Jonáš Bartoš
5. července 2016 • 16:20

Kukal: Veselý může být velký hráč. Berdych na grandslam má

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V napínavém českém derby vybojoval čtvrtfinále Wimbledonu. S tím se ale Tomáš Berdych určitě spokojit nechce. Naopak. Světové devítce se po pětisetovém dramatu s Jiřím Veselým otevírá cesta mnohem výš, pavouk travnatého grandslamu vypadá přívětivě. „Tenhle turnaj se mu to může povést,“ prohlásil v rozhovoru pro iSport.cz tenisový expert Jan Kukal.



Berdych se s  Veselým utkal na profesionálním okruhu teprve podruhé v životě. Bitva českých daviscupových reprezentantů se natáhla na dva dny, nabídla asi nejlepší podívanou z dosavadního průběhu Wimbledonu.

Veselý svému slavnějšímu krajanovi vzdoroval, seč mohl. V Londýně hrál životní turnaj a hodně si věřil. V pondělí odvrátil celkem pět mečbolů a dotáhl zápas do pátého setu. Berdych se marně rozčiloval, že závěr byl kvůli tmě neregulérní, do své „kanceláře“ musel i na úterní dohrávku.

Berdych ale v klíčové sadě nenechal nic náhodě. Ačkoliv mu Veselý jednou prorazil servis, vyhrál 6:3 a pohlídal si postup mezi osm nejlepších tenistů Wimbledonu.

„Byl to krásný zápas. V závěru se projevila Berdychova zkušenost. Hrál velice dobře, koncentrovaně a podal výborný výkon,“ zhodnotil český souboj někdejší český daviscupový kapitán Jan Kukal. „U Veselého je rozhodující, jestli mu padá první servis, nebo ne. Včera (v pondělí) Tomáše potrápil, dneska také zahrozil, je vidět, že má na velký tenis. Ale nevěřil si na to, že zápas může vyhrát, z toho to bylo cítit.“

Brzy třiadvacetiletý český tenista odcházel z kurtu jako poražený, ale za velkého potlesku publika. Diváci v Londýně ocenili velkou snahu outsidera a i v pondělí Veselého mocně povzbuzovali. Talentovaný hráč odehrál svůj nejlepší grandslam a Londýn opouští s vírou, že ho zlepšené výkony nakopnou do další fáze kariéry.  

„Celý Veselého problém spočívá ve forhendu. Předtím ho hrál v takovém záklonu a nechodil do úderu, úprava a zlepšení je tam jednoznačně vidět.  V dohrávce s Tomášem se ale projevilo, že to vylepšení je čerstvé, několikrát ho to zradilo. Na tom musí dál zapracovat, stejně jako na práci nohou,“ všiml si Kukal.

„Jinak ale má veškeré předpoklady, aby to byl velký hráč. Má výborný servis, jistý bekhend, ještě by měl chodit víc na síť. Ale má dost času, je to mladý hráč, vrchol kariéry přijde někdy v 28 letech. Pro český tenis je to strašně důležité, že takhle dobře zahrál mladý hráč. Veselý si jednoznačně řekl o to, aby byl druhý singlista.“

Vítězné gesto Tomáše Berdycha po osmifinálové bitvě s krajanem Jiřím Veselým
Vítězné gesto Tomáše Berdycha po osmifinálové bitvě s krajanem Jiřím Veselým

Soupeři, se kterými Berdych má šanci

Ve formě hrajícímu Berdychovi se po náročném osmifinále otvírá velká šance do závěrečných kol. Čtvrtfinále si zahraje s talentovaným Francouzem Lucasem Pouillem, půjde o jejich první vzájemný zápas. Pokud duel s 30. hráčem světa zvládne, narazí pravděpodobně na Andyho Murrayho (ten hraje čtvrtfinále s Tsongou), na případné finále je v druhé části pavouka největším aspirantem Roger Federer .

„Tomáš je momentálně bez trenéra, ale v Londýně má manželku i rodiče, potřebný klid a je ve výborné formě. Už si tam zahrál i finále (v roce 2010 prohrál s  Nadalem 0:3 na sety, pozn. aut.). Jestli zakončí kariéru bez vítězství v grandslamu, bude to obrovská škoda. Určitě na to má,“ připomněl Kukal.

„Může se mu to povést už tenhle turnaj. Seshora pavouka to vypadá na Federera. S ním i Murraym se dá hrát. Pomůže mu i duel s Veselým. Tyhle těžké zápasy jsou namáhavé fyzicky, ale na psychiku je to výborné.“

Berdych už šest let patří do světové desítky, platí za jednoho z nejspolehlivějších hráčů na okruhu. „Poráží soupeře v žebříčku pod sebou, ale s hráči TOP 4 má velmi špatnou bilanci. Dál hraje svou jistou celodvorcovou hru s nádhernými základními údery, ale na ty nejlepší to nestačí. Nutně potřebuje nový impuls, jít do mnohem většího rizika,“ zdůraznil Kukal.

„Když s Murraym bude hrát jako Murray, nemá šanci. Klíčové je i procento prvního servisu, aby s ním mohl hrát vyrovnaný zápas. Ale nechci odepisovat ani toho Francouze, je to mladý, talentovaný hráč. Hrát se bude už zítra (ve středu), Tomáš moc času na odpočinek nemá,“ uzavřel Kukal.

Vše o tenisovém Wimbledonu najdete ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud