4. července 2018 • 20:35

Plíšková přejela Azarenkovou. Šafářová jde dál přes Radwaňskou

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Karolína Plíšková zlomila prokletí Wimbledonu. Běloruskou tenistku Viktorii Azarenkovou porazila na centrálním kurtu dvakrát 6:3 a poprvé si na londýnské trávě zahraje třetí kolo. Už popáté se do stejné fáze v All England Clubu dostala Lucie Šafářová, která porazila bývalou finalistku turnaje Agnieszku Radwaňskou z Polska 7:5 a 6:4. 



Karolína Plíšková zlomila prokletí Wimbledonu. Běloruskou tenistku Viktorii Azarenkovou porazila na centrálním kurtu dvakrát 6:3 a poprvé si na londýnské trávě zahraje třetí kolo. Už popáté se do stejné fáze v All England Clubu dostala Lucie Šafářová, která porazila bývalou finalistku turnaje Agnieszku Radwaňskou z Polska 7:5 a 6:4.

Třetí den měly hrát i třiadvacátá nasazená Barbora Strýcová a Kateřina Siniaková, ale k zápasům 2. kola nastoupí až ve čtvrtek. Organizátoři jejich duely přeložili, protože se na kurtech číslo dvě a dvanáct natáhly předchozí zápasy a navíc byla pauza kvůli dešťové přeháňce. Strýcová bude usilovat o postup s Lesjou Curenkovou z Ukrajiny a Siniaková nastoupí proti Tunisance Ons Džabúrové.

Loni při své premiéře na wimbledonském centrkurtu Plíšková prohrála ve druhém kole se Slovenkou Magdalénou Rybárikovou. Tentokrát působila jistě a první set proti Azarenkové, tradičně pištící při úderech, získala díky brejku ze čtvrté hry. "Hrála velmi solidní tenis," řekla Martina Navrátilová při komentování pro BBC.

Ve druhé sadě Plíšková držela vysoký standard na servisu. Nesázela esa, v utkání měla jen dvě, ale nepovolila bývalé světové jedničce ani jeden brejkbol. Od stavu 2:3 získala čtyři hry v řadě a po hodině a deseti minutách slavila postup.

Po pěti vyřazeních ve 2. kole Wimbledonu v řadě je poprvé ve třetím kole. "Vždycky jsem věřila, že tady můžu něco uhrát. Nevím, jestli třetí nebo čtvrté kolo, ale vždycky tady budu mít šanci," věří svěřenkyně kouče Tomáše Krupy.

Karolína Plíšková děkuje divákům na centrálním wimbledonském kurtu po výhře nad Viktorií Azarenkovou
Karolína Plíšková děkuje divákům na centrálním wimbledonském kurtu po výhře nad Viktorií Azarenkovou

"Hrála jsem velmi dobře. Byla jsem hodně silná na servisu. Ona hrála tradičně dobře odzadu. Jsem šťastná, protože jsem tady poprvé ve třetím kole. Mám za sebou dvě těžká utkání a cítím se skvěle," řekla Plíšková v televizním rozhovoru.

Mezi novináři později hodnotila, že perfektní výkon ještě nepředvedla. "Ale blížil se tomu. Pořád můžu o něco lépe podávat, mít vyšší úspěšnost a více es. Když ale někdy nemusíte tolik tlačit, tak nepodáváte na nejvyšší úrovni. I tak to ale byl letos jeden z lepších výkonů na trávě proti opravdu těžké protivnici," řekla Plíšková.

Soupeřkou sedmé nasazené Češky v boji o postup do osmifinále bude v pátek Rumunka Mihaela Buzarnescuová, která hraje Wimbledon poprvé.

Šafářová ve vyrovnaném prvním setu odvrátila za stavu 4:5 dva setboly. Pak získala sedm her v řadě a kráčela za výhrou. Od stavu 5:1 ve druhém setu ale nechala soupeřku snížit na 5:4 a v desáté hře se nadřela, aby zápas ukončila. Nejdříve promarnila první mečbol, a pak odvrátila sedm brejkbolů. Game dlouhý skoro čtvrt hodiny nakonec ukončila esem.

"Jsem strašně ráda, že jsem to zvládla, protože zápas by se od stavu pět pět mohl vyvíjet úplně jinak. Ona cítila šanci, já byla pod tlakem, abych to dohrála. Jsem ráda, že jsem udržela hlavu a dobře zaservírovala," řekla Šafářová. Finalistku Wimbledonu z roku 2012 Radwaňskou porazila popáté ze šesti vzájemných zápasů. "Pozitivní bilance dodá sebevědomí, ale Agnieszka zadarmo nic nedá. Musela jsem si všechno uhrát," řekla brněnská rodačka.

Další utkání bude Šafářová hrát s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou, která vyřadila druhou nasazenou Caroline Wozniackou z Dánska. I s Makarovou má pozitivní bilanci (4:1) a ve Wimbledonu Rusku porazila v roce 2014 ve čtvrtfinále. "Na trávě hraje ráda a určitě bude na tomhle povrchu nepříjemná," řekla Šafářová. 

Federer přešel přes Lacka, končí Wozniacká

Obhájce titulu a osminásobný vítěz Wimbledonu Roger Federer na trávě v Londýně hladce zvládl i druhé kolo. Slováka Lukáše Lacka porazil 6:4, 6:4 a 6:1 a v dalším kole čeká švýcarského tenistu Němec Jan-Lennard Struff, který v pětisetové bitvě po více než čtyřech hodinách udolal chorvatského veterána Iva Karloviče.

Dál jde i sedminásobná šampionka Američanka Serena Williamsová, naopak Dánka Caroline Wozniacká po prohře 4:6, 6:1, 5:7 s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou vypadla a přišla o šanci na návrat do čela žebříčku, kde zůstane Rumunka Simona Halepová. Makarovová bude v dalším kole soupeřkou Lucie Šafářové.

Světové dvojce Federerovi stačil k zisku prvních dvou setů jediný brejk, neboť sám si servis jistě držel. Ve třetí sadě prolomil Lackovo podání třikrát, dovolil mu jediný game a po hodině a půl proměnil šestatřicetiletý favorit první mečbol. Federer zaznamenal 48 vítězných míčů včetně 16 es a připsal si 26. vítězný set ve Wimbledonu v řadě.

"Myslím, že jsem hrál velmi dobře. Cítil jsem se fajn, byly to o dost menší nervy než v prvním kole," řekl Federer. "Věděl jsem, že má formu, takže jsem ho musel vyvést z míry," dodal na adresu nečekaného finalisty z Eastbourne.

První dva sety zápasu Wozniacké s Makarovovou nabídly odlišný průběh: v prvním vedla Makarovová už 5:1 a přes zaváhání jej dotáhla do vítězného konce, v druhém naopak dominovala Wozniacká. V rozhodující sadě se Ruska znovu dostala do vedení 5:1, avšak světová dvojka díky výborné obraně odvrátila čtyři mečboly a vyrovnala.

Makarovová následně znovu ztratila vedení 40:0, ale dokázala se zkoncentrovat. Podání si udržela a při servisu Wozniacké po více než dvou hodinách proměnila šestý mečbol. Dánská vítězka letošního Australian Open tak nenaváže na nedávný triumf v Eastbourne.

Williamsová, jež se vrací po mateřské pauze, si poradila s Bulharkou Viktorijí Tomovovou 6:1, 6:4. Na kurtu strávila šestatřicetiletá vítězka 23 grandslamů jen něco málo přes hodinu.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 34 milionů liber):

Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Raonic (13-Kan.) - Millman (Austr.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:4), 7:6 (7:4)
Federer (1-Švýc.) - Lacko (SR) 6:4, 6:4, 6:1
Querrey (11-USA) - Stachovskij (Ukr.) 7:6 (7:4), 6:3, 6:3
Novak (Rak.) - Pouille (17-Fr.) 6:4, 6:2, 6:7 (6:8), 3:6, 6:2
Mannarino (22-Fr.) - Harrison (USA) 7:5, 7:5, 7:6 (7:4)
Medveděv (Rus.) - García-López (Šp.) 6:3, 6:4, 6:2
Monfils (Fr.) - Lorenzi (It.) 3:6, 6:3, 7:6 (7:5), 7:6 (7:3)
McDonald (USA) - Jarry (Chile) 7:6 (7:5), 5:7, 3:6, 6:2, 11:9
Albot (Mold.) - Bedene (Slovin.) 6:2, 4:6, 7:6 (7:3), 5:7, 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo:

Jebavý, Molteni (ČR/Arg.) - Marterer, Berrettini (Něm./It.) 6:4, 6:4, 3:6, 6:3

Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Karolína Plíšková (7-ČR)
- Azarenková (Běl.) 6:3, 6:3,
Keysová (10-USA) - Kumkhumová (Thaj.) 6:4, 6:3,
Buzarnescuová (29-Rum.) - Swanová (Brit.) 6:0, 6:3,
Wickmayerová (Belg.) - Petkovicová (Něm.) 6:4, 6:3,
Vekičová (Chorv.) - Petersonová (Švéd.) 7:5, 6:4,
Rodinová (Rus.) - Cirsteaová (Rum.) 1:6, 6:3, 6:3
Šafářová (ČR) - A. Radwaňská (32-Pol.) 7:5, 6:4
V. Williamsová (9-USA) - Dulgheruová (Rum.) 4:6, 6:0, 6:1
Bertensová (20-Niz.) - Blinkovová (Rus.) 6:4, 6:0
Giorgiová (It.) - Brengleová (USA) 6:4, 6:4
Makarovová (Rus.) - Wozniacká (2-Dán.) 6:4, 1:6, 7:5
S. Williamsová (25-USA) - Tomovová (Bulh.) 6:1, 6:4
Mladenovicová (Fr.) - Mariaová (Něm.) 6:2, 6:2.

Čtyřhra - 1. kolo:
Peschkeová
, Melicharová (12-ČR/USA) - Kontaveitová, Puigová (Est./Portor.) 6:4, 6:2.
Hradecká, Sie Šu-wej (14-ČR/Tchaj-wan) - Boulterová, Swanová (Brit.) 6:3, 6:2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud