2. července 2014 • 16:51

Murray titul neobhájí. Smetl ho Dimitrov, který narazí na Djokoviče

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Britský tenista Andy Murray loňské vítězství ve Wimbledonu neobhájí. Třetí nasazený hráč dnes ve čtvrtfinále podlehl Bulharovi Grigoru Dimitrovovi 1:6, 6:7 a 2:6. Dimitrov se probojoval do semifinále grandslamového turnaje poprvé v kariéře, jeho příštím soupeřem bude nejvýše nasazený Srb Novak Djokovič.



Roger Federer pokračuje v cestě za osmým wimbledonským titulem. Ve švýcarském čtvrtfinále zdolal Stanislase Wawrinku 3:6, 7:6, 6:4 a 6:4. Držitel rekordních 17 grandslamových triumfů ve dvouhře postoupil do 35. semifinále na turnajích velké čtyřky, v němž se utká s vítězem duelu mezi australským objevem Nickem Kyrgiosem a Australanem Milosem Raonicem.

Jedenáctý nasazený Dimitrov potvrdil formu z posledních dnů. Do Wimbledonu přijel s titulem z Queen’s Clubu a utkání s britským favoritem měl pod kontrolou. Nastřílel deset es, pětkrát vzal soupeři servis a sám si podání prohrál jen jednou.

"Začal jsem zápas špatně a dodal jsem mu sebevědomí, které se ho nepustilo celý zápas. Měl jsem šanci vrátit se do zápasu, ale nevyužil ji," řekl Murray. "On hrál od začátku do konce lépe, proto jsem prohrál," dodal.

Murray podle svých slov dobře zvládal tlak, který na něj byl jako na obhájce trofeje. "Začal jsem turnaj dobře, ale dnes přišel prostě špatný den," řekl. Posledním hráčem, který ve Wimbledonu obhájil titul, je Švýcar Roger Federer - sedminásobný král londýnské trávy zde vyhrál pětkrát v řadě v letech 2003 až 2007.

Nešlo to. Andy Murray prohrál s Bulhaerem Dimitrovem hladce 0:3 na sety
Nešlo to. Andy Murray prohrál s Bulhaerem Dimitrovem hladce 0:3 na sety

"Jsem nadšený. Byl to ten den, kdy se cítíte skvěle od začátku do konce," řekl Dimitrov. "Už při rozehrání jsem měl pocit, že to není on a věřil jsem si. Rozhodl tie-break druhého setu," řekl Dimitrov.

Murray loni ukončil po 77 letech čekání na britského vítěze wimbledonské dvouhry. Pomohl mu k tomu i bývalý první hráč světa Ivan Lendl, který byl v té době jeho trenérem, ale letos v březnu se rozešli. Murray angažoval jako trenérku Francouzku Amélii Mauresmovou, do loňské formy se ale letos nedostal.

Federer dává zapomenout na nevydařený loňský ročník, v němž vypadl už ve druhém kole. V souboji s kamarádem Wawrinkou sice poprvé v soutěži ztratil set a neudržel svůj servis, ale druhou sadu vybojoval v tie-breaku a v dalších setech mu stačilo vždy vzít soupeři jednou podání. Letošní šampion Australian Open Wawrinka se nechal v zápase ošetřit fyzioterapeutem, ale jeho bolestivé grimasy naznačovaly, že bojuje se zdravotním handicapem. Své první čtvrtfinále v All England Clubu prohrál za dvě a půl hodiny, když Federer proměnil pátý mečbol.

"Mám opravdu radost, že jsem se po tom loňském zklamání dokázal vrátit takhle silný," uvedl Federer. Dál platí, že Wawrinka svého slavnějšího krajana na grandslamech ještě neporazil (0:4) a celkově s ním má bilanci 2:14.

Djokovič postoupil mezi nejlepší čtveřici ve Wimbledonu popáté za sebou, i když zápas s Chorvatem Marinem Čiličem se pro něj nevyvíjel dobře. První set sice vyhrál hladce 6:1 za 27 minut, ale v dalších dvou sadách byl úspěšnější přemožitel Tomáše Berdycha z třetího kola. Nakonec ale vítěz turnaje z roku 2011 a loňský finalista Djokovič porazil Čiliče i podesáté v kariéře, ve zbylých sadách dominoval shodně 6:2.

Výsledky tenisového Wimbledonu:

Muži, dvouhra - čtvrtfinále:
Dimitrov (11-Bulh.) - Murray (3-Brit.) 6:1, 7:6 (7:4), 6:2
Djokovič (1-Srb.) - Čilič (26-Chorv.) 6:1, 3:6, 6:7 (4:7), 6:2, 6:2
Federer (4-Švýc.) - Wawrinka (5-Švýc.) 3:6, 7:6 (7:5), 6:4, 6:4

Čtyřhra - 3. kolo:
Paes, Štěpánek (5-Indie/ČR) - Rojer, Tecau (11-Niz./Rum.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:4, 7:5.

Ženy, čtyřhra - 3. kolo:
Hlaváčková, Čeng Ťie (9-ČR/Čína) - Barroisová, Vögeleová (Něm./Švýc.) 7:5, 6:0.

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Peers, Bartyová (12-Austr.) - Levinský, Husárová (ČR/SR) bez boje.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud