16. července 2023 • 22:30

Loučení „mámy“ Strýcové s titulem! Slaví ve wimbledonské čtyřhře

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tečka jako z pohádky. Po Markétě Vondroušové získala wimbledonský titul v rámci svého rozlučkového turné i Barbora Strýcová. V neděli se radovala ve čtyřhře společně s tchajwanskou spoluhráčkou Sie Šu-wej. Ve finále toto duo přemohlo australsko-belgický pár Storm Hunterová, Elise Mertensová poměrem 7:5 a 6:4. Na trávě v All England Clubu Češka zopakovala se svou parťačkou triumf z roku 2019 a nahrazuje na trůnu loňské vítězky Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou. Velmi stylové loučení… Stejně jako Vondroušovou ji ocenila řada osobností v čele s premiérem Petrem Fialou.



„Je to šílené. Vlastně tomu stále nemůžu uvěřit, ale je to realita, že?,“ řekla s úsměvem na tiskové konferenci Strýcová. „Byl to můj sen. Je to velká pohádka, protože je to můj poslední Wimbledon. Nemohla jsem si přát lepší konec,“ doplnila.

Strýcová se Sie Šu-wej získaly druhý společný grandslamový titul a nahradily na trůnu stejně jako před čtyřmi lety Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou. Turnajové jedničky do soutěže nenastoupily kvůli zranění Krejčíkové. Strýcová vyhrála grandslam podruhé, Sie Šu-wej má šestý triumf a druhý letošní po Roland Garros. Ve Wimbledonu uspěla počtvrté.

„Celou dobu mi pomáhala. Vyhrála Roland Garros, teď Wimbledon. Je úžasná. Je skvělé mít takovou parťačku jako je Šu-wej, protože když jsem někdy dole, zvedne mě,“ ocenila Strýcová.

Bývalá světová jednička v deblu Strýcová se na kurty vrátila po mateřské přestávce letos v dubnu. Po Wimbledonu nastoupí na přelomu července a srpna na domácím turnaji v Praze. S kariérou se má definitivně rozloučit v září na US Open.

Nenasazené Strýcová se Sie Šu-wej měly před zraky legendární Martiny Navrátilové v prvním setu dvakrát manko brejku. Vždy se jim ale podařilo vrátit do hry a v závěru dostaly favoritky pod tlak. Za stavu 5:4 ještě nevyužily tři setboly, v dramatické koncovce za stavu 6:5 ale soupeřky opět zatlačily a proměnily šestý setbol. Sadu získaly i navzdory tomu, že si v závěru Strýcová zvrtla nohu.

Barbora Strýcová se Sie Šu-wej slaví titul ve wimbledonské čtyřhře
Barbora Strýcová se Sie Šu-wej slaví titul ve wimbledonské čtyřhře

Ve druhém setu si vzala Strýcová za stavu 2:1 pauzu na ošetření. Česko-tchajwanskému páru se poté podařilo získat brejk a utéct do vedení 4:1. Turnajové trojky Hunterová s Mertensovou ale vyrovnaly.

V deváté hře udržela často se hecující Strýcová servis a za stavu 5:4 si po jejích dvou smečích vypracovaly se spoluhráčkou dva mečboly. Ten druhý využily a Strýcová radostí padla na trávu. Později se neubránila slzám.

„Je to ještě speciálnější než v roce 2019. Obě trofeje jsou speciální, ale tahle má za sebou silnější příběh. Porodila jsem syna, dlouho jsem nehrála. Vloni jsem napsala Šu-wej, jestli se sem v roce 2023 zkusíme vrátit a znovu pocítit tu atmosféru. A ona na to: Ano, pojďme do toho. Pojďme se bavit. A teď jsme tady s trofejí. Je to šílené,“ dodala Strýcová.

Gratuloval Fiala i Nerudová

K nečekanému wimbledonskému triumfu při jejím rozlučkové turné po mateřské pauze jí okamžitě na sociálních sítích gratulovalo množství známých osobností, včetně nejvyšších ústavních činitelů ČR.

„Krásné rozloučení s kariérou, děkuji za výbornou reprezentaci ČR!“, uvedl na twitteru premiér Petr Fiala. Pogratuloval rovněž úspěšným juniorských deblistům Aleně Kovačkové, Lauře Samsonové a Jakubu Filipovi. “Český tenis patří ke světové špičce, letošní Wimbledon to opět ukázal,“ dodal premiér den poté, co nenasazená Markéta Vondroušová vyhrála finále ženské dvouhry.

Ke gratulaci Strýcové se připojila i předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Dokonalý wimbledonský víkend,“ poznamenala.

„Bára Strýcová to dokázala! Vrátila se po porodu zpátky k tenisu a je vítězkou Wimbledonu ve čtyřhře. Její obdivuhodný příběh a přístup jsou obrovskou inspirací! Báro, moc Vám gratuluji,“ uvedla ekonomka a neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová.

“Hromový aplaus pro 37 letou maminku Báru a její stejně mladou parťačku, s níž triumfovala ve finále wimbledonskè čtyřhry. Díky, Báro, a užij si to,„ poznamenal na twitteru textař Michal Horáček.

Vstoupit do diskuse
6
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud