14. července 2018 • 20:51

Kerberová slaví třetí titul, Djokovič je ve finále. Češky ovládly čtyřhru

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obří bitva v semifinále Wimbledonu, která se protáhla na dva dny, skončila vítězně pro Novaka Djokoviče. Srbský tenista udolal Rafaela Nadala 6:4, 3:6, 7:6 (9), 3:6 a 10:8 a po více než pětihodinovém dramatu slaví postup do finále, ve kterém vyzve Kevina Andersona. V ženském finále Angelique Kerberová porazila Serenu Williamsovou dvakrát 6:3 a získala svůj třetí grandslamový triumf.



Zápas začal v pátek s výrazným zpožděním, protože před nimi Anderson s Američanem Johnem Isnerem strávili na kurtu šest a půl hodiny a odehráli nejdelší semifinále wimbledonské historie. Duel Djokoviče s Nadalem pak byl za stavu 2:1 na sety pro srbského tenistu přerušen a dohrával se dnes.

Nadal srovnal na 2:2, ale v rozhodující páté sadě začal mít pomalu navrch Djokovič. Za stavu 8:7 si při soupeřově podání vypracoval první mečbol, ale využít ho ještě nedokázal. Povedlo se mu to až při dalším Nadalově servisu, kdy se postaral o jediný brejk pátého setu.

Novak Djokovič se raduje po obří bitvě s Rafaelem Nadalem z postupu do finále Wimbledonu
Novak Djokovič se raduje po obří bitvě s Rafaelem Nadalem z postupu do finále Wimbledonu

Djokovič zápas ukončil po pěti hodinách a 21 minutách a delší semifinále ve Wimbledonu odehráli pouze Isner s Andersonem. Jednatřicetiletý Srb si zahraje první grandslamové finále po dvou letech a bude usilovat o třináctý grandslamový titul v kariéře.

Z dosavadních šesti vzájemných zápasů Djokovič s Andersonem, který po loňském neúspěšném finále US Open může získat první grandslamový titul, prohrál pouze ten první v roce 2008. Ve Wimbledonu se utkali dvakrát a před dvěma lety v osmifinále musel otáčet stav 0:2 na sety.

Kerberová nedala Sereně šanci

Kerberová měla v souboji bývalých světových jedniček od začátku navrch a ani na okamžik nedovolila zkušené Američance dostat se do zápasu. V prvním setu šestatřicetileté Williamsové sebrala třikrát podání a ve druhé sadě získala jediný a rozhodující brejk v šestém gamu.

Kerberová soupeřce oplatila porážku z finále Wimbledonu v roce 2016 a připravila ji o šanci vyrovnat ziskem 24. grandslamu rekord Australanky Margaret Courtové. Navíc se stala první německou vítězkou slavného turnaje od triumfu Steffi Grafové v roce 1996.

"Je to splněný sen, za ty dva týdny jsem si tady užila každou vteřinu," řekla Kerberová. "Věděla jsem, že proti Sereně musím předvést to nejlepší. Musím ale pogratulovat i Sereně ke skvělému návratu, protože ona je skvělý člověk a je pro všechny inspirací. Jsem přesvědčená, že brzy získá další grandslam," dodala.

Williamsová má i přes porážku za sebou úspěšné vystoupení v Londýně, protože před deseti měsíci porodila dceru, měla vážné zdravotní problémy a Wimbledon byl teprve jejím čtvrtým turnajem od návratu na kurty. "Dneska jsem hrála pro všechny mámy na světě. Snažila jsem se, ale Angelique byla neskutečná," uvedla Williamsová.

"Mám za sebou fantastický turnaj. Vůbec mě totiž nenapadlo, že bych mohla dojít až takhle daleko," přidala. "Proto ani nemůžu být zklamaná, i když trošku samozřejmě jsem," prohlásila Williamsová.

Siniaková s Krejčíkovou slaví

České tenistky Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou vyhrály po antukovém Roland Garros čtyřhru také na trávě ve Wimbledonu. Turnajové trojky v Londýně v dnešním finále porazily krajanku Květu Peschkeovou s Američankou českého původu Nicole Melicharovou 6:4, 4:6 a 6:0.

V mužském finále si Američané Mike Bryan a Jack Sock poradili 6:3, 6:7, 6:3, 5:7 a 7:5 s dvojicí Raven Klaasen z Jihoafrické republiky, Michael Venus z Nového Zélandu. Sock si po triumfu z roku 2014 připsal druhý wimbledonský úspěch, Bryan získal už sedmnáctý titul z grandslamu, ale první bez bratra Boba, který je momentálně zraněný.

Siniaková s Krejčíkovou navázaly ve Wimbledonu na Peschkeovou, která zde triumfovala v roce 2011. Ryze český pár vyhrál v All England Clubu po 28 letech; Jana Novotná s Helenou Sukovou slavily zisk trofeje v letech 1989 a 1990.

"Na začátku turnaje jsme tohle nečekaly. Ale teď tady sedíme a máme dva grandslamové tituly. Je to ohromující," řekla Siniaková na tiskové konferenci. "Hrajeme dobře, protože si rozumíme a komunikujeme za dobrého i špatného stavu. A naše styly se potkaly, Kateřina hraje rychle a já víc s liftem," řekla Krejčíková.

Siniaková s Krejčíkovou v prvním setu dvakrát vzaly servis zkušené Peschkeové a o vlastní přišly jen jednou při podání Siniakové. Dvaadvacetiletá dvojice se dobře doplňovala, hrála razantně od základní čáry a tolik nechybovala na síti.

Přes ztracenou sadu začaly Peschkeová s Melicharovou druhý set sebevědomě. Prohodily si strany na returnu a po dvojchybě Krejčíkové vedly 2:0. A i přes třetí ztrátu servisu Peschkeové v utkání dokázaly druhý set vybojovat.

Třetí set měl nečekané rozuzlení. V jeho úvodu si poprvé v utkání neudržela servis Melicharová. Vzápětí Siniaková s Krejčíkovou odvrátily dva brejkboly a od té doby na kurtu dominovaly. Soupeřkám nadělily "kanára" a využily první mečbol. "Ani nevím, jak jsme to dokázaly," řekla Krejčíková k třetí sadě. "Úžasné," dodala Siniaková.

"Už jsem cítila únavu, nebyla jsem tak ostrá jako v semifinále. Holky lépe servírovaly a my hůře returnovaly," řekla Peschkeová pro Tenisový svět a dodala: "Hrály jsme ale super šest zápasů a do zbytku sezony můžeme jít sebevědomě."

Siniaková s Krejčíkovou zvítězily jako první dámský pár po 15 letech ve čtyřhře na pařížském i londýnském grandslamu v jednom roce. Naposledy to dokázaly Belgičanka Kim Clijstersová s Japonkou Ai Sugijamaovou v roce 2003. "Není to vůbec snadné. Každý zápas je těžký od prvního do posledního kola," řekla Siniaková.

Do historie Wimbledonu se Krejčíková se Siniakovou zapsaly i jako první pár, který po juniorském vítězství dokázal vyhrát také mezi ženami. Před pěti lety společně v juniorkách vyhrály postupně Roland Garros, Wimbledon i US Open. Pokud letos uspějí mezi ženami i v New Yorku, zkompletují výjimečný dvojitý hattrick.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 34 milionů liber):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (12-Srb.) - Nadal (2-Šp.) 6:4, 3:6, 7:6 (11:9), 3:6, 10:8.

Ženy:
Dvouhra - finále:
Kerberová (11-Něm.) - S. Williamsová (25-USA) 6:3, 6:3.

Čtyřhra - finále:

Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Peschkeová, Melicharová (12-ČR/USA) 6:4, 4:6, 6:0.

Junioři:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Štyler
, Mejia (6-ČR/Kol.) - Nakashima, Zink (USA) 6:3, 6:4.

Semifinále:
Štyler, Mejia - Hijikata, Tadžima (Austr./Jap.) 6:3, 7:6 (7:4).

Juniorky:
Dvouhra - finále:
Swiateková (Pol.) - Küngová (Švýc.) 6:4, 6:2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud