15. července 2018 • 04:30

Odkaz Novotné žije. Dívka, která ji „přepadla“ na zahradě, píše historii

Autor: nit, rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zase to dokázaly. Barbora Krejčíková se po triumfu ve wimbledonské čtyřhře objala s parťačkou Kateřinou Siniakovou a obě dvaadvacetileté české tenistky zamířily do boxu za svými blízkými. Krejčíková pak ještě poslala polibek do nebe. Svůj druhý grandslamový titul mezi dospělými poslala Janě Novotné, která jí pomáhala nastartovat kariéru… „Byl pro Janu,“ vysvětlila docela jasnou věc krátce po posledním míčku.



Před tím, než vloni prohrála svůj boj s rakovinou, řekla Jana Novotná své chráněnce: „Běž a vyhraj Grand Slam…“ Barbora Krejčíková ji poslechla už dvakrát. Po French Open se teď dočkala i na Wimbledonu – a téměř na den přesně dvacet let poté, co Novotná v All England Clubu získala svůj vysněný titul.

„Ráda bych jí ho věnovala znovu,“ prohlásila v sobotu Krejčíková. „Opravdu si zaslouží, abychom na ni mysleli. Myslím, že je dobře, že se připomíná její dvacet let starý titul. Byl její největší. Z toho, co mi říkala, vím, že ho hodně chtěla. Být tady, dvacet let poté, co vyhrála grandslamový turnaj… Je to jen čtyřhra, ale je to pořád perfektní.  Jsem opravdu, opravdu pyšná. A myslím, že ona by byla taky.“

Jana Novotná s Barborou Krejčíkovou v roce 2014, když rozjely svou spolupráci...
Jana Novotná s Barborou Krejčíkovou v roce 2014, když rozjely svou spolupráci...

Před čtyřmi lety byla Krejčíková někde na hranici třetí stovky žebříčku WTA a v novinách si přečetla, že kousek od Brna, odkud pochází, žije Jana Novotná. Plánovala si, že jí hodí do schránky dopis, jestli by jí nebyla ochotná poradit s pár věcmi v jejím tenisovém vývoji. Když ale s rodiči přišla k domku, kde tenisová legenda bydlela, narazily přímo na ni.

„Koukala na nás jako: co tady ty lidí dělaj,“ popisovala Krejčíková pro New York Times nečekané setkání na zahradě. Ale wimbledonská vítězka se hned pro mladou odvážnou dívku nadchla. Poté, co si spolu zatrénovaly, se Novotná rozhodla, že by s Krejčíkovou chtěla jezdit po světě jako trenérka na plný úvazek.

„Na to jsem vůbec nemyslela; chtěla jsem jen poradit. Ale ona hned začala: ‚Já bych chtěla cestovat. Chtěla bych s někým pracovat, aby se zlepšoval, protože miluju tenis.‘ To bylo úžasné,“ vzpomínala Krejčíková.

Oddanost tenisu

Bývalá australská tenistka Rennae Stubbsová pro NY Times popisuje, jak za ní Novotná přišla, aby si s její českou svěřenkyní zahrála, a vyzdvihuje její obrovskou vášeň pro tenis.

„To nebyla touha udělat z někoho světovou jedničku. To byla touha pomoci té dívce, která za ní přišla. Vášeň udělat někoho lepším a předat své znalosti někomu dalšímu. Leckdo by se na to vykašlal a řekl ne. Ale když jste oddaný svému sportu a své zemi, tak to prostě zkusíte. To byla celá Jana. A není pochyb o tom, že na tuhle mladou dámu měla obrovský vliv,“ přiblížila Stubbsová.

Krejčíková se ještě během spolupráce s Novotnou spojila se svou juniorskou parťačkou Kateřinou Siniakovou, se kterou získala tři juniorské grandslamy. Společně se staly první dvojicí v historii, která v All England Clubu ovládla čtyřhru v juniorce i v dospělé kategorii. Ryze český pár vyhrál v All England Clubu po 28 letech; Jana Novotná s Helenou Sukovou slavily zisk trofeje v letech 1989 a 1990.

Prostě spojení s Janou Novotnou nemohlo být letos symboličtější. A její odkaz žije dál – v dívce, která v sobě našla odvahu oslovit legendární wimbledonskou šampionku.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud