20. dubna 2009 • 15:12

Ženskému tenisu vládne Safinová

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Tenistka Dinara Safinová se dnes oficiálně stala světovou jedničkou. Dvaadvacetiletá Ruska v aktuálním žebříčku odsunula na druhé místo Američanku Serenu Williamsovou.



Mladí ze sester Williamsových přišla o post první hráčky světa kvůli porážce s Klárou Zakopalovou v prvním kole turnaje v Marbelle.Safinová tak měla od 8. dubna jisté, že poprvé v kariéře usedne na tenisový trůn.

Napodobila tak svého bratra Marata, jenž vládl mužskému tenisu devět týdnů v roce 2000. Safinovi se tak stali prvními sourozenci různého pohlaví, kterým se podařilo dosáhnout na post světové jedničky."Doufám, že v nadcházejících týdnech a měsících potvrdím, že si zasloužím být světovou jedničkou," uvedla Safinová.

Ruska je první, aniž vyhrála jediný grandslam, podobně jako loni Srbka Jelena Jankovičová, kvůli čemuž mnozí kritizují systém počítání pořadí v žebříčku WTA. Safinová v uplynulých dvanácti měsících triumfovala na čtyřech turnajích a pětkrát pak odešla z finále jako poražená, mimo jiné na Australian Open a Roland Garros.

Je druhou Ruskou v čele pořadí WTA po Marii Šarapovové a celkově devatenáctou světovou jedničkou. Za uplynulých dvanáct měsíců se na prvním místě světa vystřídalo už šest jmen.

Dinara Safinová
Dinara Safinová


Po odchodu Belgičanky Justine Heninové do tenisového důchodu hledá ženský tenis stabilní jedničku, jakou bývala třeba Němka Steffi Grafová, česká rodačka Martina Navrátilová nebo Švýcarka Martina Hingisová.Dá se očekávat, že boj o trůn bude pokračovat a tenisová královna se bude nadále měnit.

"Chci zpět na první místo," vyhlásila Jelena Jankovičová. "Pořád si myslím, že jsem nejlepší hráčkou světa, a je jedno, jestli je u mého jména v žebříčku jednička nebo stovka," řekla Serena Williamsová v lednu po triumfu na Australian Open.

A na trůn pomýšlí i další ze zástupu ruských hráček Jelena Dementěvová. "Není nad olympijské zlato," řekla po triumfu Pekingu 2008, ale dodala: "Pořád pomýšlím na pozici světové jedničky."Z českých tenistek je nejlepší Iveta Benešová, jež klesla z pětadvacáté na devětadvacátou příčku.

Další fedcupové reprezentantky Lucie Šafářová a Petra Kvitová, které jsou v týmu pro víkendové semifinále se Spojenými státy americkými, se pohybují v závěru páté desítky.

První hráčky žebříčku WTA za uplynulých 12 měsíců:

Justine Heninová (Belg.) do 18. května 2008 - ukončila kariéru
Maria Šarapovová (Rus.) od 19. května 2008 do 8. června 2008
Ana Ivanovičová (Srb.) od 9. června 2008 do 10. srpna 2008
Jelena Jankovičová (Srb.) od 11. srpna 2008 do 17. srpna 2008
Ana Ivanovičová od 18. srpna 2008 do 7. září 2008
Serena Williamsová (USA) od 8. září 2008 do 5. října 2008
Jankovičová od 6. října 2008 do 1. února 2009S.
Williamsová od 2. února 2009 do 19. dubna 2009
Dinara Safinová (Rus.) od 20. dubna 2009

První hráči žebříčku ATP za uplynulých 12 měsíců:

Roger Federer (Švýc.) do 17. srpna 2008
Rafael Nadal (Šp.) od 18. srpna 2008

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud