9. září 2021 • 06:30

Plíšková na US Open končí ve čtvrtfinále, Djokovič je v semifinále

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Karolína Plíšková skončila na grandslamovém US Open ve čtvrtfinále. Turnajová čtyřka prohrála s Marií Sakkariovou z Řecka dvakrát 4:6. Letošní finalistka Wimbledonu Plíšková dohrála v New Yorku ve čtvrtfinále potřetí v kariéře; stejně dopadla v letech 2017 a 2018. Jejím maximem na US Open je finále z roku 2016.



Na dvorci Arthura Ashe se Plíškové nedařilo na returnu. V utkání se Sakkariovou neměla ani jeden brejkbol a s výborně od základní čáry hrající sedmnáctou nasazenou prohrála na vítězné údery 14:22. V každém setu přišla jednou o servis a duel prohrála za hodinu a 21 minut.

Plíšková vypadla ve čtvrtfinále stejně jako o den dříve Barbora Krejčíková a pro Češky tak turnaj ve dvouhře skončil. Jedinou českou vítězkou dvouhry zde zůstává Hana Mandlíková z roku 1985. Martina Navrátilová uspěla čtyřikrát, ale v letech 1983-4 a 1986-7 hrála pod vlajkou USA.

 V semifinále už je také úspěšná kvalifikantka Emma Raducanová, 18letá Britka porazila Belindu Bencicovou. 

Čtyřiadvacetiletý Zverev v semifinále narazí vítěze duelu mezi Srbem Novakem Djokovičem a Italem Matteem Berrettinim. Světovou jedničku Djokoviče porazil Zverev v semifinále v Tokiu a připravil ho o šanci získat „zlatý Grand Slam“. Djokovič přesto může ovládnout všechny čtyři letošní grandslamové turnaje.

INSIDER o US Open: Mládí víc než zkušenost? Legendy nechybí, hitem Fernandezová
Video se připravuje ...

Do semifinále postoupila Raducanuová při teprve druhé účasti na grandslamu a v osmi zápasech včetně kvalifikace ještě neztratila set. Mladá Britka překvapila už ve Wimbledonu, kde došla při grandslamovém debutu do osmifinále.

„Belinda byla strašně těžká soupeřka. Musela jsem si dát pozor především na rychlost jejích míčů, protože dává opravdu velké rány,“ řekla Raducanuová, jež se díky svému newyorskému tažení stane britskou jedničkou. Bez ohledu na další výsledky v pondělí předstihne v žebříčku Johannu Kontaovou, která byla nejlepší britskou tenistkou téměř šest let (od října 2015).

Raducanuová se dostala do semifinále US Open jako třetí hráčka v historii mimo elitní stovku žebříčku. Před ní to dokázaly velké šampionky Billie Jean Kingová v roce 1979 a o třicet let později Kim Clijstersová, jež v roce 2009 ve Flushing Meadows při comebacku bez žebříčkového postavení triumfovala.

Mezi nejlepšími čtyřmi ženami letošního US Open jsou dvě teenagerky. V úterý den po svých 19. narozeninách postoupila do semifinále Kanaďanka Leylah Fernandezová, jež se utká se světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou z Běloruska, čtvrtfinálovou přemožitelkou Barbory Krejčíkové.

„Ukazuje to, jak silná je nastupující generace,“ komentovala to Raducanuová, jež potěšila několik mladých fanoušků společnými selfie při odchodu z kurtu. „Ale starám se především o to, co můžu ovlivnit, protože nakonec je to moje vlastní cesta,“ dodala.

Djokovič v semifinále 

Novak Djokovič zdolal ve čtvrtfinále US Open italského tenistu Mattea Berrettiniho 5:7, 6:2, 6:2, 6:3 a dvě výhry ho dělí od kalendářního Grand Slamu. Dalším soupeřem, který se pokusí světovou jedničku zastavit, bude jeho přemožitel z olympijského turnaje Alexander Zverev. Němec před šesti týdny nad Djokovičem zvítězil v Tokiu v semifinále.

Ve Flushing Meadows je Zverev zatím suverénní, zatímco trojnásobný šampion Djokovič ztratil proti čtvrtému z pěti soupeřů set. Proti Berrettinimu musel dotahovat, ale pak ukázal své umění. Celkově si na US Open připsal 80. vítězné utkání.

"Zapomněl jsem na první set a pozvedl svůj tenis na jinou úroveň. Byly to určitě tři nejlepší sety, které jsem na turnaji zatím předvedl," řekl Djokovič poté, co nad Italem vyhrál po třech a půl hodinách i třetí letošní vzájemný zápas. "Byl to skvělý zápas, Matteo hraje úžasně a už se usadil v první desítce. Pokaždé je to s ním těsný souboj," dodal k repríze wimbledonského finále.

Proti Zverevovi bude Djokovič usilovat nejen o kalendářní Grand Slam, což by dokázal jako první tenista od Australana Roda Lavera, jenž vyhrál všechny grandslamy jako poslední v roce 1969. Rodák z Bělehradu útočí na US Open také na 21. trofej z turnajů velké čtyřky. Díky tomu by se odpoutal na prvním místě historického pořadí od Rogera Federera a Rafaela Nadala.

"Má teď úžasnou formu, hodně toho vyhrál. Od Wimbledonu neztratil zápas," řekl Djokovič o Zverevovi. "Získal zlato na olympiádě, relativně snadno vyhrál (turnaj) v Cincinnati, tady je v semifinále...Hráli jsme spolu před měsícem v Tokiu. Měl jsem set a brejk navrch, ale otočil to," vzpomínal.

Druhou semifinálovou dvojici v New Yorku tvoří Rus Daniil Medveděv a Kanaďan Félix Auger-Aliassime.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Sakkariová (17-Řec.) - Karolína Plíšková (4-ČR) 6:4, 6:4.

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Zverev (4-Něm.) - Harris (JAR) 7:6 (8:6), 6:3, 6:4.
Djokovič (1-Srb.) - Berrettini (6-It.) 5:7, 6:2, 6:2, 6:3.

Smíšená čtyřhra - semifinále:

Arevalo, Olmosová (Salv./Mex.) - Purcell, Jastremská (Austr./Ukr.) 4:6, 6:4, 10:6.

Juniorky:

Čtyřhra - 2. kolo:

B. Fruhvirtová, L. Fruhvirtová (5-ČR) - Džattavaponvanitová, Xuová (Thaj./Kan.) 7:5, 6:3.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud