13. července 2018 • 22:13

Zápas, který nekončil?! McEnroe chce jiná pravidla, Djokovič hrál kuličky

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tvůrci filmu Sedm dní v pekle mohou směle chystat pokračování. Americký tenista John Isner si totiž osm let po nejdelším tenisovém zápase v historii, který sportovní komedii inspiroval, střihl na Wimbledonu další tenisový maraton. Místo prvního kola počkal až do semifinále, na druhé straně kurtu tentokrát nestál Nicolas Mahut, ale přemožitel Rogera Federera, Jihoafričan Kevin Anderson. Ten nakonec amerického obra udolal, a to až v padesáté hře pátého setu. Po šesti hodinách a 36 minutách.



Byla to bitva dvou válečníků, co se za žádnou cenu nechtějí vzdát. Dvoumetroví obři John Isner a Kevin Anderson první tři sety svého vzájemného zápasu rozsekli až v tie breaku, až čtvrtou sadu Jihoafričan neprotahoval a vyhrál 6:4. Jenže rozhodující pátý set rozhodně nebyl formalitou, ba naopak.

Oba tenisté si drželi své podání po více než 40 gamů. Když už to vypadalo, že Anderson sokův servis prolomí, Isner se svou silnou zbraní, tvrdým podáním, dokázal vždy vrátit zpátky.

"Tohle určitě bude mít velký dopad na výkon nedělního finalisty," lamentoval ve studiu BBC legendární John McEnroe, a postěžoval si na to, že rozhodující sada nekončí zkrácenou hrou. "Neříkejte mi, že by další tie break nebyl úžasným završením tohoto zápasu. Pravidla by měla být nastavena tak, aby vyhovovala hráčům."

59letý bouřlivák smekl před fyzickým fondem obou rivalů. "Nechápu, že hrají naplno takovou dobu. Já hrál za celou kariéru jen dva zápasy delší šesti hodin, nikdy jsem nebyl takhle fit. Přijde mi to jako kruté trestání hráčů. Doufám, že skvělý zápas těchto dvou zkušených profesionálů ukáže lidem u moci, že je potřeba změna," prohlásil McEnroe, a vyjádřil i svůj obdiv pro Andersona. Ten zvládl epický boj s Isnerem i po složitém zápase proti Gaelu Monfilsovi a pětisetové přetahované s Rogerem Federerem .

Zatímco fanoušci a komentátoři byli na trní, kdo první udělá chybu, Novak Djokovič pobavil na Instagramu tím, jak si krátil nekončící čekání na druhé semfinále v pořadí proti Rafaelu Nadalovi . Že by nalepený u obrazovky sledoval druhou dvojici? Kdepak. Čas zabíjel hraním kuliček.

Novak Djokovič si čekání na svůj semifinálový zápas krátil hraním kuličekFoto Instagram.com/djokernole

Zdánlivě nekonečný pat vydržel až do hry číslo 49. Jihoafrický hráč Američanovi konečně sebral podání, v 50. gamu pak stvrdil vítězství. V čase 6:36 tak ukončil nejdelší semifinále Wimbledonu, druhý nejdelší zápas v historii tohoto grandslamu a třetí nejdéle trvající tenisový mač vůbec. V historických tabulkách stojí výše jen souboj z prvního kola Davis Cupu mezi Argentincem Leonardem Mayerem a Brazilcem Joaem Souzou (6 hodin 43 minut) a samozřejmě Isnerova legendární bitva s Nicolasem Mahutem z prvního kola Wimbledonu roku 2010. Ta trvala těžko uvěřitelných 11 hodin a 5 minut.

"Připadáte si, že hrajete remízový zápas. Ale někdo prostě vyhrát musí," řekl v rozhovoru vyčerpaný Anderson. "John je skvělý chlap, je mi ho líto. Nevím, jak bych to vzal, kdybych byl na jeho místě, musí to být těžké. John má za sebou skvělou kariéru, a pomohl i mně, protože jsem makal víc, abych dorovnal jeho úspěchy. Musím mu pogratulovat, odehrál skvělý turnaj a snad se vrátí ještě silnější," prohlásil 32letý hráč gentlemansky směrem k o rok staršímu soupeři.

A pak také volal po změně v pravidlech. "Doufám, že tohle je jasný vzkaz, že se grandslamy musí změnit. Necítíte se moc dobře, když musíte strávit na kurtu takovou dobu," řekl. "Na finále se musím zregenerovat tak, jak to jen bude možné. Bude to nějaký čas trvat, ale jsem ve finále Wimbledonu, to je splněný sen," díval se Anderson na pozitiva.

Nejdelší tenisové zápasy historie
John Isner - Nicolas Mahut (11 hodin 5 minut, Wimbledon 2010)
Leonardo Mayer - Joao Souza (6 hodin 43 minut, Davis Cup 2015)
John Isner - Kevin Anderson (6 hodin 36 minut, Wimbledon 2018)

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud