Jan Jaroch
4. července 2016 • 23:30

Derby jako řemen. Tma, 5 mečbolů, mexické vlny a rozčilený Berdych

Autor: Jan Jaroch, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Mexické vlny, fanoušci na straně outsidera Jiřího Veselého, rychle padající tma a Tomáš Berdych ve stavu, že mu málem explodovala hlava. Osmifinálové české derby na tenisovém Wimbledonu přineslo senzační drama, které není u konce. Veselý odvrátil ve čtvrté sadě celkem 5 mečbolů a dohrávat se bude v úterý od 14.00 SEČ za stavu 6:4, 3:6, 6:7 (8), 7:6 (9).



„Je to otevřené. Tomáš je zkušený hráč, ale Jirka nemá co ztratit, tak uvidíme,“ konstatoval Jaroslav Machovský, Veselého kouč, když opouštěl tribunu na dvorci číslo 3.

Jeho hráč vstal doslova z mrtvých. V tiebreaku třetího setu propásl setbol, o sadu přišel a ztrácel 1:2. Zdálo se, že Berdycha , o osm let starší a světelné roky zkušenější českou jedničku, už nic nevykolejí.

V dalším dějství rychle odskočil do náskoku 3:0, za stavu 5:3 podával na postup do čtvrtfinále. Jiri, Jiri, stály tribuny, po kterých běžely i mexické vlny, na straně outsidera. A ten jim odpověděl. Na posledních chvíli prorazil podruhé v zápase Berdychův servis a následně srovnal na 5:5.

VIDEO: Oba tenisté nabídli skvělou podívanou

Za stavu 5:6 pak odvrátil první tři mečboly a vynutil si tiebreak. Pod zamračeným londýnským nebem už bylo šero nevhodné tenisu, švédský sudí Mohamed Lahyani ale nechal borce ukončit set, ačkoliv rozčilený Berdych opakovaně požadoval, ať duel přesunou na centrální dvorce, kde se dá pod střechou rozsvítit.

"V závěru se Tomáš rozčiloval, že nevidí, ale v tom tiebreaku už to nemohl říkat. Rozhodčí to přerušit nemůže. To mohl říct za stavu 5:5, ale ne v tiebreaku. V tom pravdu neměl," potvrdil pravdu sudího pro iSport.cz nehrající kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil.

Koncovku setu ovlivnila tma

V tiebreaku Veselý promarnil náskok 6:1 a musel odvracet další dva mečboly. Při tom druhém ohlásil lajnový po úderu Veselého aut, jenže hlavní jeho rozhodnutí opravil a míč se opakoval.

Berdych pustil raketu a chytil se za hlavu. Pak došel k lajnovému sudímu a vzal ho kolem ramen. Kámo, tys to viděl dobře, jakoby chtěl říct. Jenže kvůli tmě již nefungovalo jestřábí oko a Berdych kvůli tomu přišel o možnost požádat o pomoc video.

VŠE O WIMBLEDONU ČTĚTE ZDE >>>

Musela to být pro něj deja vu. Předloni ve Wimbledonu prohrál s Marinem Čiličem zápas, jenž končil ve 21:38 a v téměř úplné tmě, kdy již rovněž ani jestřábí oko nepracovalo. Tentokrát čeští tenisté dobojovali ve 21:22, tma však byla téměř srovnatelná.

„Z Jirkovy strany to je dobrý zápas. Ve druhém setu nevyužil svoje šance a Tomáš využil svých zkušeností. Vím, že Jirka má ještě spoustu rezerv. Ale má bojovné srdce. I díky němu ještě udržel naději,“ pravil Veselého kouč Machovský.

Dnes se oba borci, kteří do sebe šli hlava nehlava, vrátí na kurt. Berdych půjde k zápasu třetí den po sobě. Ať již dopadne derby jakkoliv, není úterní prodlužená dobrou zprávou ani pro jednoho českého tenistu.

Ve čtvrtfinále na vítěze čeká Francouz Lucas Pouille, jenž svůj duel s Bernardem Tomicem dohrál vpodvečer a v úterý může odpočívat. Zato duel Veselý – Berdych je jediným osmifinále, které ještě neskončilo…



Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud