude útočit na devatenáctý grandslamový vavřín po semifinálové výhře nad Italem Mateem Berrettinim 7:6, 6:4 a 6:1. Medveděv si poradil 7:6, 6:4 a 6:3 s Bulharem Grigorem Dimitrovem a je v grandslamovém finále vůbec poprvé.



Třiatřicetiletý Nadal má před sebou sedmadvacáté grandslamové finále a šanci na čtvrtý newyorský titul. Ten poslední získal ve Flushing Meadows předloni.

"Když jsem sem přijel, tak jsem si chtěl připravit šanci na velkou věc. A jsem tady. Teď se budu stoprocentně soustředit na finále a buď vyhraju, nebo prohraju," řekl Nadal, letošní vítěz antukového Roland Garros a finalista Australian Open.

Ziskem titulu by se Španěl přiblížil Švýcaru Rogeru Federerovi, rekordmanovi s dvaceti grandslamovými tituly. "Rád bych jich měl jednou nejvíc, ale když se mi to nepovede, budu stejně pořád spát výborně," usmál se rodák z Mallorky.

V semifinále Nadal vydřel s turnajovým překvapením Berrettinim první set, v kterém odvrátil šest brejkbolů a otočil tie-break. V tom už prohrával 0:4 a za stavu 4:6 čelil dvěma setbolům. Třiadvacetilého soupeře zlomil brejkem na 4:3 ve druhé sadě.

"První set byl frustrující, protože jsem měl hodně šancí a není dobré se dostat s hráčem se skvělým servisem, jako je Matteo, do tie-breaku. Ale přežil jsem, získal poté i první brejk, což mě uklidnilo," řekl Nadal.

Matteo Berrettini neměl proti Nadalovi šanciFoto Reuters / Geoff Burke-USA TODAY Sports

Pátý nasazený Medveděv je ve finále na svém čtvrtém turnaji v řadě. Bulharského svěřence Radka Štěpánka, který nebyl mezi nasazenými, přehrál v nervózním prvním setu až v tie-break a podobně jako Nadal se uklidnil po brejku ve druhé sadě. "Sebedůvěra hraje obrovskou roli, V prvním setu jsem nebyl lepší, naštěstí jsem ho ale získal a pak jsem se chytil," řekl.

Třiadvacetiletý Medveděv je prvním ruským tenistou v grandslamovém finále po Maratu Safinovi od Australian Open 2005. "Jsem na sebe pyšný," řekl.

Nadal se s Rusem na okruhu střetl jednou a v Montrealu vyhrál 6:3 a 6:0. "Rafa je jedním z největších šampionů, je jako mašina," řekl Medveděv.

Medveděv musí počítat s tím, že ve finále nebude mít na své straně fanoušky, které si proti sobě v New Yorku několikrát popudil. Za nevhodné chování v turnaji dostal pokuty v celkové výši 19.000 dolarů, v přepočtu téměř půl milionu korun. "Normálně jsem klidný člověk a nevím, proč při tenisu probouzím démony."

Výsledky:

Muži:

Dvouhra - semifinále:

Medveděv (5-Rus.) - Dimitrov (Bul.) 7:6 (7:5), 6:4, 6:3, Nadal (2-Šp.) - Berrettini (24-It.) 7:6 (8:6), 6:4, 6:1.

Do finále postoupil Rafael Nadal po třech setech
Do finále postoupil Rafael Nadal po třech setech

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud