Jan Jaroch
23. ledna 2012 • 04:56

Nepodceňujte válečníky: Obrozený Hewitt se chystá na Djokoviče

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pár týdnů před 31. narozeninami měl být start Lleytona Hewitta na Australian Open jen krátkou návštěvou na půdě, kde dřív exceloval. Mnozí už posílali veterána s kupou zranění z posledních sezon, jež ho odstrčila až na 186. místo žebříčku, do důchodu. Nikdy ale nepodceňujte rozené válečníky.



Australan rozpumpoval celé Melbourne nepradvěpodobným postupem do osmifinále a v něm chce ohrozit i světovou jedničku Novaka Djokoviče.

Lleyton Hewitt dodnes drží ceněné mladické rekordy. Ve dvaceti byl nejmladší světovou jedničkou historie bílého sportu, už jako patnáctiletý se kvalifikoval do hlavní soutěže Australian Open. A už si začíná přivlastňovat i ty pro veterány.

Letos na domácím grandslamu nastoupil pošestnácté v řadě, což před ním nikdo nedokázal. Musí ale děkovat pořadatelům, jež mu věnovali divokou kartu. Splatil jim ji dokonale, letošní turnaj boří divácké rekordy i díky jeho velkému tažení.

Postupně vyřadil Němce Cedrika-Marcela Steba, vzdal mu Andy Roddick a naposledy před ním musel smeknout další nasazený – 195 centimetrů výsoký bomber Miloš Raonič. „Je to ohromný bojovník a chytrý tenista,“ vzdal mu hold Kanaďan.

Gesto bojovníka Lleytona HewittaFoto EPA
Hewitt po mečbolu padl na záda v euforii, jež se blížila té, když vyhrál své dva grandslamové tituly. „Nebudu vám lhát, před turnajem bych dal všechno za to, abych si mohl zahrát ve druhém týdnu,“ vyznal se dojatý Hewitt, jehož v posledních letech stíhá jedna svízel za druhou.

Dvakrát musel na operaci s kyčlí, jednou s kolenem. V posledním roce ho tížilo chronické zranění levého chodidla, kvůli němuž odehrál jen 20 zápasů v sezoně 2011.

Když si lékař prohlédl jeho levý palec na noze, zděšeně pravil, že horší případ ještě neviděl. Hewitt to nebere tragicky, dál dře a jako voják pyšný na své jizvy z boje jde znovu do války.

Získává si tak srdce mnohých Australanů, pro které byl po valnou část kariéry víc nevychovaným spratkem než národním hrdinou. Na turnaji v rodném Adelaide jednou vzkázal divákům, že musí být úplně hloupí, když fandí také jeho soupeři. V Paříži prohlásil, že čárový rozhodčí musel být postižený.  Největší byl však incident na US Open, kdy chrlil na rozhodčího rasistické urážky.

Dnes už zestárnul a zmoudřel. Je tátou tří dětí, na kurt však stále chodí v čepici otočené kšiltem dozadu a kolem krku má šňůrku. V boxu mu tleská manželka Rebecca Cartwrightová, bývalá herečka.

Jejich příběh je s Australian Open hodně spjatý. Hewitt se s ní seznámil krátce poté, co krachl jeho vztah s Kim Clijstersovou. Psal se rok 2005, Australan postoupil do finále domácího grandslamu a ačkoliv v něm nestačil na Marata Safina, dlouho netruchlil. Pár hodin po finále poklekl na hotelovém pokoji před svou blondýnou a požádal ji o ruku. A ta řekla ano, ačkoliv spolu chodili teprve šest týdnů.

Ač mnozí jejich vztahu nedávali mnoho času, jsou spolu dosud. A Hewitt se stále jako jo-jo vrací do Melbourne, ačkoliv mu již tělo moc neslouží. „Nevěděl jsem, jestli vydrží pohromadě byť jen jeden zápas,“ přiznal po zápase s Raoničem.

A teď stojí v osmifinále před výzvou z největších – Novakem Djokovičem. Je skoro jisté, že z rukou světové jedničky dostane jeho překvapivá kampaň milosrdný konec. Nevadí, už teď je prvním velkým vítězem Australian Open.

Nejvíce nepřetržitých startů na jednom grandslamu
1.    Andre Agassi    US Open    21
2.    Jimmy Connors    US Open    20
Stan Smith    US Open    20
4.    Guillermo Vilas    French Open    18
5.    Lleyton Hewitt    Australian Open    16

Gesto bojovníka Lleytona Hewitta
Gesto bojovníka Lleytona Hewitta

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud