9. července 2022 • 16:55

Rybakinová slaví wimbledonský titul, historický triumf pro Kazachstán

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jelena Rybakinová slaví wimbledonský titul! Třiadvacetiletá moskevská rodačka reprezentující Kazachstán otočila dnešní finále s Tunisankou Ons Džabúrovou a po výsledku 3:6, 6:2, 6:2 se stala první grandslamovou vítězkou své země v historii. Stala se nástupkyní Australanky Ashley Bartyové, jež ukončila kariéru. Zároveň je 23. různou šampionkou londýnského turnaje v takzvané open éře.



Nasazená sedmnáctka, jež startuje za Kazachstán od roku 2018, otočila na trávě v All England Clubu vývoj finále jako první tenistka po šestnácti letech. Naposledy se podobný počin povedl v roce 2006 Francouzce Amélii Mauresmové. O čtyři roky starší Džabúrová nevyužila možnost stát se první grandslamovou šampionkou ze severní Afriky a arabských zemí.

Rybakinová získá za triumf dva miliony liber (asi 58,2 milionu korun), Džabúrová obdrží více než poloviční částku. Kvůli zákazu startu ruských a běloruských sportovců jim ale organizace WTA stejně jako ostatním účastníkům Wimbledonu neudělí žádné body do světového žebříčku.

Lepší vstup do utkání měla před zraky britské vévodkyně Kate Džabúrová. Při třetí hře prolomila soupeřčin servis, brejk vzápětí potvrdila a ujala se vedení 3:1. Rybakinová navíc v dalším průběhu zkazila řadu lehčích míčků, v prvním setu udělala 17 nevynucených chyb a nakonec jej za třiatřicet minut ztratila. V turnaji přišla o sadu teprve podruhé.

Vévodkyně Kate na finále ženské dvouhry
Vévodkyně Kate na finále ženské dvouhry

Nevzdala se ale a hned v úvodu druhého setu získala brejk. Za stavu 1:2 byla Džabúrová při podání soupeřky blízko vyrovnání. Když Rybakinová po více než osmi minutách získala hru ve svůj prospěch, Tunisanka zvažovala reklamaci jejího závěrečného podání. Nakonec si to ale rozmyslela a neudělala dobře. Opakované záběry ukázaly, že byl míč v autu.

Tunisanka poté ztratila servis i podruhé a Rybakinová se dostala do rytmu. V dalším průběhu dosáhla hranice 50 es na letošním Wimbledonu a vynutila si rozhodující sadu.

Džabúrové navíc nevyšel ani začátek třetího setu a opět přišla o servis. Druhá hráčka světa a čtvrtfinálová přemožitelka Marie Bouzkové se mohla vrátit do hry ještě za stavu 2:3, kdy měla tři brejkboly, Rybakinová je ale odvrátila a pěti míčky za sebou podání udržela.

Třiadvacátá tenistka žebříčku WTA už v závěru žádné drama nepřipustila a po třech vyhraných gamech za sebou si došla pro první grandslamový triumf v kariéře. Ve třiadvaceti letech se stala nejmladší wimbledonskou vítězkou od triumfu Petry Kvitové v roce 2011. Češce tehdy bylo 21 let.

Australané slaví ve čtyřhře

Matthew Ebden a Max Purcell vyhráli čtyřhru. Australští tenisté v dramatickém finále porazili chorvatské obhájce titulu Nikolu Mektiče a Mateho Paviče 7:6, 6:7, 4:6, 6:4, 7:6. Čtrnáctá nasazená dvojice ovládla duel po čtyřech hodinách a šestnácti minutách a slaví první grandslamový titul.

Ebden s Purcellem začali spolu naplno hrát až letos a dostali se čtyřikrát do finále. Blízko grandslamovému triumfu byli již na domácím Australian Open, tam ale nestačili ve finále na krajany Thanasiho Kokkinakise a Nicka Kyrgiose. Na antukovém Roland Garros vypadli v prvním kole.

Ve Wimbledonu sehráli pět pětisetových zápasů a na cestě do finále odvrátili celkem osm mečbolů. Ve finále ale Mektičovi a Pavičovi nedovolili ani jeden a po semifinálovém triumfu nad turnajovými jedničkami Rajeevem Ramem a Joem Salisburym si tentokrát poradili i s druhým nasazeným párem.

Čtyřiatřicetiletý Ebden dosud na grandslamech vyhrál jen mix před devíti lety na Australian Open. O deset let mladší Purcell vybojoval první grandslamový titul. V deblu hrál na turnajích velké čtyřky potřetí finále.

ONLINE PŘENOS - Wimbledon 2022
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně Marie Bouzková Marie Bouzková Novak Djokovič Novak Djokovič Petra Kvitová Petra Kvitová Rafael Nadal Rafael Nadal
Obnovit
Zprávy ze dne 10. 7. 2022
21:03
10. 7. 2022
 

Nejen české šampionky měly v Londýně velkou podporu:

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
20:28
10. 7. 2022
 

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková ovládly čtyřhru proti nasazeným jedničkám. 

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
18:58
10. 7. 2022
 

Mužským finále to nekončí. Centrální dvorec se rychle uklízí a chystají se na něj i Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková. Finále ženské čtyřhry by mělo začít za pár minut. 

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
18:20
10. 7. 2022
 

Čtvrtý titul v řadě, sedmý celkově!

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
17:29
10. 7. 2022
 

Jak identifikovat neukázněnou divačku na finále Wimbledonu: "Je to ta, co vypadá, jako kdyby vypila 700 drinků."

- Nick Kyrgios. 

 

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
17:15
10. 7. 2022
 

Sice prohrává, ale rozhodně nenudí. Nick Kyrgios.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud