Jan Jaroch
31. března 2023 • 13:45

Rusové se vrátí na Wimbledon. Platí podmínky, budou hrát jako neutrální

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Wimbledon, nejprestižnější a nejlépe organizovaný turnaj planety, vystupuje – či lépe řečeno byl donucen – vystoupit z izolace. Pořadatelé z All England Clubu rozhodli, že v ročníku 2023 zase otevřou brány i reprezentantům Ruska a Běloruska. Loni travnatý grandslam bojoval osamocen proti ostatním tenisovým institucím na straně napadené Ukrajiny a zjistil, že cena za tenhle morální postoj je až příliš vysoká.



V sezoně 2022 se v All England Clubu za trest nehrálo o body do žebříčků, turnaj navíc dostal od WTA pokutu 250 tisíc dolarů. Mnohem vyšší byla finanční sankce pro britský tenisový svaz (LTA) – pokuta milion dolarů od ATP a 750 tisíc od WTA za to, že neumožnil Rusům a Bělorusům startovat na travnatých turnajích, které před Wimbledonem pořádal.

Právě LTA, jež má každoročně až do roku 2053 garantováno 90 procent přebytečných příjmů z Wimbledonu, se nyní ocitla pod obrovským tlakem. ATP a WTA hrozily tím, že pokud setrvá na svých pozicích „diskriminace jednotlivců na základě národnosti“, LTA vyloučí ze svých řad a přijde o licence na pořádání mimo jiné tak významných turnajů jako v Queen´s Clubu, Birminghamu či Eastbourne.

„Efekt, který by na britský tenis mělo vyloučení LTA z obou okruhů, by byl zničující a poškozující sport v naší zemi na dlouhé roky. Při zvážení tohoto a při vědomí odpovědnosti k britskému tenisu, jsme spolupracovali s vládou, ATP, WTA, ITF i All England Clubem při nalezení řešení,“ stojí v prohlášení LTA, která je s Wimbledonem propojena pupeční šňůrou.

Loňský zákaz startu Rusů a Bělorusů měl podporu britské vlády a podle průzkumů i 69 procent veřejnosti v zemi. Přesto se nyní postoj mění.

„Naším záměrem je přijímat přihlášky od ruských i běloruských hráčů pod podmínkou, že budou hrát jako neutrální sportovci a splní příslušné podmínky,“ uvedli zástupci All England Clubu v prohlášení. Patří mezi ně, že nebudou vyjadřovat podporu ruské invazi, oběma zemím či jejich vůdcům nebo přijímat finanční prostředky od svých států či jimi provozovaných společností.

Daniil Medveděv, Andrej Rubljov, Aryna Sabalenková a další tak mají cestu na londýnskou trávu zase volnou.

Podlehli tlaku

pohled Jana Jarocha

Válku, v níž jste sami, vyhrajete jen těžko. O tom se přesvědčil i tak gigantický podnik jako Wimbledon. Loni razil morální postoj, poškodil tím i svůj vlastní turnaj a dočkal se jen vláčení bahnem. Pokuty, izolace v rámci tenisového světa. Loni All England Club vzkázal, že musí hrát roli při omezování globálního ruského vlivu a zajistit, aby režimy neprofitovaly z účasti ruských a běloruských zástupců. Po roce se nic nezměnilo, na Ukrajině stále umírají lidé. Jen tlak tenisových institucí ještě zesílil na úroveň, která se mohla ukázat zdrcující pro celý britský tenis.

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud