10. července 2020 • 17:04

Prize money za turnaj, který se nekonal. Wimbledon rozdá 10 milionů liber

Autor: ČTK, mck
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V těchto dnech měl turnaj turnajů gradovat. Jenže z tenisového Wimbledonu se vinou pandemie koronaviru neodehrál jediný zápas. Přesto budou pořadatelé rozhazovat hráčům a hráčkám pořádné sumy jako kompenzační prize money. Mezi 620 plánovaných účastníků rozdělí All England Club, který travnatý grandslam pořádá, celkem 10 milionů liber (298 milionů korun). Obdarováni budou ti, kteří vzhledem ke stavu žebříčku měli jistou účast v hlavní soutěži nebo kvalifikaci.



V roce 2003 ochromil svět koronavirus, který dostal název SARS. Organizátoři Wimbledonu tehdy začali kalkulovat s tím, že někdy v budoucnu může přijít na Ostrovy podobná hrozba, která znemožní uspořádání nejslavnějšího tenisového turnaje a způsobí obří finanční ztráty. A proto prozíravě sáhli po netypickém pojištění, které v případě pandemie vykompenzuje, co se dá.

A ejhle. Rok 2020 a covid-19 semlely většinu naplánovaných turnajů. Travnatý grandslam také nezůstal ušetřen, ale na rozdíl od jiných akcí mohou být v All England Clubu díky sedmnáct let starému kroku poměrně v klidu. Díky odškodnění si ve Wimbledonu přišli na přibližně 100 milionů liber. Hned desetinu z této částky teď posílá londýnský klub dál.

Podle oficiálního vyjádření AELTC inkasuje 256 tenistů oprávněných hrát hlavní soutěž dvouhry 25 tisíc liber (asi 745 tisíc korun), 224 tenistů spadajících do kvalifikace dostane polovinu této částky. Deblisté, kterých by startovalo 120, získají každý 6250 liber (186 tisíc korun), účastníci turnajů vozíčkářů dostanou 6000 nebo 5000 liber podle kategorie.

„Díky naší pojistce si dobře uvědomujeme, jaký dopad mělo zrušení (turnaje) na hráče. Jsme rádi, že jsme nyní v pozici, kdy jim můžeme nabídnout tuto platbu jako odměnu za vloženou tvrdou práci,“ uvedl výkonný ředitel AELTC Richard Lewis.

Na londýnské trávě se mělo letos hrát od 29. června do 12. července. Kvůli pandemii koronaviru byl ale legendární turnaj poprvé od druhé světové války bez náhrady zrušen a další ročník se bude hrát až příští rok.

Velká Británie eviduje v souvislosti s nákazou koronavirem více než 44 tisíc úmrtí.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud