Jan Jaroch
13. září 2020 • 19:10

Maskovaná šampionka přemohla démony a má třetí grandslam

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tahle slečna ráda vyhrává velké věci. V kariéře získala zatím „jen“ šest titulů, tři z toho ale grandslamové. Ten poslední po finálovém triumfu nad Victorií Azarenkovou 1:6, 6:3, 6:3. Ve 22 letech je Naomi Ósakaová nejmladší tenistkou od Marii Šarapovové, která se na tuto metu dostala. A ve stopách sibiřské sirény skutečně kráčí. Ke statutu nejlépe placené sportovkyně současnosti na US Open oslovila i mnohé netenisové diváky. Na sedm zápasů přišla v sedmi rouškách obětí policejní brutality v USA, což kvitoval Lebron James i další.



Několik hodin po triumfu na US Open dorazila Naomi Ósakaová konečně na tiskovou konferenci. Ne v tenisovém úboru, ale v basketbalovém dresu zesnulého Kobeho Bryanta. „Vždy ve mě věřil a snažil se mě inspirovat, snad by na mě byl hrdý,“ prohlásila o muži, který byl i jí mentorem a dokonce loni v New Yorku navštívil její utkání.

Ona se letos po každém zápase navlékla do tílka s osmičkou na zádech a myslela na basketbalovou legendu. „Dávalo mi to sílu,“ líčila.

Potřebovala ji. Nemůže být aktivistkou a zároveň vítězit, je to příliš rozptylování, slyšela kolem sebe. Zatímco její finálová sokyně Victoria Azarenková nekomentuje revoluční dění v rodném Bělorusku, Ósakaová se rozhodla upozorňovat na policejní násilí a společenskou nerovnost v USA, kde od tří let žije.

Už na jaře po smrti George Floyda vyrazila se svým přítelem, raperem Cordaem, do Minneapolis protestovat. Předchozí turnaj se rozhodla bojkotovat semifinále, aby byl i její hlas slyšet. Pro US Open si připravila sedm masek se jmény sedmi obětí policejního násilí. Ta poslední nesla jméno Tamira Rice, zastřeleného černošského chlapce. „Vidíte, sociální spravedlnost a sport jdou k sobě. A jak krásně,“ gratulovala jí Martina Navrátilová po finále.

Naomi Ósakaová přišla na sedm zápasů na US Open v sedmi rouškách obětí policejní brutality v USA
Naomi Ósakaová přišla na sedm zápasů na US Open v sedmi rouškách obětí policejní brutality v USA

Během něj si Ósakaová hrábla na dno. Azarenková vtrhla do zápasu jako bouře. Skvěle servírovala, trefila 15 prvních podání duelu, měla i brejkbol na 6:1, 3:0. Japonská tenistka však ví, jak řešit v grandslamových finále problémy. V tom prvním ustála hádku rozlícené Sereny Williamsové s hlavním rozhodčím Carlosem Ramosem. Loni v Melbourne povstala, ačkoliv Petra Kvitová srovnala titulový boj na 1:1 na sety a zdálo se, že česká sokyně přebírá iniciativu. I tentokrát Ósakaová zůstala silná a rozlouskla rébus.

„Říkala jsem si, že prohrát za hodinu by byl docela trapas. Tak jsem se snažila,“ líčila při předávání trofeje vítězka, jež se ukazuje ničitelkou snů. Serenu odstavila od rekordního 24. grandslamu kariéry, Kvitové zatrhla pohádkový příběh o šampionce povstalé po bezohledném přepadení, Azarenkové překazila happyend po mateřské.

Ósakaová možná působí stydlivě až introvertně, třetí grandslamový titul však také znamená, že přemohla své vlastní démony. Vždyť loni v dubnu se otevřela a popsala, jak těžký byl její raketový vzestup, dva grandslamy v řadě a místo světové jedničky. Záhadně se rozešla s koučem, který ji dostal k výšinám. Najednou měla pocit, že musí být dokonalá. „Trpěla jsem depresemi, tenis mě netěšil. Mohla jsem v tréninku odpálit devadesát devět skvělých úderů, ale přemýšlela jsem jen o tom jednom, který jsem pokazila,“ přiznala později.

Ósakaová se narodila v japonském městě Ósaka (jak jinak), ale už ve třech letech se společně s matkou Japonkou a otcem Haiťanem přestěhovali do USA. Před dvaadvacátými narozeninami musela volit, koho bude reprezentovat a vybrala si Japonsko. Ač se teprve jazyk své rodné země učila a s japonskými reportéry mluvila přinejlepším v holých větách. Hlas rozumu se však ukázal obohacujícím. Letos v květnu ji časopis Forbes označil za nejlépe vydělávající sportovkyni světa, za uplynulých 12 měsíců si přišla na 37 milionů amerických dolarů (asi 830 milionů korun). Tím dosáhla na rekordní částku mezi ženami v celé historii.

Nyní je bohatší i o třetí grandslamový titul a zástup fanoušků, kterých se tenis tak moc nedotýká. Jaký to paradox, uvážíme-li, že před dvěma lety na ni newyorské publikum po zápase se Serenou W. bučelo.

US OPEN V ČÍSLECH

Ženy - finále: Ósakaová (4-Jap.)-Azarenková (Běl.) 1:6, 6:3, 6:3.

Co dokázala Ósakaová na US Open
- vyhrála třetí grandslamový titul kariéry
- za triumf vydělala 3 miliony dolarů (67 milionů korun)
- v žebříčku se posune z devátého na třetí místo

Grandslamové tituly Ósakaové
2018 US Open
2019 AustralianOpen
2020 US Open

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud