12. července 2017 • 19:16

Berdych je v semifinále Wimbledonu! Djokovič mu vzdal, čeká ho Federer

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Tomáš Berdych si podruhé za sebou a potřetí v kariéře zahraje semifinále grandslamového Wimbledonu. V dnešním čtvrtfinále vedl 7:6 a 2:0 ve druhém setu nad Srbem Novakem Djokovičem, pak trojnásobný vítěz turnaje na trávě v All England Clubu zápas kvůli zranění lokte vzdal.



oupeřem finalisty londýnského turnaje z roku 2010 Berdycha v pátečním utkání o finále bude Švýcar Roger Federer. Se sedminásobným vítězem Wimbledonu má Berdych bilanci 6:18, letos s ním prohrál na Australian Open a v Miami.

V prvním setu se hrál vyrovnaný tenis. Berdych stejně jako v předchozích zápasech dobře podával a Djokovič spoléhal na svoji zbraň - dobré výměny. Ani jeden hráč si nevypracoval brejkbol a v tie-breaku uspěl Berdych. Nenechal se rozhodit ani tím, že musel opakovat v úvodu servis, a zkrácenou hru získal poměrem 7:2.

Už při výměně stran při tie-breaku poožádal Djokovič hlavního rozhodčího, aby mu zavolal fyzioterapeuta. Po úvodní sadě si bývalý první hráč světa nechal promasírovat loket. Pak prohrál dvě hry druhého setu, zakroutil hlavou a šel Berdychovi podat ruku.

"Loket mě bolí asi rok a půl. Dělal jsem s fyzioterapeuty, co šlo. Snažil jsem se hrát, až doteď to šlo, ale bohužel to dnes byl nejhorší den. Šlo vydržet třicet minut, pak už ne," řekl Djokovič a připustil, že na bolest mohlo mít vliv i to, že musel hrát v úterý.

Český tenista Tomáš Berdych zdraví fanoušky po postupu do semifinále Wimbledonu
Český tenista Tomáš Berdych zdraví fanoušky po postupu do semifinále Wimbledonu

Jednatřicetiletý Berdych, kterému grandslamový titul ve sbírce úspěchů chybí, je v sedmém semifinále na turnajích velké čtyřky. Má tak o jedno více než wimbledonský vítěz Jan Kodeš. Nejlepší je se 27 semifinálovými účastmi Ivan Lendl.

Federer k nadšení fanoušků na centrkurtu nedal šanci Kanaďanu Milosi Raonicovi a loňského finalistu porazil ve třech setech 6:4, 6:2, 7:6. Odehrál stý zápas ve Wimbledonu. "To je hodně a jsem rád, že mi to moje tělo dovolilo. Mexickou vlnu na centrkurtu ve Wimbledonu nevidíte často," řekl Federer, který zatím letos neztratil na travnatých dvorcích v All England Clubu ani set.

Pětatřicetiletý Švýcar je nadmíru spokojený se svojí hrou, kterou ideálně přizpůsobuje podmínkám, a už vyhlížel duel s Berdychem. "Už tady byl ve finále a zná to tady," řekl Federer, jenž je po vyřazení obhájce prvenství Andyho Murrayho a Djokoviče hlavním kandidátem na titul. O postup do finále Wimbledonu si zahraje podvanácté v kariéře a semifinálový duel nezvládl jen vloni, kdy ho vyřadil právě Raonic.

Poslední duel na trávě spolu Federer a Berdych sehráli v roce 2010 právě ve Wimbledonu, kde ve čtvrtfinále uspěl český tenista. Své tažení tehdy ukončil až prohrou ve finále.

Murray vypadl v bolestech

Obhájce titulu ve Wimbledonu Andy Murray prohrál na trávě ve Wimbledonu ve čtvrtfinále. Britského tenistu dnes v duelu se Samem Querreym limitovala bolest v kyčli, s Američanem prohrál v pěti setech 6:3, 4:6, 7:6, 1:6, 1:6 a může přijít o post světové jedničky.

Soupeřem Querreyho v pátečním boji o finále bude Chorvat Marin Čilič. Bývalý vítěz US Open porazil Gillese Müllera z Lucemburska, přemožitele Lukáše Rosola či Španěla Rafaela Nadala, v pěti setech 3:6, 7:6, 7:5, 5:7 a 6:1.

Třicetiletý Skot Murray má problém s kyčlí odmalička. Poslední týdny před Wimbledonem cítil větší bolest a vynechal kvůli tomu exhibiční zápasy v Hurlinghamu.

Murray mohl teoreticky vyhrát zápas ve třech setech. Po zisku prvního vedl ve druhém 4:3 a měl servis, ale pak prohrál tři gamy za sebou. Brit během utkání kulhal a problém se stupňoval. Po zisku třetí sady v tie-breaku vyhrál Murray ve zbytku utkání už jen dvě hry, míče dobíhal jen výjimečně a po dvorci se jen ploužil.

"Jsem trošku v šoku," řekl devětadvacetiletý Querrey cestou z kurtu. Zápas předtím ukončil sedmadvacátým esem. "To jsem si oddechl," usmál se.

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Querrey (24-USA) - Murray (1-Brit.) 3:6, 6:4, 6:7 (4:7), 6:1, 6:1,

Čilič (7-Chorv.) - Müller (16-Luc.) 3:6, 7:6 (8:6), 7:5, 5:7, 6:1.

Berdych (11-ČR) - Djokovič (2-Srb.) 7:6 (7:2), 2:0 skreč

Federer (3-Švýc.) - Raonic (6-Kan.) 6:4, 6:2, 7:6 (7:4).

Ženy:

Čtyřhra - čtvrtfinále:

Ninomijaová, Voráčová (Jap./ČR) - Kuzněcovová, Mladenovicová (Rus./Fr.) 6:4, 6:4,

Chan Hao-Ching, Niculescuová (9-Tchaj-wan/Rum.) - Bellisová, Vondroušová (USA/ČR) 6:3, 6:4.

Hontamaová, Naitová (6-Jap.) - Hindová, Rachimovová (ČR/Rus.) 6:1, 6:0,

Osoriová, Pedrettiová (Kol./Braz.) - Beránková, Lansereová (ČR/Rus.) 6:3, 6:3.

Junioři:

Dvouhra - 2. kolo:

Vrbenský (ČR) - Korda (USA) 6:0, 7:6 (7:5).

Čtyřhra - 1. kolo:

Štyler, Zacharov (ČR/Rus.) - Miladinovič, Chun Hsin Tseng (7-Srb./Tchaj-wan) 6:2, 4:6, 7:5.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud