Jan Jaroch
28. června 2022 • 09:20

Obliba trávy stoupá, ale sen o druhém Wimbledonu? Nikdo to nezaplatí

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Betonová sezona zabere věčnost, trvání té antukové se počítá v měsících. Ale travnatá? Pět týdnů a dost. Po Wimbledonu se zase z travařek, bot s miniaturními špunty, zase přezujete. Někteří to vítají, jiní by osvěžující tenis na zeleném pažitu provozovali mnohem déle. Tráva, kdysi dominantní povrch tenisu, na němž se hrály tři ze čtyř grandslamů, je sezonní záležitost jak wimbledonské jahody. Ačkoliv její obliba stále stoupá, je zřejmě nereálné, aby zabrala v kalendáři víc místa. Proč? Udržování travnatých kurtů je asi třikrát tak nákladné jak těch antukových či betonových.



Pokud by se hlasovalo o prodloužení travnaté sezony, byla by Petra Kvitová první, kdo by divoce mával ve vzduchu rukou a křičel - ano, ano. „Kéž by to tak bylo. Pokaždé, když dohraji Wimbledon, říkám si: škoda, že travnatá sezona končí, vždyť zrovna začala,“ povzdechne si dvojnásobná šampionka Wimbledonu a majitelka celkem pěti travnatých titulů. Podobně úspěšné jak ona jsou z aktivních hráček pouze sestry Williamsovy – Serena vlastní 8 a Venus taktéž 5 titulů.

Až do roku 1974 se přitom Wimbledon, US Open a Australian Open hrály na trávě. Zatímco kurty ve Flushing Meadows a Melbourne Parku jsou už dávno vybetonované, Wimbledon je ochráncem tradice. A retro se vrací do módy, od devadesátých let nebyl travnatý kalendář tak silný a výnosný jako dnes. Přispívá k tomu i změna z roku 2016, kdy se pauza mezi Roland Garros a Wimbledonem natáhla ze dvou týdnů na tři.

Kromě tradičních bašt v německém Halle, londýnském Queensu či nizozemské Hertogenboschi se uchytily turnaje ve Stuttgartu, Berlíně, na Mallorce či v lázeňském městečku Bad Homburgu. Vesměs jde o akce s extrémně silnými sponzory, protože tahle zábava není pro každého.

Popularita tenisového Wimbledonu se drží stále vysoko, travnatý povrch se zamlouvá velkému počtu hráčů
Popularita tenisového Wimbledonu se drží stále vysoko, travnatý povrch se zamlouvá velkému počtu hráčů

„Pořádat travnatý turnaj je násobně dražší než na antuce či betonu,“ říká Edwin Weindorfer, turnajový ředitel ze Stuttgartu. Kolikrát dražší? „Tak dvakrát až třikrát,“ líčí.

Rozdíl dělá péče o trávu. To je nepřetržitá práce, aby se na ní pak hrálo jeden týden v roce. „Tráva je živí organismus a vyžaduje denní péči po celý rok,“ popisuje Weindorfer. Marcel Hunze, turnajový ředitel z nizozemského Hertogenbosche, je ještě konkrétnější. „Údržba jednoho kurtu za rok vyjde na 25 tisíc eur,“ prozradil. Přepočet na české koruny? Zhruba 625 tisíc. A teď si vezměte, že takový Wimbledon má dvorců dvě desítky…

Jenže londýnský grandslam, to je zavedená a velmi výnosná značka, jež ročně generuje zisk skoro 50 milionů liber. Druhý takový není. I proto je těžké představit si, že by program tenisové sezony mohl dostat travnatý turnaj druhé nejvyšší kategorie 1000. Jak ATP tak WTA pořádá na trávě pouze akce 250 či 500. „Věřím, že jednou bychom se ho mohli dočkat,“ míní přesto šéf ATP Andrea Gaudenzi.

„Nemyslím, že by někdo druhý mohl tak velkou akci zaplatit,“ tvrdí Weindorfer, šéf společnosti Emotion Group, která pořádá travnaté turnaje ve Stuttgartu, Berlíně a na Mallorce.

Zdá se, že Wimbledon ještě dlouho zůstane jen jeden.

Fenomén NADAL: na vrchol přes injekce a proč neplatil trenérovi
Video se připravuje ...

Wimbledonská tráva: její vzhled a údržba
Každé ráno během turnaje se tráva stříhá na osm milimetrů výšky.
Kurty jsou každý den válcovány a lajnovány.
Jako druh trávy se používá jílek vytrvalý, který je odolný a rychle se dokáže vzpamatovat po náročném dni.
Na každý ročník turnaje se použije zhruba tuna travního osiva.
Každý z týmu zahradníků používá jednu konkrétní sekačku a má na starosti „své“ kurty, aby byl sestřih vždy stejný.
Hráči si stěžují, že se dvorce za poslední roky zpomalily, rychlost je ale údajně stále stejná, pouze odskoky jsou vyšší. To proto, že se kurty neosývají tak hustě a podklad je proto vzdušnější a tvrdší.
Kurty se zalévají během turnaje téměř každý večer, záleží však na předpovědi počasí, přílišné zavlažení by změkčilo podklad a snížilo odskok.

ONLINE PŘENOS - Wimbledon 2022
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně Marie Bouzková Marie Bouzková Novak Djokovič Novak Djokovič Petra Kvitová Petra Kvitová Rafael Nadal Rafael Nadal
Obnovit
Zprávy ze dne 10. 7. 2022
21:03
10. 7. 2022
 

Nejen české šampionky měly v Londýně velkou podporu:

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
20:28
10. 7. 2022
 

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková ovládly čtyřhru proti nasazeným jedničkám. 

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
18:58
10. 7. 2022
 

Mužským finále to nekončí. Centrální dvorec se rychle uklízí a chystají se na něj i Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková. Finále ženské čtyřhry by mělo začít za pár minut. 

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
18:20
10. 7. 2022
 

Čtvrtý titul v řadě, sedmý celkově!

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
17:29
10. 7. 2022
 

Jak identifikovat neukázněnou divačku na finále Wimbledonu: "Je to ta, co vypadá, jako kdyby vypila 700 drinků."

- Nick Kyrgios. 

 

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
17:15
10. 7. 2022
 

Sice prohrává, ale rozhodně nenudí. Nick Kyrgios.

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
16:58
10. 7. 2022
 

V sedmém gemu třetího setu dal Nick Kyrgios 3 esa, při dvou z nich byl přitom původně nahlášen aut a potvrdilo je až jestřábí oko. Ideální argument pro technologie ve sportu...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud