15. července 2023 • 16:28

Vondroušová VYHRÁLA Wimbledon! Džábirovou porazila ve dvou setech

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
10
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bravo, Markéta Vondroušová se stala wimbledonskou šampionkou! Česká tenistka dotáhla úžasnou jízdu travnatým grandslamem až k titulu, ve finále porazila Tunisanku Uns Džábirovou 6:4, 6:4. Čtyřiadvacetiletá hráčka dosáhla na největší úspěch kariéry, před čtyřmi lety hrála finále pařížského Roland Garros. Na travnatých dvorcích v All England Clubu navázala na triumfy Petry Kvitové (2011, 2014) a Jany Novotné (1998). Vondroušová se stala první tenistkou v historii, která londýnský turnaj ovládla jako nenasazená hráčka.



Vondroušová získala premiérovou trofej z turnajů „velké čtyřky“ na druhý pokus, před čtyřmi lety neuspěla v boji o titul na Roland Garros. Za vítězství inkasuje prémii 2,35 milionu liber (65 milionů korun), Džábirová obdrží polovinu. Česká tenistka se také posune ze 42. místa světového žebříčku do první desítky.

„Vlastně ani nevím, jak jsem to dokázala. Tenis je někdy bláznivý,“ radovala se po utkání přímo na dvorci svěřenkyně trenéra Jana Hernycha poté, co dokonala v Londýně překvapivé tažení na travnatém povrchu, který dosud neměla v oblibě.

Dosud nejlépe skončila ve Wimbledonu předloni ve 2. kole. Džábirová neuspěla ve wimbledonském finále ani na druhý pokus, vloni prohrála s Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu. Po loňském US Open prohrála i třetí rozhodující zápas na grandslamu a nevyužila další šanci stát se první grandslamovou vítězkou ze severní Afriky a arabských zemí.

Naopak titul Vondroušové v čestné lóži slavili i Jan Kodeš, který Wimbledon vyhrál přesně před 50 lety, a také další česká tenisová legenda Jiří Hřebec. Právě on je po většinu kariéry mentorem novopečené wimbledonské šampionky.

„Moc děkuji za podporu všem, kteří tu se mnou byli. Včetně mého manžela, který přiletěl až na finále. Zítra máme rok od svatby, tak to oslavíme všechno dohromady,“ radovala se Vondroušová, která v zápase oproti své soupeřce o poznání méně kazila. 

Obě hráčky vstoupily do utkání na centrkurtu před zraky princezny Kate a řady tenisových legend včetně devítinásobné vítězky Martiny Navrátilové opatrně. Lepší úvod měla Džábirová, která získala dvakrát výhodu brejku a vedla 2:0 a 4:2.

Vondroušová ale dokázala vždy zareagovat a od sedmé hry se jí podařil obrat. Vyhrála čtyři gamy za sebou a po čtyřiceti minutách získala i první set. Džábirová doplatila na 15 nevynucených chyb, Češka jich měla jen šest.

Vondroušová využila psychickou výhodu i na začátku druhého setu. Hned v úvodu prolomila opět soupeřčin servis. Za podpory wimbledonského šampiona z roku 1973 Jana Kodeše či Heleny Sukové z lóže ale nevyužila vzápětí tři gameboly a Tunisanka se vrátila do hry.

Za stavu 3:1 ale Džábirová znovu nepotvrdila brejk a Vondroušová srovnala. Rozhodnutí přišlo v deváté hře. Vondroušová v ní pošesté v zápase soupeřku „brejkla“ a při vlastním servisu využila po hodině a 22 minutách hry druhý mečbol. Po returnu u sítě radostí spadla na zem a vychutnala si ovace zaplněného hlediště.

Vstoupit do diskuse
10
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud