29. dubna 2013 • 14:32

Davis Cup vás nakopne, nebo zničí. Rosolovi pomohl, říká Lendl

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté mohou podle Ivana Lendla znovu myslet na triumf v Davisově poháru. Podle vítěze soutěže z roku 1980 mají svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila velkou šanci titul obhájit.



"Šance (vyhrát) je vždycky," řekl Lendl novinářům v Praze, kam se přijel podívat na výstavu své sbírky plakátů Alfonse Muchy. Pro výběr okolo Tomáše Berdycha, Radka Štěpánka a Lukáše Rosola měl jednoduchý vzkaz: "Ať vyhrajou!"

Lendl loni sledoval v pražské 02 areně, jak Berdych se Štěpánkem porazili ve finále Španělsko a Češi ovládli Davis Cup poprvé po 32 letech. Letos už postoupili do semifinále, v kterém se stejně jako před rokem utkají s Argentinou.

"Loni vyhráli v Argentině a teď budou hrát doma. Navíc by měl chybět Del Potro, takže bude Argentina trošku slabší a mají výhodu výběru povrchu. Dá se to hrát," řekl Lendl s tím, že případné finále na půdě soupeře ale bude hodně těžké.

Tenisté mohou v cestě za obhajobou čerpat energii z loňské vítězné jízdy a nemusí být pod velkým tlakem. "Ten není při obhajobě tak velký jako při získání trofeje poprvé. Teď už to dokázali, vědí, jak se člověk cítí a mají zkušenosti," řekl Lendl.

Na dálku sledoval úspěch tenistů ve čtvrtfinále v Kazachstánu, kde ve čtvrtfinále chyběl Berdych a Štěpánek po zranění hrál pouze čtyřhru. "Bylo to těžké, ale naštěstí to Lukáš Rosol zvládl moc dobře a dva singly vyhrál," uvedl Lendl.

Věděl, že Rosol víkendu slavil v Bukurešti první titul ve dvouhře na turnaji ATP. "Davis Cup hráče buď zničí, nebo nakopne. Lukášovi očividně pomohl a gratuluji mu," řekl Lendl.

Upřímný Lendl: O umění se vlastně nezajímám

Do Prahy Lendl dorazil, aby si v Obecním domě výstavu, na níž mohou navštěvníci vidět jeho unikátní sbírku 116 plakátů Alfonse Muchy. Bývalý první tenista světa si výstavu prohlédl a byl nadšený ze zájmu, který vzbudila. Připustil, že kromě Muchy se o umění nezajímá.

"Sbírat plakáty jsem začal v podstatě náhodou. Umění nerozumím a ani mě moc kromě Alfonse Muchy neoslovuje. Spíš mě osloví golfové Masters a tak dál," řekl Lendl upřímně novinářům. Ani za experta na Muchovy plakáty se nepovažuje. "Nedovolím si ani tvrdit, že jsem Muchu pochopil, jen se mi líbí," uvedl.

Ivan Lendl se přijel podívat na výstavu své sbírky plakátů Alfonse Muchy
Video se připravuje ...

Plakáty Alfonse Muchy začal sbírat v roce 1982 poté, co ho tehdejší daviscupový kapitán Jan Kukal na Hradčanech seznámil s Jiřím Muchou, synem slavného malíře. "Ivan přišel s tím, že bych chtěl sbírat nějaké umění. Při Davisově poháru v Praze s Německem jsme zašli za Muchou a plakáty ho chytly," řekl Kukal. "Líbil se mi jejich styl a syté barvy, které Alfons Mucha používal," prozradil Lendl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud